een schitterende dag in Gent


Het begon ’s morgen al in het Rozenbroekenpark, waar Velt samen met de lokale actiegroep een planten ruil IMG_20140426_105326beurs organiseerde en waar heel wat mensen langs kwamen om allerlei stekjes en plantjes te delen met elkaar. Om 11 uur stipt aan de andere kant van Gent kwamen een hoop ouders bij elkaar om samen 56 baby’s te verluieren. Dit in kader van een mondiale recordpoging herbruikbare luiers verversen.

Ongeveer op hetzelfde moment, terug in het Rozenbroekenpark, geeft de stad Gent een toelichting aan de buurtbewoners over de toekomst van een niet meer gebruikte cafetaria. De stad gaat de renovatie op zich nemen en dan zullen de buurtbewoners zelf het gebouw kunnen beheren voor activiteiten. Na Herberg Macharius en Ledeberg doet het zelf opnieuw een mooi project van stad en bewoners.

IMG_20140426_140039Na de middag start een PC Repair café, waar heel wat mensen langs komen met hun laptops en PC om ze ter plekke te laten herstellen. Ik krijg daar te horen dat er op hetzelfde moment nog een ander repair café bezig is (voor muziekinstrumenten) én er in het Landhuis ook een plantenruilbeurs aan de gang is.

Onderweg bost ik op de Korenmarkt op een fair-trade huwelijk. Jawel, bij een standje van ‘goud-eerlijk‘ maak ik kennis met Kaat en Niels die binnenkort trouwen en bewust hebben gekozen voor eerlijke gouden ringen.

Iets later dan ben ik op DOK, waar de resultaten getoond worden van een namiddag werken aan ‘parklets’, de constructies die de volgende maanden terecht zullen komen in 10 verschillende leefstraten. Een ploeg mensen is er enthousiast aan het timmeren geslagen, en opnieuw ben ik verrast door de creativiteit waarmee mensen hun eigen stad vorm geven. Je kan als IMG_20140426_165000stadsbestuur alleen maar dromen van zoveel organisaties en mensen die hun schouders zetten onder een leefbare stad.

Tussendoor vermeld ik graag dat ook ondernemers niet achterblijven. In 1 week tijd openen drie nieuwe zaken hun deuren. Broodjesbar  Wunderbar gaat voor ecologische en natuurlijke broodjes. In dezelfde straat als Eva vzw opende ook Essence zijn deuren, een tijdelijk pop-up restaurant waar raw food wordt geserveerd. En voortaan heeft Gent ook een heuse borstvoedingswinkel zijn deuren.

Wie zegt daar weer dat een andere wereld, een andere economie, een andere samenleving niet mogelijk is? Op steeds meer plaatsen zie je ze groeien.  Hoe meer aandacht en steun we geven aan deze onderstroom, hoe sterker die wordt.

5 reacties op ‘een schitterende dag in Gent

 1. Zoals ik al zegde Only a few good men, en neen regeringen eigenlijk alleen om bepaalde wetten vrij te maken, zodat die dingen de kans krijgen en zich niet moeten gaan verdedigen.
  En hoe meer aandacht hoe groter de onderstroom, kan eenvoudig zijn een sterk beeld dat getoont word dus, weet u dat gans de maatschappij zich in fundatie op vijf pijlers laat berusten die de basis vormen, en dit samen een democratie vormt, meer niet.
  Wie werkt op die vijf dingen en daarin een beeld neer zet dat mensen hun bestaan erin waarborgt die hoeft zelfs niet te strijden, dan aanvaard men ze gewoon.
  Zelfs politieke partijen hebben er amper inzicht in, en toch staan die vijf dingen voor rust en vrede.
  En schone luiers is er zelfs één van het zit erin vervat.
  Het is de derde grote V van de vijf.
  Het is ook beter dat die dingen worden opgebouwd via gemeente in samenwerking en beslissing met burgers.
  Ik leerde een paar extra dingen door die vraag die u eens naar voren bracht, …….
  Laat het echter voorlopig open, beter kort houden deze reactie.
  Alles is op goede weg, en zoals ik al eens zegde u onderschat wat u neergezet heeft, de impuls van veel dingen hoe klein ook geven de steun.

  Like

 2. Tot 30 juni kan je ook elke vrijdag en zaterdag terecht bij Cuisine Ouverte in de annonciadestraat in Gent.Dat is een veggie en vegan eethuisje. Daarna verhuis Kenneth, de kok van Cuisine Ouverte, naar Ledeberg (vlakbij Ledebergplein) om daar verder te werken in de Qorn’r, een eethuisje waar je ook dagschotels kunt halen. Dat zal ook veggie en vegan zijn, en bovendien Bio gecertifieerd. In de maand juli, tijdens de Gentse Feesten, kan je dan weer terecht in de Annonciadestraat voor de POP UP van De Natuurfrituur. Wij serveren tien dagen lang Bio, Veggie, Vegan frituurkost van de bovenste beste plank. Je zal ook drankjes en ander lekkers kunnen kopen om thuis van te genieten. Zo zal er elke dag verse soep zijn!
  Het zou goed zijn om dit tempo van ‘vernieuwen’ en ‘transitie’ vol te houden, zodat tegen de volgende gemeentelijke verkiezingen,deze beweging onomkeerbaar wordt! Zo kunnen we de vernieuwing van onderuit verankeren voorbij de waanzin van de dag en van elke verkiezing(koorts).

  Like

 3. Nieuwe naam, dezelfde inhoud. Ik hoor de laatste tijd veel over de Repair Cafe. Dat heb ik ook 20 jaar gedaan als voorzitter van een computerclub. Maar wij zijn er uiteindelijk moeten mee stoppen wegens te weinig interesse. Ledenaantal zakte van 143 naar 3. Ik ben toch blij dat computerclubs toch nog bestaan, al is het onder een andere naam en met eens iets andere invulling… alhoewel, computers in orde zetten tot in het holst van de nacht, ook dat hoorde erbij.

  De interesse wekken is echter het grootste probleem. Als ik zie dat onze buren onze eieren gratis mogen komen rapen van onze 5 kippen (als we op vakantie zijn) en dat we enkel in ruil vragen om elke dag uit een ton 1 schep met granen te gooien, dan vinden we geen kandidaten. Er is dus nog veel werk aan de winkel willen we in een open en solidaire samenleving terecht komen.

  Like

  1. Vreemd weird, ik zou die eitjes wel komen rapen in ruil, dan kan ik die schenken aan mensen die minder hebben, maar ik woon beetje te ver af van u, Hoe los je het dan op als je op verlof gaat met de familie?
   Er zijn wel automatische voederaparaten voor, maar principieel gezien is het geen oplossing.

   Like

   1. Een voederbak zodat ze enkele dagen zonder toezicht kunnen, maar mijn ouders komen dan speciaal op gereden om de dieren te verzorgen. Niet echt duurzaam, maar we hebben geen andere oplossing.
    Ons idee achter de kippen is echter duurzaam. Geen groenafval meer, zelf eieren en ook aan de familie geven, zodat ook zei geen eieren moeten kopen. En daardoor zorgen we ook voor een stukje minder dierenleed, want zelfs scharrelkippen hebben het letterlijk en figuurlijk niet breed. 34kg kip per vierkante meter. Dat is dus een gemiddelde van 17 kippen per vierkante meter. Liever dan kippen met vrije uitloop, zoals wij hebben.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s