boer zkt tuin – tuin zkt boer


In onze lange reeks inspirerende initiatieven is er hier nog eentje: tuindelen. Want zoals ook als het over tuinieren gaat is niet alles op de wereld goed verdeeld. Er zijn mensen die dolgraag een moestuintje willen beginnen maar geen tuin (of zelfs geen parking hebben). Daarnaast zijn er mensen die  wel een stuk grond of tuin hebben maar er om verschillende redenen niet aan denken om daar iets nuttig mee te doen. De nieuwe site http://www.tuindelen.be wil daar iets aan doen.

Naast het op elkaar afstemmen van vraag en aanbod wil de site ook andere mensen bereiken die manier kunnen helpen bij het  delen van kennis, gereedschappen en tijd om mee te helpen. Het project past in de trend naar meer lokale voeding en stadslandbouw. Het project is opgestart door de transtiegroep in Lier, maar de site werkt voor heel Vlaanderen. Je kan dus nu je eigen tuin aanbieden, een stukje braakliggende grond signaleren of zelf je kandidatuur stellen om in de buurt te gaan tuinieren.

Omdat dergelijke projecten pas goed werken als ze breed bekend zijn een oproep om dit zelf meteen verder bekend te maken. Hoe meer we delen hoe beter.

5 reacties op ‘boer zkt tuin – tuin zkt boer

 1. Zelfs zonder deze initiatieven zijn er heel wat uitwisselingen mogelijk, als het hart op de juiste plaats zit. Zo hebben we onze kleren van de kinderen, die te klein geworden zijn, al weggeschonken, en daar hebben heel wat mensen al plezier van gehad. En kinderkleding is vaak nog in perfecte staat, ze groeien er gewoon snel uit.

  Maar ook met onze tuin geven we mensen plezier. Mijn ouders hebben een stukje gebruikt om er hun bonen te planten, we hebben ook al aardappelen weggegeven, hetzelfde met selder, rabarber etc. En aangezien we met 6 kippen dagelijks minstens 4 eieren hebben, voorzien we familie en vrienden van eieren. En ondertussen hebben we al 3 jaar geen groenafval meer en een perfecte compost. We doen het dus zowel uit eigenbelang als naastenliefde.

  Binnenkort hebben we nog vijgen en perziken klaar. En zo zullen we met ze’n allen het een beetje beter kunnen maken.

  Ps: iemand nog interesse in aardbeiplantjes? Via deze weg heb ik al mensen een plezier kunnen doen. Ik ga ze inpotten. En we zoeken nog kandidaten voor rabarberstokken. Lekkere confituur als je dat mengt met appelsien! Gratis af te halen, regio Tienen.

  Okkernoten hebbe we dit jaar niet. Onze boom heeft na die grote storm vorig jaar een deel van de kruin verloren, maar ook dat komt later goed.

  Like

 2. We moeten ook leren om een eetbare tuin te maken. We hebben appel en perenbomen, een kerselaar, perzikenboom, abrikozenboom, vijgenboom, okkernotenboom, … En riet om als bodembedekker te gebruiken na het versnipperen. Ik zie helaas heel wat gemakszucht. Onze buren hebben vaak een grote tuin, maar toch zijn wij de enige in de wijk die composteren. De mensen gooien het nog liever in een GFT-bak en ze betalen er nog liever voor.

  En sommige buren zijn zelfs grof. Er zijn al groenten en 2 kippen gestolen, en nu is er al een tijd iemand afval aan het dumpen op onze kippenweide. Als ik die kerel te pakken krijg hé…

  Like

 3. In mijn straat staan bijna alleen maar ééngezinswoningen (ik ben één van de weinigen die in een woning woont die verdeeld werd in appartementen) en al die woningen hebben een tuin. Toch stel ik ook hier vast dat bijna iedereen zijn/haar/hun GFT laten ophalen en dus blijkbaar niet zelf composteren.

  Like

 4. Hai Steven, wat een goed initiatief! Ik zie dat de site ook voor Nederland werkt (je kan ‘land’ invullen immers). Ik werk momenteel aan het project http://www.groendichterbij.nl – een platform voor groene buurtprojecten. Ik zou Tuindelen.be daar bekend op kunnen maken, idee?

  Verder gaan we weer een No Impact Week doen in maart 2013. Zie http://www.noimpactweek.nl – ben nog op zoek naar een Vlaamse partij die het in Vlaanderen wil trekken, tips?

  Groet!
  Rachelle

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s