19 LIM helden


Deze dagen loopt het experiment van OKRA af waarbij 19 senioren zelf een jaar lang Low Impact zijn gaan leven. Het gaat om vrijwilligers die op deze manier als ambassadeur bij de vele lokale groepen van OKRA langs gaan en tevens hun belevenissen delen via een blog.

screenikvinddeaardeVoorbije week hadden we een afsluitende vergadering waarbij ik toch wel onder de indruk was van de inspanningen van deze mensen. Tijdens het jaar heeft geen enkele van de vrijwilligers afgehaakt (er is er zelfs een bijgekomen, want ze waren eerste met 18).

Ze hebben aanpassingen gedaan aan hun woning, zijn vegetarisch gaan eten, hebben de auto weggedaan, zijn zelf gaan tuinieren, en organiseerden fietsvakanties. Mia gaat regelmatig met enkele vriendinnen met emmer en borstel naar de tramhalte om die schoon te maken – gevolgd door het samen drinken van een pint. Maar naast de positieve impact op hun ecologische voetafdruk is er ook heel wat veranderd in de manier waarop ze naar de wereld kijken.

Zo vertelde Yolanda dat ze bij alles wat ze doet bewust is van de mogelijke impact. Ivo bekijkt de kranten en het nieuws op  een andere manier en stelt vast hoe belangrijk de milieuthema’s geworden zijn. Fred had eerst wat schrik van het minder vlees eten maar voelt zich nu gezonder dan ooit.

Tenslotte hebben deze mensen ook impact op hun omgeving. Bij zowat honderd lokale trefpunten hebben ze hun verhaal gedaan, heel wat media hebben hun verhalen opgepikt en het thema is een gesprek geworden bij familiefeesten. Ter afronding van dit jaar heeft OKRA extra magazine uit, wat je ook via deze link kan downloaden. (vanaf pagina 10 staan de getuigenissen van de LIM-vrijwilligers).

Volgens jaar werkt OKRA nog verder rond dit thema en komt er nog een tweede luik bij rond energiebesparen. Hiervoor zijn een veertigtal mensen opgeleid die met verschillende workshops het Vlaamse land rond trekken. Je begrijpt dat ik tevreden ben dat ik aan dergelijke initiatieven kan meewerken.

Volgend project is misschien het vinden van een 10-tal ministers die een jaar lang Low Impact willen gaan leven.

2 reacties op ‘19 LIM helden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s