deeldag in Gent


Op 1 november start de campagne ‘30 dagen dingen delen‘. Het is een oproep om anders om te gaan met spullen, en meer te delen en ruilen. Annemie Struyf zal het gezicht worden van de campagne en ter voorbereiding ben ik met haar een dagje op stap geweest om te tonen wat er in Gent allemaal gebeurt op dit vlak.

met Annemie en Els (Pimpanel)
met Annemie en Els (Pimpanel)

We zijn gestart met het oppikken van een Blue-bike aan het station om dan meteen langs te gaan bij Els van Pimpanel, die een heel eenvoudige manier heeft om oude spullen tot iets nieuw om te toveren. De volgende stop was de fameuze Freego, waar Stef al meer dan een jaar dagelijks zorgt voor verse gezonde soep en waar iedereen voedsel kan delen. We maakten er en passant kennis met Vanessa van Gezondgebak. Vanessa gaf ons een lekker speltbrood in ruil voor een oude wekker van Annemie.

Volgende stop was de co-workingplace Like-Birds, waar we hartelijk door Vicky zijn verwelkomd en samen met andere coworkers de Freego soep en het brood nuttigden. We maakten er gebruik van het gedeelde Wifi netwerk om Peerby te bekijken en een oproep naar de Gentse Lets groep te lanceren. Het was 14uur en Annemie vroeg of er iemand tegen 17 uur naar het station kon komen om iets te delen.

Na een korte stop bij de weggeefwinkel Rabot hadden we een mooie fietstocht voor de boeg richting Books in Boxes in Sint-Amandsberg. Daar zijn we hartelijk ontvangen door Chris en Esther en kon Annemie enkele van haar boeken ruilen voor nieuwe exemplaren. We deelden er ook een heerlijk stukje cake, en Annemie beloofde dat er zo’n kastje in haar tuin komt te staan.

Daarna richting Ledeberg voor een bezoek aan op wielekes (deelfietsen voor kinderen), de schrootmobiel (recyclage van afval), de fietskeuken en nog een geefwinkel. Een metaalatelier waar iedereen kan komen werken is daar nog in aantocht.

Gezien ons volle programma en het grote enthousiasme van Annemie hebben we het Spilvarken (delen van voedselafval) en Time-lab (fab-lap) nog niet eens bezocht,  net als een van de vele cohousingprojecten. Want om 17 uur waren we aan het Sint-Pietersstation waar een Gentse Letser aan kwam gestapt met enkele potten heerlijke confituur.

Annemie was behoorlijk onder  de indruk van de vele originele initiatieven die we gezien hebben en ik was toch een beetje trots. Het meest opvallende was wellicht dat alle mensen die we gezien hebben aangaven dat ze dit vooral deden omdat ze er plezier aan hadden en blij werden van het delen en weggeven.

De neerslag van onze toch zal vanaf 1 november te zien zijn in een reeks filmpjes op de facebookpagina en site van 30dagen. Iedereen die zin heeft kan mee de uitdaging aangaan.

Oja, dit berichtje mag je gerust delen of ruilen…

3 reacties op ‘deeldag in Gent

  1. ha, ik had jullie ook wel op bezoek willen hebben: de deeltuin, het gedeelde huis, thuisafgehaald/voedselteam/voko/ waarmee wij ons voeden, het coöperatieve ondernemen, de internationale vrijwilligers (workaway en helpX), etc.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s