Vandaag inspireer ik me even op een interessant bericht op de facebook pagina van Esmeralda Borgo. Uit een onderzoek van Vilt blijkt namelijk dat iedere Vlaming 1 282 vierkante meter landbouwgrond nodig heeft voor z’n voeding, als je vertrekt van wat die gemiddelde Vlaming nu allemaal verorberd. Nog opvallend, zowat 72% van dit landgebruik heeft te maken met vleesverbruik, een derde is nodig voor alle groenten, fruit en granen die we zelf opeten. Met andere woorden, overschakelen naar een vleesarm dieet vraagt veel minder ruimte.
Als ik deze cijfers even vertaal naar Gents niveau, dan zien we het volgende. Totale oppervlakte is 15 800 hectare, waarvan een kleine 25% landbouwgrond is (cijfer van 2000) wat wil zeggen dat er genoeg grond is om 30 811 Gentenaars te voeden (of wel een goede 12 % van de bevolking). Stel dat we met zijn allen vegetariër worden, dan lukt het wellicht om tot 25% te komen. Het is natuurlijk niet perse nodig dat we al onze voeding binnen de stadsmuren produceren, maar onze afhankelijkheid verkleinen van import van industrieel voedsel (vooral gebaseerd op fossiele brandstoffen) is misschien geen slecht idee.
Het is dan ook een van de grote uitdagingen voor de stad en de burgers om hier werk van de maken. Creatieve ideeën zoals dit hier zijn aan te moedigen. Er broeden trouwens heel wat initiatieven rond voedsel in de stad – binnenkort begin ik terug aan de parkeermoestuin.
Esmeralda heeft een interessante blog rond permacultuur en gaat haar verhaal ook vertellen op diverse plaatsen. Hier meer info over lezingen in Kortrijk en Mesele. Zeker een aanrader.
Dit heb ik reeds voorheen vermeld gehad via mail.
Er zijn nog paar andere dingen ook omtrent.
Zoals het feit dat de landbouw en tuinteelt heel kwetsbaar is en maar in bepaald marge van klimaatspreiding of verandering kan bestaan.
Vorig jaar tegen veel rapporten in waar enorme tegenstrijdigheden zaten in de zogezegde goede oogsten waren er al tal van problemen aangaande landbouw in Belgie met name in het West Vlaamse.
Stadslandbouw is een noodzaak niet alleen voor de economische voordelen ervan.
De klokken die men wil bouwen zijn wel goed maar te beperkt.
Men kan makkelijk met wat er aan eenvoudige techniek bestaande is zelfs op een balkon of dak planten.
Glasteelt is goed maar brengt evident extra kosten mee.
Dan kan men beter opteren voor Vertical Farming.
In Nederland start er al een bedrijf mee al gaan die het hypermodern doen met led verlichting en al.
Bijkomende heeft dit echter voordelen maar moet het een combinatie zijn van zonlicht en kunstlicht.
Energie in het proces komt van groene energie opgebouwd rond het concept.
En ook is er grotere oogst door toepassing van hydro, aquaponics en gewone zandteelt.
Problemen in komende jaren voor teelt buiten zijn mogelijk bestaande.
Tegenstanders voor wat ik zeg zullen er meer zijn dan voorstanders.
We zullen zien wie aan het kortste en langste eind trekt.
Al bestaat de kans dat we aan even lang eind mogen trekken.
Het handelt niet meer enkel om consumptie en gedrag ervan.
We kunnen mogelijk spelen met economie en energie verbruik zelfs in een marge van vervuiling of over gebruik.
Dat waar men niet mee kan spelen is voedsel, want mensen reageren veel ernstiger op zonder voedsel zitten dan zonder energie.
Energie kunnen we nog een plaats geven in ons mentale, honger is lichamelijk.
En in de geschiedenis een echte drijfsfeer geweest van revolte.
Deze dingen zijn niet gelezen van een site.
Maar door daadwerkelijk onderzoek gedaan door top ingenieurs in welke waar ik destijds over het project de leiding had.
Er waren maar twee scenario en neen geen doem scenario.
Ofwel neemt men tijdig maatregelen hierin zelfs al gebeurt er maar matig iets.
Want voedsel word zo wie zo een steeds groter probleem nu al.
En heeft men al basis en slagkracht.
Ofwel doet men niets en laat men maar betijen en rekent men op bestaande middelen en als er problemen komen zijn deze niet alleen van economische aard.
Gezien het feit dat stadslandbouw en hierin zelfs bestaande techniek gebruik economisch gezien en sociaal enkel voordelen heeft.
Kunnen we zelfs in beperkte basis voor eventueel opvangen van klappen een structuur opzetten die niet meteen grootschalig moet zijn, maar toch invloed moet hebben.
Zulke dingen brengen zelfs werkgelegenheid en zijn rendabel genoeg om in korte termijn terug verdient te worden in ingebracht kapitaal.
Niets doen en gewoon verder aanmodderen gaat gewoon meer kosten dan als men er wel tijd, werk en een beetje geld zou in stoppen.
Het geld moet niet komen van politiek beleid.
De projecten kunnen door kleine bedrijven gestart worden die men koppelt aan elkaar of van groot bedrijf of ook uit initiatief van gewoon burgers.
LikeLike