leven en delen


foto: het Nieuwsblad
foto: het Nieuwsblad

Het is waarschijnlijk een natte droom van nogal wat groene jongens en meisjes: straten zonder auto’s. Straten waar geleefd en gespeeld kan worden, straten met groen, straten zonder lawaai-overlast, straten zonder uitlaatgassen waar je met gerust hart je kinderen kan laten spelen. Sinds gisteren zijn er (tijdelijk) twee van die straten in Gent.

Deze straten worden leefstraten, wat wil zeggen dat deze straten een maand lang in functie staan van het samenleven en het sociaal contact. Om de bewoners te stimuleren het zonder auto te doen krijgen ze een lijnkaart, kunnen ze beroep doen op een deelfiets, een elektrische fiets en een bakfiets én krijgen ze kortingsbonnen voor de taxi en een fietskoeriersdienst. Het experiment zal natuurlijk achteraf geëvalueerd worden en daarna eventueel een vervolg en uitbreiding krijgen.

Nog meer goed nieuws hier, sinds enkele dagen is ook ‘wijdelen’ gestart. Het is een nieuw deelplatform dat vooral gericht is op het delen in de buurt. Er zijn reeds verschillende manieren om spullen te delen, denk maar aan spullendelen of iedereen ruilt mee. WijDelen is een lokaal deelinitiatief (zo zijn er nog te vinden op gedeeld door, de uitstekende site van Netwerk Bewust Verbruiken). Ik heb me lid gemaakt, benieuwd wat er zal gebeuren.  De site van Wijdelen is trouwens gemaakt met opensource software van Sharetribe, dat een link heeft met OuiShare, het netwerk voor de collaboratieve economie.

Alweer boeiende initiatieven die als paddenstoelen uit de grond schieten. Als op een dag ons bestaande economie in elkaar stort en de benzineprijzen verdubbelen – of nergens meer te tanken valt – dan krijgen we overal leefstraten en ruilsystemen. Het kan dus geen kwaad al een beetje te oefenen.

9 reacties op ‘leven en delen

 1. Van zo’n leefstraat kunnen we hier in onze buurt alleen maar dromen… en het lijkt zelfs alsof we er de laatste jaren steeds verder van verwijderd worden:-(

  Like

 2. Autoluwe (bijna autovrije) straten in bv woonwijken en zijstraten van hoofdwegen kan je makkelijk en goedkoop realiseren door halfweg de straten bloembakken te zetten zodat deze straten doodlopen voor auto’s (geen doorgaand verkeer meer) en de fietsers toch ongehinderd door kunnen rijden.

  Like

  1. Hoewel ik heel erg voorstander ben van autoluwe wijken en straten, is het vaak toch niet zo eenvoudig. Men dient rekening te houden met de bereikbaarheid voor brandweer en andere hulpdiensten, verhuiswagens, …

   Like

   1. Dat was het argument tegen toen ik het voorstel formuleerde bij onze gemeentelijke politiekers. Ik vind deze argumenten larie. Er zijn nu toch ook al ontelbare doodlopende straatjes en steegjes? Is dat een probleem? Het is gewoon kwestie van organiseren en informeren.

    Like

   2. Om op je vraag te antwoorden, ja, dat is inderdaad soms een (groot) probleem. Het is dus niet enkel een kwestie van organiseren en informeren, maar veroorzaakt buiten extra kosten (bij een verhuis) effectief wel problemen als hulpdiensten snel moeten ingrijpen. Dus ik vind het niet wijs om zomaar extra van die situaties te creëren. Dat betekent niet dat ik geen voorstander ben van autoluwe wijken en straten. Die kan je echter op diverse manieren organiseren (doordacht éénrichtingsverkeer, breekpaaltjes, verwijderbare paaltjes, …) maar gewoon bloembakken neerzetten mag dan een goedkope en snelle methode zijn, het is daarom nog niet de beste methode.

    (Ik adviseer je eens met mensen van de brandweer of met ziekenwagenbestuurders te gaan praten. Ik heb dat in het verleden al diverse keren gedaan/moeten doen.)

    Like

 3. Dirk, ik vind dat geen larie. We weten dat er best veel onveilige straatjes zijn. De mensen die daar wonen zijn moeilijk bereikbaar voor hulpdiensten . Daarom moeten we niet nog meer van die situaties hebben. Maar verplaatsbare elementen, en andere kleuren doen al veel. Gezien in Freiburg…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s