de Gentse lente


In de commissie Welzijn, Milieu en Werk heb ik een vraag gesteld rond stadslandbouw en de komende food Council. Schepen Tine Heyse wist te melden dat ze na zes weken schependom alvast gemerkt heeft dat dit thema heel erg leeft. Bijna wekelijks start er een nieuw initiatief rond voedsel en korte keten in Gent. Wat de volgende maanden op politiek vlak zal gebeuren is het opstarten van gesprekken met alle actoren. Daarbij zullen de ook professionele landbouwers betrokken worden, want ze zijn nog met 180 op Gents grondgebied.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADaarnaast zal een studieronde gebeuren naar vergelijkbare foodcouncils in andere landen om zo te komen tot een aangepast concept voor de stad Gent. De Schepen hoopt tegen het einde van 2013 de foodcouncil te kunnen opstarten. Dit lijkt misschien een beetje traag, maar het klopt dat we dit initiatief goed moeten voorbereiden en uitdenken alvorens het te lanceren.

Toevallig was het volgende punt op de agenda ook erg interessant voor dit thema. Het is namelijk zo dat het OCMW Gent over heel wat grond beschikt, namelijk 2174 ha in Oost-Vlaanderen, 285 ha in West-Vlaanderen en zelfs 450 ha in Zeeuws Vlaanderen. (In mijn gedachten zie ik al hoe we daar al onze Gentse pattatjes kunnen kweken).  De volgende jaren zullen een deel van de gronden (en gebouwen) verkocht worden, dus heb ik meteen voorgesteld om te kijken of hier geen opportuniteiten liggen voor voedselvoorziening. OCMW voorzitter Coddens wil dit zeker meenemen bij het opmaken van toekomstplannen voor die gebieden. Rond dit thema heb ik dus wel het gevoel een rol te kunnen spelen als raadslid. Concrete resultaten zijn er nog niet, maar de kansen zijn er wel.

Nu we het over voedsel hebben, komende zaterdag staat het thema ook op de agenda bij een activiteit in eetcafé Toreken. En voor de titel van mijn stukje heb ik even leentjebuur gespeeld bij Pascal De Bruyne die in een artikel over het woord ‘allochtoon’ spreekt over de Gentse Lente.  Dit vind ik wel een mooie benaming voor de dynamiek die zowel bij de burgers als het bestuur aanwezig is van Gent een sociale en ecologisch stad te maken. Maar pas op, in Brussel zijn ze ook goed bezig:

Een reactie op “de Gentse lente

  1. Bij elke vorm van landbouw moet je ook altijd opletten dat aan alle randvoorwaarden is voldaan. Hierbij denk ik aan een goede distributie van de verse groenten, om ze snel en in korte tijd bij de mensen te brengen. Maar ook opleiding in landbouw, want biologisch succesvol tuinieren is niet evident. Ik ben al jaren bezig en nog leer ik steeds bij. De mensen die er willen mee bezig zijn, moeten ook tijd hebben en gedurende jaren beschikbaar zijn, zodat je een keten krijgt waarbij de opleiding op den duur door overlevering gaat gebeuren. En het oaatste van de keten, kippen en compost horen daar dan ook bij. Composteren is geurloos, als het correct gebeurt. Maar als men het niet zo nauw gaat nemen en er ontstaat anaërobe omzetting, dan wil ik dat ook niet naast mijn deur hebben! Dus landbouwers, compostmeesters, verdelers met bijvoorbeeld bakfietsen. Heel goed te doen, maar het moet goed worden uitgedacht!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s