belang van de bodem


De dagen worden stilaan langer, wie bezig is met moestuinieren kijkt er naar uit weer te kunnen starten met het bewerken van de bodem. Dat die bodem o zo belangrijk is wordt steeds maar duidelijker. Een landbouw die afhankelijk is van meststoffen en pesticiden maakt die bodem steeds meer kapot. Terwijl overal in Europa regeringen maatregelen nemen om agro-ecologie te ondersteunen schiet onze minister wat dit betreft alweer te kort. Deze open brief van de voorzitter van het BioForum stelt het probleem duidelijk. Verder doen zoals we bezig zijn wat betreft voedselproductie zal voor steeds meer problemen zorgen.

Naast een grote verantwoordelijkheid bij het beleid kunnen we zelf ook iets doen natuurlijk. Of beter gezegd niets doen. Want wie een tuin 2013-09-15 12.31.06heeft en het klimaat een handje wil toesteken kan maar best de tuin laten verwilderen. Weg mooie gazonnetjes en aangeplante bloemenperkjes. Een beetje moestuin en verder de natuur zijn gang laten gaan. Wie de wetenschappelijke basis van de oproep voor een wilde tuin eens wil bekijken kan hier terecht. Bijkomend voordeel van een verwilderde kringlooptuin: veel minder werk, en veel meer tijd om ervan te genieten.

Want ook voor onze bodem zal er maar één methode zijn die op lange termijn kan werken: liefde.

 

2 reacties op ‘belang van de bodem

 1. Tussen moestuin en verwilderde tuin zijn nog heel wat interessante stappen. Zo kan je ook kiezen voor een eetbare tuin met veel meerjarige groenten, fruit en kruiden, in een systeem waarbij je de natuur volgt/nabootst. Goed voor de biodiversiteit en goed om van te genieten met ALLE zintuigen ;-).

  Like

 2. Dat we op (liefst korte) termijn naar een andere landbouw moeten staat als een paal boven water. Biologische landbouw is daarbij een stap in de goede richting maar is in zekere zin toch niet noodzakelijk noch voldoende. Ik leg uit …

  – We dienen naar een sterke vermindering van het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Of iets al dan niet biologisch is heeft niet enkel te maken met het beperkt gebruik van bestrijdingsmiddelen en enkele andere duurzame methoden, het heeft ook te maken met het (tegen betaling) laten controleren van de nageleefde regels om zodoende een biocertificaat te krijgen. Vooral bij erg kleinschalige landbouwers zijn er die wel alles volgens de bionormen doen, maar die geen biolabel hebben vanwege de hoge kosten die hier bij komen kijken. Hoge kosten die relatief in het nadeel zijn van de kleinschaligere boer.

  – Voor sommige teelten worden sowieso geen of zeer weinig bestrijdingsmiddelen gebruikt, ook bij de niet biologische landbouw.

  – Ook de biolandbouw is meer en meer in handen van een beperkt aantal grote spelers. Vooral in de grootschalige biologische landbouw is er ook zoveel aandacht voor winstmaximalisatie en geen aandacht voor het verminderen van het koolstofaandeel in de grond en het overlaten van ruimte voor natuur op de landbouwgronden.
  Biologische landbouw is dus op zich een goede zaak, maar er is dus ook echt nood aan aandacht voor bepaalde aspecten waar nu ook in de biologische landbouw niet altijd aandacht voor is.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s