onze rangen groeien aan


wat doet u

EOS magazine heeft een onderzoek gedaan bij de Vlaming rond diverse thema’s waaronder het klimaat. Zo blijkt dat een op vijf Vlamingen (19%) helemaal niet gelooft dat de mens een rol speelt bij klimaatverandering. Een grote tussengroep denkt dat de mens mede-verantwoordelijk is en 30% is er zeker van dat de mens de belangrijkste oorzaak is van klimaatchaos. Deze driedeling zie je ook terugkomen in de acties en merk ik ook wel bij de verschillende groepen waar ik zelf mee in contact kom.

Een groep van 10 tot 30% ziet het helemaal niet zitten om het eigen gedrag aan te passen, zeker minder autorijden en vlees eten is voor pakweg een derde van de Vlamingen niet bespreekbaar. 25 tot 50 % doet naar eigen zeggen regelmatig acties die het milieu ten goede komen, waarbij kiezen voor lokale seizoensgebonden groenten en isoleren van het huis het beste scoren. En dan is er een middengroep die afhankelijk van de actie schommelt van 18 tot 44%, deze mensen kiezen  af en toe wel eens voor een ecologisch alternatief.

Je kan dergelijke onderzoeken (die sowieso vooral de intenties in kaart brengen) op vele manieren bekijken, maar ik vind het al bij al behoorlijk bemoedigend. Vooral die tussengroep is interessant, want deze mensen kennen het milieubewuste gedrag, geloven ook wel dat het zinnig is (want ze passen regelmatig toe), dus de kans dat ze plots naar het kamp van de non-believers opschuiven is klein. Als we er dus in slagen om die tussengroep duidelijk te maken hoeveel voordelen er verbonden zijn aan de ecologische keuzes schuift de maatschappij op in de goede richting. Zeker als we kunnen tonen dat we daarmee winnen aan levenskwaliteit. En dan zie je dat een meerderheid van de bevolking bereid is te isoleren, minder auto te rijden en wat minder vlees te eten!

Dus laat ons met volle moed verder werken aan een vrolijke, sociale en kwaliteitsvolle levensstijl die rekening houdt met de grenzen van de planeet. Wie weet kunnen we het dubbeltje alsnog aan de goede kant laten vallen.

Een reactie op “onze rangen groeien aan

  1. absolutely a good conclusion: we moeten die middengroep meekregen. Niet blijven preken voor de eigen parochie maar die grote middengroep van “cultural creatives” moet alles in beweging zetten. Vanaf nu is de jacht open 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s