laat je niet inpakken


De eerste verpakkingsvrije winkel in Antwerpen is gestart, in Gent proberen we op andere manier iets te doen aan de verpakkingsbergen. Zo is een Gents voorstel om statiegeld te heffen op blikjes en pet-flessen alvast opgenomen in het Vlaamse regeerakkoord (“te onderzoeken”), de stad werkt volop aan de lancering van een ‘overschot doos‘ en burgers doen ook hun duit in het (herbruikbare) zakje met de campagne ‘mij pak je niet in’.

mijpakjenietinDaarbij gaan mensen op zoek naar plaatsen waar ze hun verpakkingen van thuis kunnen meenemen. Met de broodzak naar de bakker, met de pot naar de frituur of de bokaal naar naar de winkel. Op deze kaart kan je alvast een aantal van de zaken vinden die eraan mee doen. Op deze facebookgroep kan je de ervaringen van dappere burgers bekijken.

Komende zaterdag houden de mij-pak-je-niet inners een verpakkingsvrije picknick en op 20 september nemen ze natuurlijk deel aan het grote ‘niets is verloren’ festival. Er worden trouwens nog vrijwilligers gezocht die een handje willen meehelpen aan de ‘feed the 5000’, waarbij 5000 maaltijden zullen gemaakt worden van voedselresten en ‘afval’. Aanmelden kan hier.

De Gentse cultuursector zal komende zaterdag ook zijn meest ecologische been voorzetten op de jaarlijkse cultuurmarkt. Wie twijfelt over de gevolgen van het gebruik van plastic kan nog steeds in het Design museum terecht. Hoe dramatischer de berichten in de media, hoe groter de daadkracht bij het publiek? Laat je dus niet inpakken door de slechte vooruitzichten, maar zorg er zelf mee voor dat ze geen werkelijkheid worden.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s