het begin van het einde?


Als je vanop een afstandje probeert te bekijken, dan kan je zeggen dat de wereld in een wankel evenwicht zit. Het blijft aanmodderen om het financieel systeem recht te houden, de energievoorziening balanceert op het randje van het haalbare, het voedselsysteem slaagt er wel in de gulzigheid van het machtige deel van de wereldbevolking te voeden, maar niet om iedereen dagelijks een fatsoenlijke maaltijd te bezorgen. Het kost  steeds meer moeite en inspanningen om ons huidig globaal model overeind te houden. De risico’s op ernstige ontsporingen wordt steeds maar groter. Je zou het beeld kunnen gebruiken van een hoop mensen die aan het spelen zijn  in een zwembad gevuld met benzine.

En dan zijn er mensen (vooral mannen eigenlijk) die er geen probleem mee hebben om in dat zwembad de lucifers boven te halen en iedereen de stuipen op het lijf te jagen. Nu heb ik het over Netanyahu, de premier van Israël. Hij heeft de voorbije jaren veel tegenwind gekregen omwille van de sociale miserie in zijn land. Er waren heel wat protesten omwille van stijgende voedsel- en energieprijzen en afbouw van sociale voorzieningen. Een beetje logisch als je vooral investeert in hightech wapens – die met plezier worden geleverd door Europa en de VS.

Maar in januari zijn er verkiezingen op komst in Israël, en de peilingen zijn niet zo positief voor de zittende premier Netanyahu. Dus wat doe je dan, een oorlogje ontketenen met de Palestijnen. Moeilijk is dat niet, je schakelt enkele van de Palestijnse leiders uit, wacht tot ze reageren en laat de boel verder escaleren. Dreigende oorlogstaal, het oproepen van 75 000 reservisten een korte maar krachtige oorlog en de verkiezingsoverwinning ligt voor het grijpen. Los van het onnoemelijk onrecht dat de Palestijnse bevolking steeds opnieuw treft riskeert deze man omwille van zijn politiek overleven de eerste domino steen van een hele reeks omver te duwen.

Want als het conflict zich uitbreidt (en bijvoorbeeld Iran wordt betrokken), dan is een flinke verhoging van de olieprijs onvermijdelijk. Dan zit de wereldeconomie in geen tijd weer in een diepe recessie en neemt het risico op meer conflicten en opstanden toe. Vergeet niet dat de Arabische lente een uitgesteld gevolg was van hogere voedselprijzen (als gevolg van een olieprijs van 148 dollar in 2008). Als zoiets samenvalt met een financiële crisis of een grote droogte dan vrees ik dat het Wereld Economisch Forum wel eens gelijk zou kunnen krijgen. In januari 2011 publiceerden ze hun ‘global risk report’ met een overzicht van alle bedreigingen voor de wereldeconomie én de vaststelling dat de veerkracht ontbreekt om adequaat op deze risico’s te reageren.

Weinig opbeurende vaststellingen aan het begin van het weekend. Het goede nieuws is natuurlijk dat ik helemaal fout kan zitten met mijn analyse en dat er geen vuiltje aan de lucht is.  Hoe het ook zit, het zijn geen redenen om bij de pakken te blijven zitten. Integendeel, het is nog een oproep om op zoveel mogelijk manieren de geschiedenis een andere wending te geven.

3 reacties op ‘het begin van het einde?

  1. Steven,
    Dit is het wat ik al heel lang vrees. Daarom, een klein stukje land, een huisje, een stukje bos en buiten de belastingen om zouden we gelukkig kunnen leven, weliswaar in niet zo’n goede zorgenmaatschappij als nu, maar er zouden veel mensen afzien die niet met de natuur zijn verbonden

    Like

  2. Wat er in Palestina gebeurt is hartverscheurend en van zo’n hoog onrechtvaardigheidsgehalte dat er geen woorden voor zijn. Ook de rest van jouw log treed ik volledig bij : Sandy, stijgende prijzen, een klimaat dat bokkensprongen maakt….. Ik vrees ook dat we een nieuw tijdperk in gaan treden. Maar dat is Mss ook het enige dat veranderingen op gang kan brengen : te weinig en te laat, maar beter dan niks.
    Ik zie trouwens meer en meer mensen bewust voor de fiets kiezen ipv de auto. Er is dus hoop Steven!!! Het kan echt wel.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s