Toch wel weer straffe cijfers gisteren, het onderzoek dat aangeeft dat zo maar even de helft van alle groenten en fruit verloren gaat. Dat er in tijden van 1 miljard mensen met honger zoveel voedsel verspild wordt is op zich al hemeltergend. Maar dit betekent ook een enorm verlies aan water, aan vruchtbare grond (waarvoor vaak bossen worden gerooid) aan meststoffen, een hoop nutteloos vervoer, verpakkingen die samen met de producten worden weggegooid, fossiele brandstoffen die gebruikt worden bij de productie en veel CO2 uitstoot en moeite voor niks.
Wie zei daar weer dat ‘de markt’ het meest efficiënte systeem is om in de nodige goederen en diensten te voorzien? Met het risico dat ik nu meteen als Marxist zal worden bestempeld kan je misschien toch wel de vraag stellen of een belangrijke basisbehoefte zoals voedsel wel in goede handen is met onze huidige marktwerking. Zeker nu blijkt dat vooral voedsel het nieuwe speeltje geworden is van de speculanten nu de immobiliën en banken geen winst meer opleveren. Zo bieden mislukte oogsten mooie winstkansen voor wie geld wil inzetten op toekomstige voedselprijzen.
Het vreemde is dat dit soort toestanden allemaal ‘normaal’ zijn, maar iemand die probeert wat van het weggegooide voedsel te recupereren als ‘crimineel’ wordt opgepakt. Dit overkwam de Steven De Geynst, beter bekend als de Muffin Man. Daar is nu een stevige documentaire over gemaakt die binnenkort op verschillende plaatsen te zien is.
Op zaterdag 20 oktober is er de Gentse première in Studio Skoop, Sint-Annaplein 63, Gent. Er is een publiekspremière om 16u45, waar ik zelf voor een korte inleiding zal zorgen. Voor de organisaties die rond voedsel bezig zijn is er een extra voorstelling om 15u met nabespreking met Steven De Geynst. De inkom is gratis, maar bij voorkeur reserveren via gent@masereelfonds.be. Wie er niet bij kan zijn of zelf een voorstelling wil organiseren kan een mail sturen naar jefmaes@hotmail.com.
Misschien een goede film ook om te bekijken met de nieuwe gemeenteraden in januari om zo meteen een actieplan op te stellen rond het verminderen van voedselverspilling. Ik zal het zeker voorstellen in Gent.
Komt deze film ook naar Nederland? Het klinkt best wel interessant.
LikeLike
je kan het best eens vragen aan Jef Maes: jefmaes@hotmail.com
LikeLike
En dan lees ik in de libelle van deze week dat groenten en aardappelen dit najaar 12 tot 40% duurder wordt. Schandalig. Allemaal op de nek van de kleine hardwerkende man/vrouw
LikeLike
Eten en energie zullen nog veel duurder worden. Dat is op zich juist, en zeker indien daardoor hardwerkende vrouwen en mannen hun kost kunnen verdienen. Wat we met zijn allen moeten afleren is met eenzelfde inkomen alles zo goedkoop mogelijk willen, omdat we ook nog met het vliegtuig op reis willen en elk seizoen nieuwe kleren moeten kopen…
LikeLike
Een vriendin wees me gisteren op dit initiatief: http://www.weggeefwinkels.nl/ Misschien bestaat het ook in België?
Ik ben er zelf nog niet langsgeweest, maar ik wil wel een keer in zo’n winkel gaan kijken.
Nog een andere blog die ik van de week tegenkwam over de prijsstijgingen, best een leuk stukje: http://consuminderenmetmarianne.blogspot.com/2012/10/het-is-maar-100-euro-per-jaar.html
LikeLike
Verspilling van groenten en fruit vermijden én het gebruik van de koelkast verminderen of tot nul reduceren: http://www.savefoodfromthefridge.com/
LikeLike
Ik veronderstel dat de publiekspremière te betalen is, 5 euro?
Voor organisaties is de voorstelling gratis?
LikeLike