wat we zelf doen, doen we beter?


Ik heb hier onlangs nog gehad over de vele mooie woorden en voornemens van onze Vlaamse minister president als het gaat over duurzaamheid en transitie. Vandaag was ik op de uitreiking van de MOS groene vlaggen in Brussel in het hoofdkwartier van de Vlaamse Gemeenschap, en daar ik heb ik nog maar eens gemerkt dat er nog een flinke weg te gaan is.

tonijnbroodjeBij de broodjesmaaltijd voor leerkrachten en jongeren die bezig zijn met duurzaamheid was het al behoorlijk zoeken naar wat vegetarische broodjes tussen de kip, zalm, hesp en vleessalades. Tot mijn verbazing was er ook een groot aanbod van broodjes tonijn. En dit terwijl duidelijk is dat het beste wat we kunnen doen om tonijn een overlevingskans te geven er gewoon geen meer eten. Steeds meer steden (zoals Gent), bedrijven en organisaties kiezen er expliciet voor om tonijn te bannen van het menu.

Ik dacht even dat Vlaanderen dit niet doet omwille van de belangen van onze Vlaamse vissers, maar zover ik weet hoort tonijn niet bij vissen die onze vissers bovenhalen. Dus alweer een kans voor de Vlaamse regering om de daad bij het woord te voegen. Of spreken we af dat wie het woord duurzaamheid in de mond neemt er dan geen broodje tonijn kan insteken (of omgekeerd).

5 reacties op ‘wat we zelf doen, doen we beter?

 1. Beste,

  Mijn zoon is ook dol op smaak van tonijn (broodje met tonijn, perziken gevuld met tonijn, pasta met tonijn). Ik probeer dat hier in te perken maar bij puberzonen wordt de mening van de mama niet altijd klakkeloos gevolgd ;-(
  Kent iemand een vegetarisch alternatief voor tonijn uit blik? Iets wat de smaak zo goed mogelijk benadert en ook gezond is?
  Misschien dat ik hem zo beter kan overtuigen.

  Like

 2. Een tekortkoming in het nieuw digitaal systeem voor het bestellen van de broodjes zorgde voor misverstanden. We hadden wel degelijk een duurzame broodjesmaaltijd besteld voor de jongeren en leerkrachten. Jammer dat MOS hierdoor in een negatief daglicht komt te staan, zeker omdat er de voorbije jaren net wel consequent ingezet werd op het uitsluitend aanbieden van een duurzame broodjesmaaltijd, en dat dit toen door NIEMAND positief belicht werd …

  Kris Fostier, Coördinator van het project MOS

  Like

  1. Beste Kris,

   Mijn kritiek is niet op MOS gericht, integendeel, maar vooral op de Vlaamse gemeenschap die nog tonijn in haar aanbod heeft. Dit klopt gewoon niet met de vele mooie woorden in alle verklaringen. Als ik zelf op een plek kom met een duurzaam aanbod schrijf ik daar ook wel over hoor. Laat ons vooral hopen dat dit aanleiding is voor een fundamenteel debat over het aankoop beleid van deze regering.

   Like

 3. Ik dacht dat het de blauwvin-tonijn was die bedrijgd was? Dit is de “chique” tonijn die vooral in gevaar is omdat hij gebruikt wordt om sushi van te maken. De meeste tonijn uit blik die wij hier eten is geelvin-tonijn. Die is natuurlijk ook niet eindeloos, maar volgens WWF momenteel nog niet met uitsterven bedreigd. Het is natuurlijk zinvol om het eten van vis in het geheel te beperken, maar als je er toch een soort gaat uitpikken, is het misschien beter om een soort te nemen die meer in gevaar is dan de anderen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s