goe bezig


Hier is de gemiddelde Belg weer, deze keer in het nieuws omwille van zijn bijzondere verknochtheid aan de auto. De Belg rijdt jaarlijks 17% meer met de auto dan alle andere Europeanen. Ons land is misschien toch groter dan we denken?

En als we iets fout doen, doen we het meteen grondig, dus kiezen we veel meer dan de andere Europeanen voor de diesel, wat fijn stof betreft de meest vervuilende optie. Nog een interessant cijfer in deze studie: het aantal kilometer afgelegd met de elektrische wagen bedraagt precies 0,00020 %. Het doet me denken aan een of andere dopingzondaar die zijn onschuld wou bewijzen. Wat verkeersslachtoffers betreft zitten we tenslotte ook in de Europese top.

top10EV

De cijfers passen naadloos bij onze grote ecologische voetafdruk, waar we wereldwijd nu de zesde plaats bezetten (na respectievelijk Qatar, Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten, Denemarken en de VS). Er is toch wat reden tot ongerustheid, want in de vorige rangschikking hadden we nog de vierde plaats.

Het punt is dat zo’n cijfers misschien aanleiding zouden kunnen geven tot drastische maatregelen om iets te doen aan de verwoestende effecten van dit autoverkeer. (Je kan het woord autoverkeer naar believen vervangen door energieverbruik, of voedselverspilling, of verlies aan biodiversiteit, of CO2 uitstoot, of chemische vervuiling, of armoedeproblematiek, of watergebruik, of vleesconsumptie enzovoort)

Maar neen, daar hebben onze politici nu echt wel geen tijd voor. Een jaar voor de verkiezingen moet alles ingezet worden op het verwerven van een goede uitgangspositie, het bekladden van de tegenstander en het strategisch uitzoeken waarmee best gescoord kan worden. De echte problemen oplossen, dat is voor de volgende generaties.

Het goede nieuws is dat veel mensen wel begrepen hebben dat de toekomst er anders uit zal zien, en dat veel mensen zich stilletjes voorbereiden op een leven met minder voetafdruk en meer levenskwaliteit. En aangezien onze ‘leiders’ vooral ‘volgers’ zijn van de trends in de publieke opinie komt er ongetwijfeld een dag dat ze zullen inspelen op een andere manier van denken. Dan zullen ze plots allen pleiten voor ‘nulgroei’, ‘consudelen’ en ‘levenskwaliteit’.  Het is enkel een kwestie van tijd.

Pas op, zij die liever gemiddelde Vlaming lezen dan Belg, de Vlaming doet het op veel vlakker nog slechter dan de Belg.

15 reacties op ‘goe bezig

 1. Het was inderdaad een grote ontgoocheling te lezen dat het autoverkeer afgelopen jaar nog maar eens gestegen is…. en ik die dacht dat heel veel mensen intussen heel bewust voor alternatieven kozen, of zich net minder verplaatsten….. ik vind dit soms zó ontmoedigend!

  Like

 2. Steven, Misschien ook nog eens een goeie plaats om de calculator voor de persoonlijke ecologische voetafdruk eens mee te geven?
  Bij die berekeningen vraag ik me dan af of die persoonlijke voetafdruk dan berekend wordt per gezin of per persoon (’t is weer al een tijdje geleden dat ik het eens berekend heb).
  Ik was ook onaangenaam verrast dat onze gezinswagen per jaar meer km aflegt dan het gemiddelde. We doen immers zoveel mogelijk onze verplaatsingen met de fiets en openbaar vervoer. Woon-werk verkeer is met trein en plooifiets. Een jaar of 7 geleden hebben we onze tweede wagen weggedaan. En we proberen op heel wat vlakken onze impact te verkleinen (1 of 2 keer per week geen vlees eten, zelf groentjes kweken, …..).
  Vermoedelijk heeft ons hoge jaarlijkse km-aantal veel te maken met het feit dat onze ouders redelijk ver van ons wonen. En dat mijn vrouw regelmatig eens de baan op moet met de wagen (avondvergaderingen, moeilijk te doen met openbaar vervoer).
  Om die impact van onze wagen wat te beperken hebben we gekozen voor een auto op aardgas. Dat was binnen de vereisten die we stelden aan de auto de beste beschikbare technologie.

  Like

 3. Inderdaad dat is echt triestig, je begrijpt dat niet. Als ik rond me kijk word ik soms heel moedeloos. De mens wil echt niet veranderen precies. Van’t weekend had ik nog een aanvaaring met vrienden die mij zegde dat de opwarming van de aarde een fabeltje is. The Great Global Warming Swindle wordt dan nog maar eens aangehaald. ik viel van mijn stoel. De mens is blijkbaar niet schuldig of kan niet zo een invloed hebben dat de aarde verandert… hmmm dat de oceaan leeggevist wordt, dat er enorme water te korten zijn, dat de oceanen vol plastic zitten… dit is dan ook niet het werk van de mens…

  Het algemene welzijn is toch echt ver te zoeken, we blijven maar hangen in dat oude patroon dat gedoemd is te mislukken.

