Michel, Ulrich, Lilianne, Jean-Hubert, Bert en Fred.


Voila, dit zijn de namen van de eerste reeks LIP’s die binnenkort starten met hun Low Impact jaar. LIP staat voor Low Impact Pensio, en is een project van Okra dat zal lopen in 2013 en 2014. Naast deze zes mensen die ik gisteren in de opleiding heb gehad zijn er nog 14 anderen die zelf aan de slag zullen gaan om hun ecologische voetafdruk te verkleinen.

Best wel boeiend om met een groep 60 plussers aan de slag te gaan over ecologische en andere uitdagingen. Eén ervan heeft trouwens zelf net een lage energiewoning gebouwd met stro en leem, een andere is een actieve gids bij een bio-geiten boerderij.  Interessant is vooral dat de meesten van hen nog herinneringen hebben aan een kindertijd zonder televisies, auto’s en bananen.  Ze zijn ook meestal opgevoed met een aantal waarden zoals: ‘voedsel gooi je niet weg’ en ‘wat kapot is moet je herstellen in plaats van het weg te gooien’.

Anderzijds waarschuwden de LIP’s me ook dat de huidige generatie senioren niet altijd makkelijk te motiveren zijn om ecologisch te gaan leven. Het is moeilijker om op die leeftijd gewoontes te veranderen, vaak overheerst het idee van ‘het zal onze tijd nog wel duren’ en een flink deel van de senioren willen graag genieten van reizen, lekker eten en ontspanning. Ik ben dus heel benieuwd hoe het zal lopen met de 20 Low Impact Senioren en hun impact op de leeftijdsgenoten.

Uiteraard gaat het niet om terug te gaan leven zoals Evert, maar misschien lukt het toch om ook deze bevolkingsgroep wat te inspireren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s