pollen voor dummies


Zaterdag zijn in Brussel de Groen kandidaten gekozen die voor de verkiezingen van 2014 de lijsten zullen trekken en duwen. Voor wie zich afvraagt hoe dit allemaal in zijn werk gaat, kan ik alvast een inkijkje geven in de aanpak bij Groen (en het bijhorende taalgebruik).

In principe kunnen alle leden van Groen zich kandidaat stellen, de oproep daarvoor kregen we al enkele maanden geleden. Daarbij wordt in twee fases gewerkt. In de eerste fase gaat het over de ‘verkiesbare plaatsen’, dit zijn dus de eerste plaatsen op een lijst, samen met de lijstduwer en de eerste opvolger(s). Aangezien er 4 verkiezingen zijn op 25 mei gaat het voor Groen over 66 plaatsen. Voor die mensen is er een redelijk kans dat ze verkozen worden.

Daarvoor hadden zich ongeveer 130 kandidaten aangeboden, waarvan redelijk wat kandidaat waren voor meerdere plaatsen. Om heel de puzzel te leggen zijn er dan de poll-comités. Dit zijn dus groepen die de kandidaturen moeten bekijken en op basis daarvan lijsten voorstellen. Naast een poll-comité per provincie is er ook een nationaal poll-comité met in totaal 22 mensen. Uiteraard kunnen kandidaten zelf geen lid zijn van een poll-comité.

Dit comité heeft dan heel veel vergaderd en gesprekken gehad met alle kandidaten. Rekening houdend met regionale spreiding, gender, diversiteit, leeftijd enzovoort zijn dan lijsten opgemaakt. Die modellijsten moeten dan goedgekeurd worden door een poll-congres. En daarvoor waren meer dan 600 leden van Groen naar Brussel afgezakt. Altijd een spannende bedoening, want er zijn steeds meer gegadigden dan plaatsen.

We zijn van start gegaan met de bespreking van de Europese lijst. Met als eerste punt het vragen van een uitzondering op de rotatieregel. Want bij Groen wil men niet dat iemand langer dan 2 termijnen hetzelfde mandaat uitvoert, dit om voldoende rotatie te krijgen en iedereen de kans te geven. Als echter twee-derden van het congres daarmee instemt kan daarvoor een pollcongresuitzondering worden gemaakt. Omdat Bart Staes er al twee termijnen in het Europees parlement heeft opzitten moest dit eerst bekeken worden (ook voor Mieke Vogels in het Vlaams Parlement). De procedure is dat de betrokkenen in maximum 2 minuten hun motivatie uit de doeken doen en iedereen daarop kan reageren (mits inschrijven voor een tussenkomst én maximum 1 minuut).

Daarbij waren er heel wat pleidooien ten voordele van Bart, die door vriend en vijand erkend wordt als eens van de beste Europarlementariërs in het halfrond. Na de tussenkomsten moesten we dan stemmen op een briefje en worden de briefjes geteld. Mieke en Bart kregen van de leden een overweldigend vertrouwen om opnieuw verkiesbare kandidaat te zijn.

Dan kwam de modellijst voor Europa aan bod en moesten we daarvoor ook stemmen, na motivering van alle kandidaten (niet enkel die op de modellijst) en tussenkomsten vanuit de zaal. Je begrijpt dat dit allemaal wat tijd in beslag neemt, maar uiteindelijk kon met een half uurtje vertraging het tweede deel starten; de deelcongressen.

Dat wil zeggen dat we opgesplitst per provincie dezelfde oefening gingen doen voor de lijst van de kamer (federaal) en het Vlaams parlement. In Oost-Vlaanderen concreet 18 kandidaten voor 12 plaatsen. Opnieuw mogen alle kandidaten een korte speech houden (er zaten enkele pareltjes bij), komt er een vragenronde, en moeten de kandidaten naar buiten en mag de zaal tussenkomen. Er waren heel veel tussenkomsten vaak ten voordele van deze of gene kandidaat. Waarbij ook duidelijk blijkt dat elke regio van de provincie toch graag de eigen kandidaten naar voor schuift. Na de tussenkomsten moesten we dan weer stemmen over de modellijst. Stel dat de modellijst niet wordt goedgekeurd, dan volgt een stemming per plaats, wat heel wat tijd in beslag zou nemen. Maar zover is het niet gekomen, want de modellijst is ook aangenomen door het congres.

Met ruim een uur vertraging konden we dan naar de receptie, terwijl de provincies West-Vlaanderen en Antwerpen nog bezig waren. In elk geval, deze eerste fase is nu achter de rug, hier kan je alle gepolde kandidaten zien. De volgende fase gaat nu over de vele andere plaatsen, waarbij opnieuw iedereen zich kandidaat kan stellen en opnieuw een hele procedure van start gaat.

Zelf was ik geen kandidaat voor een verkiesbare plaats (ik heb al mijn handen vol met de gemeenteraad in Gent), maar ik zal wel hier of daar op een lijst terug te vinden zijn. Meer duidelijkheid hierover na nieuwjaar.

2 reacties op ‘pollen voor dummies

 1. Indrukwekkende lijst, 2014 is nog tijdje af, veel mensen kijken somber naar de toekomst en zijn moe geworden van alle strijd in de politiek.
  Toch veroordeel ik politiekers niet.
  Evengoed niet mensen die kiezen voor andere partij.
  Deze wereld werd op korte periode enorm ingewikkeld.
  Ik zag deze over 52 jaar veranderen in een ongekende snelheid.
  Probeer er de basis van eenvoud in terug te vinden.
  Politiek kan ongelooflijk mooi zijn en soms een spel vol sarkasme.
  Voor macht, toch zijn er goede politiekers onder vanuit elk kamp die proberen met anderen te onderhandelen in de vele vraagstukken die onze maatschappij nu als uitdagingen kent, veel zal komen van gewoon burgers, hopelijk met steun van politiek.
  Ik wil gewoon vrede, rust een eenvoud, met respect voor iedereen, wel sorry bijna iedereen, er zijn er die dingen doe waar ik geen rust in kan vinden.
  Zaken buiten de wet en tegen leven in, die een wonde achter laten in het hart van mensen die gewoon dagdagelijks proberen er het beste van te maken.
  Ik zelf ben geen heilige, deed evengoed domme dingen, meestal onbewust, leerde er wel uit dat de mens in basis niet slecht is, en dat we het samen kunnen halen en veel dingen in uitdaging nu kunnen overwinnen.
  Toch draag ik pijn in mijn wezen, deze aarde is ongelooflijk rijk aan heel veel dingen waar we zelfs niet meer bij stilstaan.
  Mensen zijn tot ongelooflijk goede dingen doen in staat.
  Ik hoop dat in 2014 er zaken naar voren komen die mee de verandering naar het goede zullen verder inluiden.
  Beste politiekers kijk in uw hart, u is mensen als wij, geef naast de vele goede dingen in uw programmas ook hoop en zet die hoop om in werkelijkheid.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s