vervoersarmoede


Wat voor velen vanzelfsprekend is; zich van punt A naar B begeven zonder al te veel problemen is jammer genoeg niet voor iedereen zo makkelijk. Een steeds grotere groep mensen doet het zonder auto (een kwart van de gezinnen), is niet altijd zo goed te been (vergrijzing nietwaar) en kan minder en minder terecht bij het openbaar vervoer.

Daarom geef ik graag wat aandacht aan de kersverse campagne ‘Ikgeraakerniet’. Deze campagne wil vervoersarmoede bij kansarmen in de kijker zetten, en is een initiatief van Mobiel21 samen met Welzijnschakels en het Netwerk tegen armoede. Dit filmpje maakt het probleem duidelijk.

Help mee het probleem bekend te maken en op de politieke agenda te zetten. Zeker nu de Vlaamse regering die zich wil inzetten voor ‘vertrouwen, verbinden en vooruitgaan‘ beslist heeft dat de Lijn de volgende 5 jaar opnieuw 6% moet besparen. Het ziet er naar uit dat voor mensen in vervoerarmoede er weinig kans is op vooruitgang…

3 reacties op ‘vervoersarmoede

 1. Ik vecht daar nu al jaren voor en riskeer mijn leven én dat van onze kinderen eigenlijk dagelijks door bewust zonder eigen auto dag in dag uit alles met de fiets, te voet of soms met de bus en trein te doen! En of dit nu in Oostakker, Gent zelf of waar dan ook is, het gaat er globaal genomen alsmaar op achteruit voor fietsers en voetgangers:-( En dan ben ik echt niet pessimistisch ingesteld!

  Ik wil als burger met of zonder kinderen- zonder zware negatieve stress- kunnen stappen en trappen en wil niet langer meer gedomineerd worden door koning auto! De verstikkende uitlaatgassen, het helse lawaai dag én nacht, steeds grotere snelheden en agressieve manoeuvres, krijsen naar kinderen als ze niet op tijd aan de kant springen of te traag oversteken,… het is vaak gewoon om zot van te worden…

  Ik doe mijn best om de lucht voor iedereen gezonder te krijgen en om elk kind opnieuw op een veilige en niet bedreigende manier vrij te kunnen laten spelen en fietsen in de eigen omgeving, maar ik heb daar zelf als mens ook recht op, dus ik vind dat elke mens verplicht is om het leven en toekomst van zijn medemens te respecteren!!!

  Like

  1. Dat dacht ik ook. Het is niet alleen moeilijk om van A naar B te geraken als je geen geld hebt voor een auto, het is ook moeilijk als je er bewust voor kiest om geen auto te hebben. Een voorbeeld van achteruitgang voor de zwakke weggebruiker is bvb het nieuwe kruispunt Brusselsesteenweg-oprit autostrade. Nu kun je al omvergereden worden vòòr je de lichten bereikt (nadat je eerst een paal in het midden van het fietspad mocht ontwijken). De enige die wint is de auto, alweer. Is er dan echt niemand die die plannen bekijkt met fietsers of voetgangers in gedachten? Een afslag naar de autostrade, over een veelgebruikt fiets/voetpad, zonder lichten, dat is toch gewoon vragen om problemen?

   Like

   1. Dat vind ik ook, maar ik heb een aantal levensgevaarlijke punten voor fietsers en voetgangers al vaak doorgegeven zonder resultaat… soms voel ik me echt machteloos!
    Ik heb de kinderen daarnet weer van school gehaald tussen de zebrapaden door, want die worden gewoon bezet door koning auto:-(

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s