verslag uit de toekomst


Het is een inspirerende avond geworden gisteren. Zo’n 120 mensen waren aanwezig om te luisteren en kijken (en proeven) van en naar boeiende dromen en voorstellen. Een verslag van de 10 verschillende sprekers kan je hier niet verwachten (ik probeer wel binnenkort nog enkele van de teksten te publiceren).

Dus hou ik het bij een willekeurige reeks beelden uit 2030 die in mijn hoofd zijn blijven hangen.

Zo is er in het voltooide stadsbos een plek waar je ochtends vroeg reeën kan zien. In elke wijk is er een Hergebruik Centrum waar buurtbewoners naar toekomen met afval waar er via vergisting energie wordt gemaakt om de champignonserres te verwarmen. Voor liefhebbers van klassieke muziek zijn er in 2030 technofuiven in de vroegere parkeergarages (een doordenkertje). Op festivals worden mensen betaald om te plassen want van de stikstof van de urine kan gebruikt worden als meststof. Er is veel meer plaats in de stad want gemiddeld is er nog 1 wagen per 5 inwoners (nu 1 per 2).

Gent is niet langer Europees recordhouder van het aantal hondentoiletten (met 105 stuks in 2012) , maar kreeg een prijs voor zijn visionair sanitair beleid. Het aantal ondernemers is verdubbeld ten opzichte van 2012, en hun uitgangspunt is niet langer concurrentie maar ‘sharing’. Gent is een koploper in een netwerk van honderden groene steden die erin slagen het internationaal beleid te verduurzamen. In en rond de stad wordt spelt geteeld, vlees is zo goed als volledig van het menu verdwenen net als geraffineerde suikers en exotische voeding. Er groeien weer korstmossen in de stad wat erop wijst dat de lucht veel zuiverder is. Mensen hebben minder last van oogproblemen omdat het vele groen in de stad de beste therapie voor de ogen is. Er zijn winkels waar je lokale producten zonder verpakking kan kopen, je brengt je eigen recipiënten mee en betaalt een vaste prijs per gewicht.

Nieuwe applicaties maken dat alles zowat alles op een snelle en slimme manier gedeeld wordt. Er is een vierdagen week ingevoerd, iedereen krijgt een basisinkomen (deels in lokale munt). Heel wat burgers zetten zich in via een gemeenschapsdienst, zowel in de stadsboerderijen als bij het begeleiden van nieuwkomers. Een grootschalig programma voor ‘actief’ woningen (die meer energie opleveren dan ze gebruiken) heeft heel veel jonge mensen een job en opleiding geboden. De stad Gent heeft de Lijn overgenomen en zorgt nu voor aantrekkelijk openbaar vervoer. Er zijn geen zebrapaden meer want de ruimte is zo ingericht dat er geen conflicten meer zijn tussen verschillende weggebruikers. De rijkste 100 Gentenaars betalen nu wél belastingen (en zijn trouwens een stuk minder rijk). Er zijn senioren speeltuinen (enkel 65 plus), en naar het schijnt is er een wilde zalm gevangen in de Coupure. En niet te vergeten, kunst is krachtiger dan politiek en religie.

Klinkt misschien een allemaal een beetje verwarrend, maar de mensen die erbij waren zullen het beamen. het zijn dit soort ideeën die ons energie geven om vandaag met alle macht onze toekomst in handen te nemen. (op de tweede foto: Indian Summer die een prachtige set brachten)

Een reactie op “verslag uit de toekomst

  1. Delen is het nieuwe hebben! Nu al mee beginnen met alles wat je in je hebt. Natuurlijk wordt via verkiezing, stemmen veel in gang gezet maar de burgers zijn aan zet. Het is aan ons! De overheid denkt korte termijn, vanwege hun zetels die ze willen binnen slepen. Mooi verslag, inspirerend!
    Godelieve Engbersen. Nachtburgemeester/V Tilburg
    http://www.nachtburgemeestertilburg.nl

    Organisator Landelijke genoegdag. “Genoeg is meer dan teveel’.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s