20 groene Belgen


Clipboard01 Deze week publiceert Knack een lijstje met  ’20 groene Belgen’, ofte pioniers van duurzaamheid. Zo’n lijstje is natuurlijk bijzonder relatief. Dit hier is samengesteld op basis van een beperkte rondvraag bij een aantal betrokkenen in de sector. Groot belang heeft dit dus niet, al geef ik toe dat het aangenaam is jezelf daar tussen te zien staan. Het lijkt me echter wel interessant om het lijstje eens te bekijken. Het overzicht van de 20 namen.

Bedrijfsleiders

 • Thomas Leysen (Umicore)
 • Mario Fleurinck (Melotte 3-D printing)
 • Jef Colruyt (Colruyt Group)
 • Bram Klüssendorf (Tintelijn)
 • Serghe De Gheldere (Futureproof)
 • Oliver Marquet (Triodos bank)

(internationale) overheid/politici

 • Oliver De Schutter (VN rapporteur voedsel)
 • Hans Bruyninckx (Hoofd Europees Milieuagentschap)
 • Henny De Baets (baas van Ovam)
 • Ignace Schops (directeur Regionaal Landschap Kempen en Maasland)
 • Zjeen Reynders (schepen van leefmilieu Balen)
 • Dirk Vercammen (hoofd milieudienst Schoten)
 • Steven Vromman (gemeenteraadslid Groen, Gent)

Academici

 • Peter Tom Jones (KU Leuven, I Clean Tech Vlaanderen)
 • Wim Soetaert (UGent, biotechnologie)
 • Karl Vrancken (VITO materialenbeheer)

Middenveld

 • Vera Dua (voorzitter BBL)
 • Kurt Sannen (voorzitter BioForum)

Media/andere

 • Floris Van Cauwelaert (zeronaut.be, blog)
 • Groeten uit Transitië (boek)

Toch enkele opvallende vaststellingen.

Waar zitten de vrouwen? Groeten uit Transitië is geschreven door 5 vrouwen, en verder is er Vera Dua en Henny De Baets, en zijn er dan niet meer vrouwelijke duurzaamheidspioniers zijn? Dit zegt natuurlijk meer over de samenstellers van het lijstje dan over de realiteit, want ik ben ervan overtuigd dat er meer ‘groene’ vrouwen dan mannen zijn. In mijn blog van eergisteren kwamen er al drie aan bod, en er zijn er nog een pak meer natuurlijk.

Waar zijn de jongeren? De gemiddelde leeftijd van de vermelde mensen zal tegen de 50 aan lopen, terwijl er overal jonge mensen (vaak vrouwen) allerlei groene initiatieven opzetten. Kijk maar eens op Ministerie van Ideeën.

Hoe Belgisch is dit lijstje? Ik ken niet de achtergrond van iedereen, maar de grote meerderheid zijn Vlamingen, ook dat klopt niet natuurlijk. Net zoals media te weinig oog hebben voor groene vrouwen is er ook nauwelijks interesse voor wat er aan de andere kant van de taalgrens gebeurt.

Waar zijn de politici? Geen ministers, geen burgemeesters, de enige drie politici die in het lijstje zijn opgenomen zijn alleen lokaal actief. Of anders gesteld, de zetelende federale en regionale politici tonen een opvallend gebrek aan leiderschap als het gaat over milieukwesties. Ik heb trouwens ook de indruk dat er ondertussen meer ondernemers zijn die écht willen streven naar transitie dan politici. Dit bericht over de onderhandelingen in Warschau maakt duidelijk dat politici totaal tekort schieten. Ik geloof dan ook dat minstens 200 000 groene Belgen (en die zijn er zeker) duidelijk maken dat de veranderingen van onderuit zullen komen.

9 reacties op ‘20 groene Belgen

 1. Een bond allegaartje vind ik dit. Dat mensen zoals jij op zo’n lijstje staan, vind ik logisch, en bij verschillende andere mensen is dat ook absoluut verdiend. Maar ik vraag mij wel af welke criteria hier gebruikt zijn, als ik zie dat veel heil wordt verwacht van 3D-printing en biobrandstoffen. (BTW, niet Ignace Schops is voorzitter van Bioforum, wel Kurt Sannen.)

