visionair voedsel


Soms maak je van die momenten mee waarop je voelt dat er iets in de lucht hangt, waar je merkt dat veranderingen mogelijk zijn. Gisterenavond was  zo’n avond. In een rommelige loods aan de oude dokken, met buiten een onheilspellende wolkenhemel waren zo’n 80, 90 mensen samen gekomen om het te hebben over voedsel en landbouw in de stad.  Mensen uit heel verschillende hoeken; consumenten, producenten, kleine verwerkende bedrijfjes, maar ook mensen uit de kunstensector, het onderwijs, de academische wereld enzovoort. In kleine groepen zijn zo’n 20 ideeën besproken die een stimulans zouden kunnen zijn voor een voedselbeleid en landbouwpraktijk op Gents niveau.

Naast de vele ideeën was vooral het enthousiasme aanstekelijk. Een gezamenlijke overtuiging van het huidig voedselsysteem is niet duurzaam, schadelijk voor mens en natuur, we zijn te afhankelijk van olie en transport dus laat ons gewoon hier samen iets anders bedenken. Ik heb zelf een ideetje gelanceerd om een experiment te doen met lokale voeding in de buurtwinkel of supperette. Dus een hoekje waar je producten kan vinden die geproduceerd zijn in een straal van bijvoorbeeld 50 kilometer en die voldoen aan enkele criteria rond milieu en arbeidsomstandigheden. Op die manier kan je makkelijk meteen de juiste keuze maken. (dit model bestaat bijvoorbeeld al in de VS en UK). Het mag er iets hipper uitzien dan op de foto hiernaast. Het zou nog mooier zijn mochten gewone mensen die zelf bvb confituur of appelwijn maken die daar ook kunnen verkopen. Trouwens, tijdens de gesprekken bleek  dat we vaak kunnen teruggrijpen naar goede ideeën en praktijken van vroeger.

In het gesprek bleek wel dat er vooral logistieke en praktische obstakels zijn die uit de weg geruimd moeten worden, maar dat het misschien wel een goede manier is om bij de consument de interesse voor duurzame voeding op te wekken.  De bedoeling is dat vanuit de brainstorm van gisterenavond enkele ideeën nu ook concreet worden aangepakt. Welke het ook zal worden, met de energie die er gisteren was is er veel mogelijk.

3 reacties op ‘visionair voedsel

 1. Zo’n bijeenkomsten en uitwisseling van ideeën werken stimulerend en aanstekelijk. Altijd leuk als je zoiets kunt meemaken (was er zelf niet bij, maar je beschrijving doet me denken aan gelijkaardige ervaringen).
  Nu er nog voor zorgen dat die energie niet doodvalt in het dagelijkse gedoe. Best meteen een vervolgmeeting op poten zetten (al is het pas binnen 6 maanden). En contact bewaren met de aanwezigen (maandelijkse nieuwsbrief of mail bijvoorbeeld)…..
  Leuk! Kijk uit naar de realisaties

  Like

 2. toch een bedenking : als de extra hoeveelheid energie/CO2-uitstoot nodig door de kleinschaligheid om op minder efficiente manier voedsel te bewaren gecompenseerd wordt door de vermindering aan energie/CO2-uitstoot nodig om voedsel te transporteren is het ook op lange termijn een goede zaak.
  Indien dit niet het geval is sukkel je van de regen in de drop.
  Voor vers lokaal geteeld voedsel is er geen discussie : doen!
  Maar bij dingen die je in een bokaal stopt zou je wel eens fout kunnen uitkomen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s