dikke truien, dun beleid


Woensdag is het weer zover, de jaarlijkse Dikke Truiendag. Op zich een sympathiek initiatief want in honderden scholen en kantoren zal er aandacht zijn voor het energieprobleem en wellicht worden toch enkele tonnen CO2 uitgespaard.

dikketruien2013Toch kan ik het niet laten me wat ongerust te maken. Vergeet niet dat we ondertussen zo’n 15 jaar Milieuzorg op School achter de rug hebben. Vandaag zijn er 2 839  basisscholen en 1004 secundaire MOS-scholen actief. Dan zou je toch denken dat iedereen die 25 is of jonger helemaal  doordrongen is van de MOS principes.

Een verantwoordelijke van een bekende fuifzaal vertelde me onlangs dat de groep 25 + behoorlijk zijn best doet om bijvoorbeeld afval te sorteren maar dat de groep eronder daar veel minder aandacht voor heeft. Is de MOS-generatie eerder een  SMOS generatie? Ik wil zeker niet veralgemenen en klagen over de ‘jeugd van heden’.

Ik vraag me wel af of een acties als dikke truien en MOS wel zin zijn als het dagelijks beleid van dezelfde regering die MOS organiseert wat klimaat betreft totaal ondoeltreffend is. Er is niet alleen het mislukte klimaatplan, de onbegrijpelijke beslissingen rond het BAM tracé, Uplace en de plannen rond de verbreding van de ring. We kunnen het nog hebben over de steun aan de luchthaven in Deurne,  het kopen van schone lucht in plaats van echte CO2 reductie en ga zo maar door.

Kan je het dan kwalijk nemen dat een flink deel van de bevolking zich ook niet echt geroepen voelt om iets te doen voor het klimaat, als dit het voorbeeld is dat gegeven wordt door het beleid? Daarom zou ik voorstellen om eens een ‘dunne beleidsdag’ te organiseren om te wijzen op het schromelijk te kort schieten van de politieke verantwoordelijken.

(en natuurlijk doe ik morgen mee aan Dikke Truiendag – zoals elke dag trouwens)

5 reacties op ‘dikke truien, dun beleid

 1. Ik heb het gevoel dat dit soort dagen niet heel veel bewustzijn vergroten maar meer functioneren als een snelle genoegdoening zodat men kan denken “ik doe ook mijn best”. Om dan vervolgens de rest van het jaar er niet meer bij still te staan.
  De energie die zo bespaard wordt zal waarschijnlijk niet eens zo veel zijn in moderne gebouwen. De isolatie zit daar wel snor en houdt de warmte mooi vast zodat het met 24 uur zonder verwarming echt niet koud zou worden. Er zijn namelijk nog altijd genoeg warmteproducerende objecten binnen. Alle elektronica die tegenwoordig gebruikt wordt (en die ’s nachts gewoon standby staat, of zelfs gewoon aan) produceert al ern bak warmte.
  Allemaal warmte waar in de zomer de koeling voor moet draaien om het een beetje aangenaam te houden op werktplekken. Een zwemkleding dag houden op een zomerdag zal waarschjnlijk dan ook meer energiewinst opleveren dan deze dag in de winter.

  Groet,
  Raymond

  Like

  1. 75% van ons gebouwenbestand is ondermaats geïsoleerd. Het merendeel van de kantoorgebouwen is ontworpen zonder rekening te houden met koelingsnoden in de zomer. Radicale retrofit van onze gebouwen zou onze belangrijkste CO2-reductie kunnen zijn – maar ik zie dit nergens op de prioriteitenlijst van de regering…

   Like

   1. nee hoor Bruno, dat komt omdat ze al hun geld hebben gestoken in het aanprijzen en subsidiëren van pv panelen : de maatregel die het meeste kost, voor de laagste opbrengst. Volgens de trias energetica is dat de aller-aller-ALLERlaatste stap in energiezuinige gebouwen….
    Dus helaas….

    Like

   2. @ maman verte,

    wat je omschrijft komt zeker voor. Dat is één van de redenen waarom ik altijd tegen de onvoorwaardelijke vorm van het stimuleren van zonnepanelen via groenstroomcertificaten ben geweest.
    Eenzelfde absurditeit bestaat er nog steeds met bepaalde premies voor passiefhuizen. Je kan een huis bouwen van 1000 vierkante meter met 5 badkamers, sauna en zwembad en toch gebruik maken van belastingaftrek omdat het goed geïsoleerd en dus zogezegd ‘milieuvriendelijk’ is.

    Maar er zijn ook nog een pak mensen (waaronder mijzelf) die huren en daardoor veel minder (of geen) invloed hebben op de isolatiegraad van hun woning. Hoewel ook het Nederlandse systeem nadelen heeft, heeft men het daar op dat gebied toch veel beter geregeld. De huurwoningen zijn daar over het algemeen dan ook veel beter geïsoleerd dan in België.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s