Gent in orde?


Gisteren stelde het Gents Milieu Front zijn analyse van de verschillende verkiezingsprogramma’s voor en vroeg de kopstukken om een ‘klimaatcharter’ te tekenen. Tegelijk stelde de organisatie een reeks vragen over milieuthema’s aan de diverse partijen. De resultaten kan je hier lezen, maar wat alvast goed nieuws is, is dat alle partijen het idee van de klimaatneutrale stad in 2050 ondersteunen. Meer nog, er blijkt consensus te zijn over vier concrete voorstellen. Er komt een zesjaarlijkse klimaatbegroting (met dus een maximum aan CO2 uitstoot), er komt een energierenovatieprogramma voor woningen, er een plan rond hernieuwbare energie en energie-efficiëntie en er is overeenstemming om de fly-over aan het Zuid af te breken.

Dus zouden we er redelijkerwijs mogen van uit gaan dat al deze zaken verwezenlijkt zullen worden, ongeacht de coalitie die aan de macht komt.  Trouwens, als we de reacties van de partijen zien op de ‘vragende partij‘ ziet het er ook naar uit dat binnenkort op de Gentse feesten zowel het bekerprobleem als het plas-discriminatie probleem worden aangepakt. Natuurlijk, enige reserve kan hier natuurlijk geen kwaad, want een belofte doen is niet zo moeilijk. En in deze media tijden hebben politici vaak de neiging tegemoet te komen aan de ‘wil van het volk’ eerder dan te doen waar ze voor staan. (zie maar naar de zaak Martin)

Want het probleem met de ‘wil van het volk’ is dat de publieke opinie zich eerder gedraagt als een verwend kind. Ze willen alles, meteen zonder dat er iets tegenover staat. Zo goedkoop mogelijke benzine, zo weinig mogelijk belastingen, goedkope gezondheidszorg, steeds meer koopkracht, een parkeerplaats voor de deur, aardbeien het hele jaar door en aan spotprijzen, enzovoort. En zodra er iets mis gaat  is het de schuld van de anderen.  Je politieke keuzes hierop baseren lijkt dus niet zo verstandig.

Daarom hebben we mensen nodig die keuzes maken gebaseerd op een realistische inschatting van wat kan en met het algemeen belang als leidraad. Wellicht wil dit zeggen minder beloftes doen en meer mensen tegen het hoofd stoten. Maar tegelijk moeten we proberen mensen warm te maken met nieuwe verhalen, nieuwe beelden en mogelijkheden. En dat is precies de bedoeling van ‘Gent in Orde’, vanavond in Campo-Nieuwpoorttheater. Tien inspirerende mensen brengen er op hun manier een glimp van hoe de stad eruit zou kunnen zien binnen 3 legislaturen. We verwachten al flink wat volk maar het is een grote zaal, dus kom gerust kijken en luisteren naar een aantrekkelijk beeld van de toekomst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s