van kartonnen dozen en biefstukken


De vakantie als gemeenteraadslid (inderdaad, twee maanden geen commissies of gemeenteraden) zit erop, en we zijn dus gestart met de zittingen. Voor mij is naast de commissie milieu ook degene waar FM (Facility Management) aan bod komt erg belangrijk omdat zowel het aankoopbeleid, het wagenpark als de stedelijke gebouwen aan bod komen. Dus geef ik graag even mee waar de verkozenen des volks allemaal mee bezig zijn.

Gisterenavond heb ik een vraag gesteld over kartonnen dozen (flauw grapje; deze vraag had beter door Stephanie D’hose gesteld kunnen worden).  Zo kan ik melden dat er in 2013 door de stad Gent 4955 karttonnen verhuisdozen zijn gekocht (en nog 380 speciale kartonnen dozen voor computers). Een beperkt aantal van die dozen wordt een tweede keer gebruikt, maar elk jaar opnieuw worden nieuwe aangekocht. Zeker omdat de volgende jaren nog heel wat verhuisbewegingen gepland zijn wou ik eens weten of er niet kon overgeschakeld worden op herbruikbare exemplaren. Schepen Martine De Regge wist te melden dat dit inderdaad een mogelijke optie is, en men gaat onderzoeken of hier meer ecologische oplossingen mogelijk zijn.

Daarnaast heb ik een vraag gesteld over het wagenpark van de stad (toch zo’n 550 voertuigen) en welk beleid er gevoerd wordt om het aantal te verminderen en de duurzaamheid te verhogen. Daaruit blijkt dat er toch verschillende acties op stapel staan om het aantal auto’s te verminderen en over te stappen naar meer milieuvriendelijke exemplaren. Doel is in elk geval dat het totaal brandstofverbruik in 2018 toch 15% lager is dan 2012.

Tenslotte was er de rubriek ‘droge voeding, kassa 4’, want er stonden bestekken op de agenda voor de aankoop van brood en taarten, groenten, fruit en vlees. Over de aankoop van vlees had ik vorig jaar al wat geschreven, het gaat hierbij over de ingrediënten die nodig zijn om de leerlingen van de hotelschool te leren koken; Verandering gaat traag, maar toch is in tegenstelling tot vorig jaar een stapje vooruit gezet. Zo zal voor groenten en fruit 20% van de aankoop bio zijn en bij het vlees 10%. De bedoeling is vooral ervaring op te doen met ‘de markt’ en zo de komende jaren het aandeel duurzame voeding sietanschotelstelselmatig te kunnen verhogen.  Tegelijk worden ook vleesvervangers voorzien zodat de koks in spé ook leren hoe ze kunnen omgaan met tofu, seitan en andere alternatieven. Ik suggereerde ook om de portie vlees systematisch te verminderen (waardoor er financiële ruimte komt voor duurzamer voeding), en ook die keuze staat op de agenda.

Het zou allemaal misschien wat radicaler en sneller mogen gaan, maar u ziet beste lezer/kiezer, ik probeer jullie stem zo nuttig mogelijk in te zetten.

Een reactie op “van kartonnen dozen en biefstukken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s