varkenshaasje met prei en geëlektrocuteerde vis


Een mini-vakantie in Oostende bij de mama, en daar hoort dan toch weer even TV kijken bij. Altijd handig om te zien wat er tegenwoordig allemaal populair is op de buis en vooral om te beseffen dat je helemaal niks mist zonder televisie.

Maar op het journaal van de regionale West-Vlaamse zender toch enkele interessante items. Zo is er grote ongerustheid bij onze West-Vlaamse varkensboeren (als ex-Wingenaar weet ik er alles van). In Polen is een bepaalde soort van varkenspest opgedoken waardoor Rusland alle invoer van varkensvlees uit Europa heeft verboden. Daarbij komt dat de onderhandelingen bemoeilijkt worden door de gespannen toestand in de Krim. Het enige wat de woordvoerder van de Boerenbond kon besluiten is dat ze hopen dat alles “snel terug normaal wordt”.

Een ander item over de Oostendse vissers, die minder en minder vis in hun netten vinden omdat de Nederlanders massaal begonnen zijn met een vistechniek met elektrische pulsen, waardoor de vissen vanzelf in het net vliegen… De methode brengt dan wel minder schade aan de bodem aan en is energiezuiniger, maar is zo efficiënt dat er niks meer overblijft. Blijkbaar mogen de Nederlandse vissers volgens de EU wetten ook hier vangen dus is er een probleem. De lokale visser van dienst kon alleen maar  “hopen dat er iets aan gedaan zou worden”.

preiDerde punt. De prei. Normaal gezien voeren de West-Vlaamse boeren heel wat prei uit naar Noordelijke landen, maar door het warme weer is daar meer dan voldoende prei voorhanden en is de export stilgevallen. Waarmee de boeren hier ofwel met verlies moet verkopen, ofwel de prei gewoon laten rotten op het veld. De prei-woordvoerder van de Boerenbond (een andere dan die van de varkens dus) vertelde dat er “geen hoop meer is op beterschap” en er dus een flinke financiële strop wacht voor de prei-boeren.

Drie blijkbaar op zich staande puntjes, waar een probleem wordt vastgesteld en de conclusies gaat over het hopen dat alles normaal wordt. Tja, zouden zulke items nu niet een uitgelezen kans zijn om iets meer fundamentele vragen te stellen. Moeten we wel zoveel varkens kweken en moet onze landbouw afhankelijk zijn van export? Is het wel ‘normaal’ dat milieuvriendelijke technieken de zee leeg maken?  Zouden we niet eens iets doen aan de oorzaken van de klimaatchaos (bijvoorbeeld minder varkens kweken)? Is dit landbouwmodel (dat een zeer grote input van fossiele brandstoffen vraagt) niet bijzonder kwetsbaar door geopolitieke conflicten, klimaatverandering en energieaanvoer? Maar dat soort vragen worden natuurlijk niet gesteld door journalisten.

Wat we zelf kunnen doen ondertussen is heel veel prei eten (en géén varkens), en de juiste vragen stellen. Steeds maar opnieuw.

 

2 reacties op ‘varkenshaasje met prei en geëlektrocuteerde vis

 1. u heeft volkomen gelijk over gans de lijn, ook omtrent fossiele brandstof, 45% komt vanuit buitenland hiervoor, en volgens mij ligt de werkelijkheid hoger, en dat is een kwetsbaar element, Low Impact staat hierin zeker stevig als antwoord, tot spijt is er nog niets of zeker niet genoeg om economie en industrie bestaande te verzekeren met andere schonere brandstoffen, al bestaan ze dus.
  Olie is goedkopere energie,enkel in productie, maar dat vooral omdat andere factoren evengoed de prijs bepalen, en doorzet naar andere energie vertraagd hier door, maar is in veel gevallen goedkoper.
  Kwetsbaarheid zit er inderdaad in voor economie dat door bepaalde problematiek men toevoer van olie en gas zou stoppen.
  En dan moeten we inderdaad versneld antwoorden zoeken voor anders.
  Maar zitten heel veel mensen dus ook zonder werk.
  Het systeem is daar niet naar gebouwd.
  Dus moeten de alternatieven er nu komen, en inderdaad het mag sneller.
  Natuurlijk gaat dit veel geld vragen, alle infrastructuur is immers naar olie, niet zo een bijkomend evident probleem naar een overgang eventueel co2 vrij of neutraal.
  Maar, overdreven visvangst zelfs naar quota, prei teveel, vlees in productie teveel en te overmatige of niet voldoend gerichtte export zijn zaken die ook aan bod moeten komen.
  Er zijn alternatieven voor, en de groep zal groeien, men kan immers niet oneindig blijven groeien in economie, en als olie duurder word alles er aan verbonden ook.
  Mensen gaan niet blijven betalen voor dingen die te duur worden, en er evengoed niet mee akkoord gaan, dat bepaalde dingen in basis voor leven te duur worden.

  Like

 2. Mijn definitie van ‘normaal’ is blijkbaar anders dan die van velen (o.a. die van de Boerenbond. Ik vind de huidige vleesproductie en consumptie immers niet ‘normaal’, ik vind de grootschalige landbouw die zo exportafhankelijk is en waar één goed jaar voor de concurrenten een financiële ramp is, … Normaal lijkt voor velen te staan voor ‘wat we al jaren gewoon zijn’. Voor mij zou normaal meer moeten staan voor ‘wat ook op lange termijn goed is voor de samenleving’.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s