  Like

  1. [Een beetje off-topic] Eergisteren de laatste 10 minuten van een documentaire (met Dirk Draulans) op Canvas gezien die het had over hoe milieuvriendelijk 3D-printing wel is of zal worden. Het kan zijn dat ik iets belangrijk gemist heb in de minuten ervoor, maar ik snap het niet.

   Hoe kan 3D-printing in godsnaam milieuvriendelijk(er) zijn? De grondstof is kunststof (je zelf geprinte schoenen op de composthoop gooien zit er dus niet in), en hoewel het grote verkoopspunt van 3D-printing blijkbaar is dat je veel minder grondstof nodig hebt, lijkt het mij bijna evident dat als productie gemakkelijker en toegankelijker wordt, er gewoon meer geproduceerd (=geprint) zal worden.

   De boekdrukkunst heeft er voor gezorgd dat je geen stenen klooster met 50 monniken meer nodig had om een exemplaar van een boek te creëren, maar het wereldwijde papierverbruik is er sindsdien toch niet op achteruitgegaan. Laat staan toen we allemaal een (papier)printer in huis begonnen te halen…

   Like

   1. Beste Ward, 3D printing is ietsje meer hoor, maar ik begrijp u, het zal gebruikt worden in autotechnologie en al eveneens in ruimtevaart waar men dus door dit zelfs onderdelen uit metaal dat opgebouwd word in lagen zal kunnen vervaardigen.
    Voordeel is dat men minder grondstof nodig heeft per product, nu moet immers een matrijs van een onderdel gemaakt worden uit één groter blok dat dan tot de juiste dimensie word bewerkt, met 3D zal men dus minder restmateriaal hebben.
    Natuurlijk vraag het proportioneel gezien wel hoeveelheden elektrische energie maar het systeem is haalbaar, men kan zelfs staal opbouwen in lagen tot dat er een plaat mee gevormd word, boekdruk is dus maar één aspect van 3d, Voordeel mischien kunnen we dan zelf geld gaan drukken of munten, al is dit tegen de wet natuurlijk maar het zou op het einde van de maand goed zijn.
    Jayson T Benedict, professor fysica.

    Like

 2. Wel één reactie op de link Ministerie van Ideeën.
  De minister van zwammen kweken stelt zich daar op met dat project, het idee werd gelanceerd door zeri.org en uitgewerkt door Chido Govera, het bestaat dus al jaren, ondertussen werd de open source kennis die zij moeizaam opbouwde en waar ze nu kinderen in afrika mee helpt, principieel gestolen door copie van deze kennis.
  Hij profileert zich een beetje te sterk dat hij dit ontwikkeld.
  Chido Govera die alles uitwerkte en men moet haar verhaal eens bekijken, http://www.youtube.com/watch?v=K5-kPQmfCts heeft totaal niets op deze misbruiken, ook in Duitsland profileert een boeretrut het idee en verkoopt massaal in restaurants, Zelfs een heel kleine bijdrage voor de anderen te steunen die het dus werkelijk uitwerkte en dit geld zelfs niet voor haar maar voor voedsel op het bord van arme afrikanen, en kans voor deze wezen naar school te laten gaan, werd gewoon geweigerd en de zaak sleept ze nu voor rechtbanken aan, ze zal nooit iets zien voor haar werk.
  Neem dit ook eens in acht zou ik zeggen.

  Like

 3. Waar blijven de vrouwen? Wel Steven, vrouwen “doen” vooral, en “verkondigen” minder dan de gemiddelde man. Geloof me : vrouwen liggen aan de basis van veel veranderingen. Ook van groene veranderingen. Maar ze doen het vaker dan mannen in stilte, en vliegen dus onder de radar.

  Like

 4. Ik ben een vrouw, en doe ook heel veel, maar helemaal niet in stilte. Want ik ben uit op systeemveranderingen oa door grote groepen mensen te doen ‘doen’. En daarvoor is veel en ‘slimme’ communicatie nodig.

  Like

 5. Beste Lucie,
  ik heb dan ook “ze doen het VAKER in stilte” gezegd hé. God zij dank zijn erg nog zoals jij, die er regelmatige een verbale lap op geven ;-).
  Ik praat er vooral over in mijn klassen (250 lln per jaar) en bij vrienden en collega’s. En I live by example. ….

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s