Gisteren op de commissie heb ik de kwestie van de sjoemel-wagens aangekaart. Blijkt dat in de stedelijk vloot van ongeveer 550 wagens er 3 Volkswagens zijn die zijn uitgerust met deze software. De schepen liet weten dat met de invoerder is afgesproken dat ze zo snel mogelijk worden binnengebracht om ‘in orde te brengen’. Al is dit laatste relatief, want minder uitstoten zullen ze daardoor niet. Tevens heb ik voorgesteld om Volkswagen uit te sluiten bij volgende aankopen van stedelijk wagens. Dit is juridisch mogelijk als er effectief een rechterlijke veroordeling is. Uit het antwoord blijkt dat de stad daar zeker rekening wil mee houden, al is het nog positiever dat er de volgende jaren gewoon geen nieuwe auto’s zullen worden aangekocht, gezien het beleid om wagengebruik te verminderen ten voordele van duurzame alternatieven.
Ook over de groene stroom heb ik de schepen om informatie gevraagd. De stad Gent heeft sinds 2008 groene stroom van Electrabel (via een groepsaankoop van Eandis). Dank zij de Vreg kunnen we nu ook zien om welke stroom het gaat. Zoals ik al vreesde komt het allergrootste deel ervan uit Scandinavië (Noorwegen 50%, Ijsland 18%, Zweden 7,5 %, Finland 4%, Denemarken 4%). Slechts ongeveer 16% is lokale groene stroom. Dat wil zeggen dat de elektriciteit vooral via goedkope groene stroom certificaten wordt vergroend. (je kan hier lezen hoe dit in zijn werk gaat). Op mijn vraag om daar bij een volgend contract rekening mee te houden blijkt dat we weer gebonden zijn aan Europese regels rond openbare aanbestedingen. Je kan dus niet zomaar in je bestek zetten dat de stroom Belgisch moet zijn…
Nog een lange weg te gaan dus, als je deze beide dossiers bekijkt. En opnieuw de vaststelling dat (lokale) politici vaak weinig manoeuvreerruimte hebben om eigen beleid te voeren. Reden te meer om zeer kritisch te blijven rond verdragen zoals TTIP die de macht nog meer verschuiven van overheid naar bedrijven.
Gelukkig is de politiek niet het enige front voor verandering. De volgende dagen zal ik weer getuige zijn van heel wat positieve initiatieven van onderuit. Vanavond in Mechelen mag ik optreden voor de vele lokale transitiegroepen, morgen hetzelfde in Ronse en zaterdag in het verre Hoeselt. Dat soort momenten bieden in elk geval wat tegengewicht tegen de trage en soms moeizame politieke strijd…
Ook de provincie houdt voor haar samenaankoop van groene energie nog steeds geen rekening met de gegevens van de vreg (of greenpeace). Vorig jaar was ook daar Electrabel de overwinnaar. Enkel Electrabel (en de provincie?) worden er beter van en alleszins niet het milieu. Onder die voorwaarden beter stoppen en groepsaankopen aan anderen overlaten.
LikeLike
Ik vrees dat het niet alleen Volkswagen is die sjoemelt, maar ALLE merken. een studie uit 2014 wees hier al op: http://www.transportenvironment.org/sites/te/files/publications/2014%20Mind%20the%20Gap_T%26E%20Briefing_FINAL.pdf
LikeLike