niets is verloren


Op 1 februari ging in Gent een project van start in kader van ‘Atelier de stad’, onder de noemer ‘niets is verloren’ is een brede brainstorm opgestart om samen met de Gentenaars te zoeken hoe kringlopen gesloten kunnen worden en capaciteiten gebruikt.

Zaterdag is een tussenstand opgemaakt waarbij vijf concrete projecten zijn voorgesteld die verder worden uitgewerkt. Een in het oog springend idee is bijvoorbeeld het Spilvarken. Want het is nog niet zo lang geleden dat spilvarkener in steden varkens werden ingezet om enerzijds voedselafval ter verwerken en anderzijds wat voedselreserve op te slaan voor slechte tijden. Naar analogie met deze historische gewoonte zijn er vorige week drie biggen uitgezet op een stuk grond aan de Bijloke. Een oproep in de buurt aan mensen om ze mee te verzorgen leverde meteen 40 vrijwilligers op. Wat er met de varkens zal gebeuren is nog geen uitgemaakte zaak, maar de dieren zorgen in elk geval voor veel animo en gesprek, en wie weet is er een nieuw ‘kalfje Willy’ kwestie op komst.

Een ander project onder de titel ‘mij pak je niet in’, wil Gentenaars aanzetten om zoveel mogelijk verpakkingsmateriaal te vermijden, door het hergebruiken van verpakkingen, broodzakken enzo meer. Ook in restaurants gaan we massaal vragen om de voedseloverschotten niet verloren te laten gaan. Het uitgangspunt indachtig wordt er niks aangemaakt, geen stickers of wat dan ook, en gaan we zelf het logo overal verspreiden. Dit filmpje toont hoe het werkt.

Een derde project gaat dan weer over het inzetten van exoten (planten en dieren die niet van hier zijn en vele schade toebrengen aan het milieu) te verwerken tot voedsel. Tijdens de Gentse feesten zal je daarvoor bij Trefpunt kunnen proeven van allerlei gerechten en drankjes gemaakt van deze ongewenste voedselbronnen. De andere projecten (over energie en mobiliteit) kan je hier bekijken. Het mooie is vooral dat als je mensen laat dromen en samenwerken nieuwe ideeën naar boven komen én de nodige vaardigheden om ze ook te kunnen uitwerken.

Ook in Kortrijk, Hasselt/Genk, Brussel en Oostende lopen gelijkaardige initiatieven. Je kan alles hier verder uitzoeken, en wie weet krijg je ook goesting om aan de slag te gaan. De stad van de toekomst begint vandaag.

Een reactie op “niets is verloren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s