  Verandering begint bij ons zelf!

  Like

  1. Chris,
   Ik word ook gek van mensen die global warming ontkennen. Ik draai dan de bewijslast om : ZIJ moeten dan bewijzen dat het -ontegensprekelijke- extreem hoge CO2 gehalte NIETS te maken heeft met menselijke activiteit (kunnen ze toch niet), en Zij moeten me dan maar eens bewijzen dat dat hoge CO2 gehalte GEEN nadelige effecten heeft (kunnen ze ook niet). Ik liet me vroeger altijd in de verdediging duwen. Doe ik niet meer. Ik leg de bewijslast bij de anderen. Er is ook wat materiaal voor handen om-als je dan toch de GGWS wil weerleggen- te gebruiken.
   http://www.filmsforaction.org/watch/the_great_global_warming_swindle_debunked/
   Je kan ze ook gewoon uitlachen en zeggen dat ze wel érg vér achter lopen, want dat die documentaire uit 2007 (6 jaar oud) al lààààng achterhaald is.

   Like

 4. Mbt de auto : ik word ook nog steeds héél meewarig bekeken als ik zeg dat we écht zonder auto -néén, zelfs mijn man heeft er geen- leven. En ik vind de manier waarop er met de auto wordt omgesprongen én de manier waarop men rijdt, bijna een daad van agressie naar mij en mijn gezin toe.

  Like

  1. Dat klopt als een bus, maman verte :). Elke dag erger ik mij blauw aan de arrogantie van vele automobilisten en het is vooral het ergste aan de schoolpoort!

   Like

  2. Hetzelfde hier en ik word er echt meer en meer opstandig van… kinderen hebben toch recht op gezonde en veilige wegen… en wij ook!!!

   Like

  3. Ik weet niet of maman verte enkel het probleem van het rijgedrag van vele automobilisten aan wil klagen. Een fundamentele vraag is ook of iemand (en zo ja, in welke mate) het recht heeft om zomaar de lucht te vervuilen die zij en haar kinderen moeten inademen.
   Dat bijna iedereen dat maar normaal vind, het als zijn/haar recht beschouwd om die lucht te vervuilen en het als een onaanraakbare vrije keuze beschouwd om ook de auto te nemen als er ook prima alternatieven zijn, vind ik op mijn beurt absurd. Waarom heb ik niet dezelfde vrijheid om mijn afval in die mensen hun tuin of in het park waar ze graag wandelen te dumpen? Niet dat ik dat ga doen, maar wat is het fundamentele verschil?
   Of waarom mag ik niet om 2 uur ’s nachts mijn trompetkunsten gaan oefenen op de straat? Het is immers toch ook mijn openbare weg?

   Ook wat plaatsinname betreft is er het bijzondere fenomeen dat ik met mijn bakfiets geen parkeerplaats mag innemen, maar vele automobilisten maar verwachten dat de maatschappij hen toelaat om gratis 24/24, 7/7 hun wagen op het openbare domein te plaatsen.

   Like

   1. Ik stel mij die vragen ook, maar ik voel me de laatste tijd meer en meer machteloos… is onze maatschappij dan echt om zeep???

    Like

   2. Renaat,
    Volledig met je eens.
    Ik rij dagelijks met mijn fiets naar mijn werk en constant zit ik mij te ergeren over de arrogantie van de autobestuurders die achteloos met hun smerige stinkdiesels de lucht verpesten.Maar ja, in hun auto merken ze daar niets van hé want de stank van die smeerlapperij laten ze achter hun maar als fietser kun je er niet onderuit.Ik kan niet snappen waarom de overheid de prijs van de meest vervuilende brandstof niet optrekt of zelfs duurder zou maken.
    Ikzelf rij al jaren op LPG en daar voor wordt niets ondernomen neen integendeel LPG stations verdwijnen,als er dan een LPG station is dan is het buiten gebruik,s´avonds afgesloten,extra belasting die je jaarlijks betaald..enz…..
    Je zou er soms moedeloos van worden….

    Like

   3. inderdaad Renaat : ik klaag beiden aan. Ik vind een auto die zijn uitlaatgassen in mijn richting uitbraakt even agressief als iemand die sigarettenrook voluit in iemands gezicht blaast. Agressie dus. Een aanslag op onze gezondheid.
    Maar ik denk dat jet het al wel door had hé 😉

    Like

 5. Als het een troost kan zijn, de lucht in een wagen is vervuilender dan de lucht die een fietser inademt: dat komt doordat de inlaat van de lucht zich ter hoogte van de uitlaat van de wagen voor hem bevindt.

  Like

  1. dat is waar!!!!
   Nadeel is wel dat je als fietser dieper inademt, omdat je aan het sporten bent. Op sommige dagen lijkt het wel alsof ik aan het sporten ben in een zwaar doorrookt bruin café van vroeger.
   Iemand al eens aan maskertjes voor tijdens het fietsen gedacht? op http://preventieshop.sos-zurenborg.be/index.php kan je ze kopen. Ze lijken wel uitgeput te zijn….logisch ook 😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s