In een wereld met nogal wat gelatenheid en cynisme is een flinke portie verbeelding en creativiteit misschien wel de beste remedie om wat beweging te krijgen. Hieronder een voorbeeld van hoe een groep burgers via een slimme aanpak erin slaagt het debat over de subsidie van de lokale bibliotheek in een heel andere richting te duwen. Zo slaagden ze erin het debat over een kleine taks-verhoging om te draaien naar het belang van cultuur en boeken.
Misschien is dit wel een oefening die wel zelf wat meer moeten doen, want wie erin slaagt de betekenis van een bepaald thema in te vullen heeft een belangrijke troef in handen. Dit in combinatie met het gebruik van sociale media kan het toch een flink effect hebben. Kijk maar hoe Ademloos in Antwerpen de discussie over ‘minder files’ heeft kunnen ombuigen naar een gesprek over ‘gezondheid en ruimtegebruik’. Of hoe een groep mensen zonder auto’s in Gent zichzelf weigert in de hoek van de ‘losers’ te laten duwen, maar zich gaat profileren als ‘winners’ als het gaat over levenskwaliteit. De Bond 18 januari 2013
Dit is de echte uitdaging denk ik, duidelijk maken dat kiezen voor een levensstijl met een kleinere ecologische voetafdruk een heleboel voordelen met zich meebrengt én de meest toekomstgerichte keuze is.
Fantastisch idee. Het gaat er inderdaad om een aantal zaken radicaal om te keren, willen we echte verandering tot stand brengen. De verbeelding is ons sterkste wapen.
LikeLike
Wat aandacht krijgt groeit is een van de stellingen van Appreciative Inquiry. Wat hier nog eens bewezen wordt : wanneer je er in slaagt de focus te verleggen van ‘taxes’ naar ‘boeken’. vergt creativiteit, doorzetting en een enthoesiaste ploeg. Geïnteresseerd ? ga eens zien op http://www.vuurwerkt.be of http://www.zinzet.be
LikeLike