lunch met LEF


Vandaag kregen bijna 200 kinderen in Freinetschool de Vlieger een bijzondere maaltijd, een Lunch met LEF. Daarbij staat Lef voor lokaal, ecologisch en fair. Het gaat om een actie van ouders, de werkgroep stadslandbouw en enkele andere spelers om aandacht te vragen voor meer verantwoorde schoolmaaltijden. Ik schreef al eerder over de stappen die door de stad gezet worden in die richting, maar het kan altijd beter natuurlijk.

2015-04-27 12.25.45Om echt te komen tot maaltijden met lokale producten, zoveel mogelijk en ter plekke klaar gemaakt (de warme lijn), zijn er natuurlijk een aantal problemen die moeten worden aangepakt. Niet in het minste de wetgeving. Zowel de wetten rond openbare aanbestedingen als die rond voedselveiligheid maken het erg moeilijk om bijvoorbeeld afspraken te maken met lokale cateraars om voor dat soort maaltijden te zorgen. Het is bijvoorbeeld onwettelijk om in je bestek te schrijven dat groenten uit een straal van pakweg 50 kilometer moeten komen.

Een tweede probleem heeft te maken met de zogenaamde ‘padafhankelijkheid’. Zo is de voorbije decennia op veel plaatsen beslist om de keukens in de scholen aan te passen tot louter ‘opwarm’keukens, en grote bedrijven in te schakelen om duizenden industrieel gemaakte maaltijden aan te leveren. Dit om redenen van schaalvergroting, efficiëntie en besparingen. Nu terug in de scholen warme maaltijden bereiden zou dus een zeer grote investering vragen zowel in personeel als ik de keukens.

Toch is het belangrijk op zoek te gaan naar mogelijke stappen in de die richting. Op de site van Lunch met LEF staan trouwens een aantal voorstellen en goede voorbeelden uit het buitenland. Het zal nog een hele uitdaging zijn om te komen tot de duurzame lokale maaltijden, maar de stad gaat in elk geval samen met de actievoerders op zoek naar wat mogelijk is.  Ik heb trouwens vandaag ook mogen proeven hoe het zou kunnen zijn. En eerlijk gezegd was het een Lunch met LLeff; lekker, lokaal, ecologisch en fair.

2 reacties op ‘lunch met LEF

  1. Als lokale cateraar kunnen we een boom opzetten hoe werken aan duurzame voeding haaks staat op duizend en één regeltjes van oa FAVV. Die zijn compleet doorgeschoten in het hygiene denken, puur om zichzelf in te dekken. Ze gaan in hun protocol ver voorbij de geest waarvoor het FAVV werd opgericht. De consument heeft recht op voedselveiligheid. Het is in elke horeca onderneming snel duidelijk wie daar ‘juist’ mee bezig is.
    Ze zijn dol op chemicaliën en alles moet blinken, maar over de kwaliteit en soort voeding kennen ze niets ( of toch niet veel) . Ze gaan in tegen het biologisch werken en zijn uit het lood geslagen als je geen vlees of vis gebruikt. Want dat zijn de producten waar ze op ‘scoren’, die zijn namelijk extreem contaminatie gevoelig. Hoe zou dat komen?

    Like

  2. Dag Steven. Ik volg je initiatieven al een tijdje! Ik studeer journalistiek en het onderwerp voor ons laatste project is transitie. Zou je mij misschien een mail kunnen sturen, zodat ik het wat uitgebreider kan uitleggen? Alvast bedankt! 11302460@student.pxl.be

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s