bottom up energie


Met veel plezier kondig ik twee initiatieven aan die duidelijk maken dat de verandering van onderuit volop bezig is. Zo is vrijdag 6 december de vzw ‘CLT Gent‘ opgericht. CLT staat voor Community Land Trust en is een model dat het mogelijk maakt voor mensen met weinigen middelen om toch een woning te verwerven. Het belangrijkste element daarbij is de grond steeds eigendom blijft van de Trust, waarop betaalbare woningen worden opgericht. Vergelijkbare projecten in het buitenland tonen aan dat dit model zorgt voor een interessante dynamiek en wonen mogelijk maakt voor een groep mensen die anders veroordeeld blijft toch slechte huurwoningen. De voorbije twee jaar is door een reeks partners heel wat voorbereidend werk verzet. Nu is een vzw opgericht en is de stad Gent aan het kijken welke grond hiervoor kan beschikbaar gesteld worden.

Deze trailer gaat over een vergelijkbare aanpak in Boston.

Dinsdag 10 december is er dan de feestelijke lancering van EnerGent, de burger coöperatieve rond hernieuwbare energie en energiebesparing. Honderden mensen worden om 20 uur in NTGent verwacht voor een toch wel historisch moment. We gaan zelf onze energie opwekken en zelf bepalen wat er met de opbrengst gebeurt. Het vele geld dat op spaarboekjes staat kan de gemeenschap ten goed komen dank zij dergelijke initiatieven. Wees gerust er wordt niet geïnvesteerd in achtergestelde leningen zoals bij Groenkracht. De Gentse coöperatieve wordt zeer democratisch beheert.

Net zoals bij het CLT verhaal komt het initiatief van onderuit, maar wil de stad Gent een constructieve partner zijn en waar mogelijk de projecten ondersteunen. Op die manier versterken we een onuitputtelijke bron van sociale en hernieuwbare energie; de kracht van mensen die zelf de handen uit de mouwen steken en vandaag bouwen aan de wereld van morgen.

Ik ben lid geworden van de vzw CLT Gent en heb mijn eerste aandelen bij EnerGent gekocht. Ik hoop van u hetzelfde!

Een reactie op “bottom up energie

 1. Doe me er aan denken volgend jaar te verhuizen naar Gent.
  Deze innitiatieven zijn meer dan de moeite waard.
  Hier gaan toekomstig gezien enorme hoeveelheden sociale huurwoningen tegen de vlakte, er is geen nieuwbouw, men krimpt in, waar ik woon in totaal 160 woningen van een nog groter aantal, de blokken zijn 20 jaar oud.
  Betaalbare woningen zullen een nood worden.
  Energie onder eigen beheer van burgers los van leveranciers een must.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s