drie maal hoop


Ter aanvulling van het bericht van gisteren, nog maar eens een paar voorbeelden van mensen die zelf aan de slag gaan in hun eigen leven en omgeving. Zo kwam ik onlangs iemand tegen op een lezing in Hamme. Een jonge vrouw,  Nathalie, die beslist heeft de overstap te maken naar een veganistisch dieet en haar ervaring met iedereen wil delen via deze  blog. En om meteen internationaal te werken schrijft ze de blog ook in het Engels.

Of neem nu Joost, een leerkracht TSO die met zijn leerlingen deel neemt aan een project rond eco-design. De studenten moeten een product uitvinden dat met afval kan worden gemaakt, of dat veel eenvoudiger te recycleren is of de levensduur serieus kan verlengen. Een voorbeeld: een groep heeft een magnetische schijf ontwikkeld met aan de beide zijden een anti-aanbaklaag. Je legt deze in een oude pan, en zo heeft deze pan onmiddellijk een antikleeflaag, zonder dat je de oude pan moet weggooien. Een andere groep heeft een ontwerp gemaakt om met lege PET-flessen een zetel of stoel te maken. Nog een andere groep is dan weer bezig met verticale tuinrekken, en een groep is bezig met een stoel te maken van afgedankte skateboards. Nog straffer is dat deze wedstrijd eigenlijk bedoeld is voor ingenieursstudenten, en niet voor TSO-leerlingen, maar ze gewoon toch meedoen.

Een andere drijfveer voor engagement kan verontwaardiging zijn. Zo is een nieuwe petitie opgezet rond het Oosterweeltracé.  Het initiatief komt van Elisabeth Van de Poel, en sluit aan bij de acties van Ademloos. Hieronder nog een mooi filmpje van hoe het probleem daar zou kunnen worden aangepakt.

Kortom, naast het verkleinen van onze voetafdruk is er dus nog iets wat we kunnen doen. Ons engageren in de vele burgerinitiatieven of er zelf eentje starten. Laat het zeker weten als je van start gaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s