op de radio


De VRT radiozenders zetten zich dezer dagen in om hun luisteraars wat ecologisch bewustzijn bij te brengen. Zo was er vorige week een grote ruildag georganiseerd door Radio 2. Deze week zal NMN aandacht besteden aan duurzaamheid en daarvoor mag ik vanavond in de studio wat tips geven. Voor zover iemand van de lezers van deze blog naar NMN luistert, rond kwart voor zes is het te doen. Verder zal er dagelijks nog een stukje van mij te horen zijn en mag ik op vrijdag gaan beoordelen hoe de presentator Tom zijn leven duurzamer heeft gemaakt.

Op  Studio Brussel moeten de luisteraars zelf een dag lang de uitzending draaiende houden. Door te fietsen moeten zij de mobiele radiostudio van voldoende elektriciteit voorzien. Daarom roept de zender zijn luisteraars op om op woensdag 21 november, in groepjes van acht personen, te komen fietsen in het recyclagepark van Harelbeke. Naast de groene kranten zijn energiefietsen wel populair bij dat soort evenementen.

Interessanter misschien nog dan deze acties is het gesprek met Anneleen Kenis van vorige zaterdag in ‘Interne keuken’.  Je kan het hier herbeluisteren. Daar gaat het over het boek dat ze schreef samen met Mathias Lievens met als titel ‘de mythe van de groene economie’. Ik heb het boek nog niet gelezen maar in het gesprek wordt onder andere de gedachte van de exponentiële groei vakkundig onderuit gehaald. De conclusie is dat het huidige economische model werkt ten koste van het leefmilieu en grote groepen mensen. Dat kan je op andere plaatsen ook wel eens horen of lezen, maar het is weer een stapje om dit eens op de radio te horen.

Want in de hele debatten over de begroting hoor je iedereen weer roepen dat we meer moeten concurreren, groeien en werken, terwijl ik de analyse van Anneleen deel waarbij deze keuzes ons precies nog meer in problemen brengen. Ik ben nu vooral benieuwd welke oplossingen of alternatieven in het boek worden voorgesteld, maar ik vermoed dat we weer in de buurt zullen komen van activisme, lokale economie, complementaire munten, minder werken en vooral anders denken. Alweer een uitnodiging om daar vandaag zelf mee te starten.

8 reacties op ‘op de radio

 1. Wat is de meerwaarde van een zin als ‘Voor zover iemand van de lezers van deze blog naar NMN luistert’? Het hokjesdenken blijft maar verder gaan…

  Like

  1. Steven dicht de meerderheid van zijn bezoekers gewoon een betere muzikale smaak toe. Al dan niet terecht, ik vind dat toch mooi van hem 🙂

   Like

   1. Een kwaal waar verschillende ‘eco-strijders’ aan lijden: zichzelf en hun muziek-, film-, literatuursmaak beter vinden dan die van ‘het plebs’. Ze maken zichzelf er echt niet sympathieker of overtuigender mee.

    Like

   2. Voor de duidelijkheid, over muziek of filmkeuze heb ik geen enkel oordeel wat anderen betreft. Mijn opmerking over MNM was eigenlijk bedoeld als relativering van mijn eigen bereik met deze blog. Dus vooral een erkennen van een tekortkoming bij bijmezelf.

    Like

 2. Het blijft me verbazen dat veel mensen – waaronder economen die vaak jarenlang hebben gestudeerd – blijvende economische groei blijven nastreven. Dit terwijl iedereen die ook maar een beetje statistiek of wiskunde heeft gehad of zich op een andere manier in exponentiële groei heeft verdiept toch echt wel ziet dat exponentiële groei nergens vol te houden is.

  Like

 3. Ik heb Anneleen Kenis ook gehoord op de radio Steven, en naar aanleiding daarvan vandaag een vurige discussie gehad op school met een collega. Goed dat veel mensen zulke dingen op de radio horen. Ze zijn niet altijd akkoord, maar er wordt tenminste over gepraat en over nagedacht…!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s