het woord aan Eef


Vandaag ben ik de hele dag in Dranouter ter voorbereiding van een ecologisch zomerfestival. Maar ik geef graag het woord aan Eef, die me volgende enthousiaste mail stuurde:

Let’s do it, Belgium!

Wat gebeurt er als een groepje enthousiastelingen het plan opvat om het hele grondgebied op te ruimen in één dag…?
Dan gebeuren magische dingen…zoals met iedereen die een gewaagde eerste stap zet en het geluk heeft dan te mogen ondervinden dat de wereld open gaat en de opportuniteiten zich aandienen, de kansen, de uitdagingen om mee een verschil te mogen maken in het grote geheel.

Ik ben zelf op 1 september 2011 begonnen met zwerfvuil ruimen. Ik noem mijn één-vrouws actie : vreedzaam protest tegen zwerfvuil. Gewapend met een grijpstok en een gepimpte afvalcontainer trek ik de straat op om zwerfvuil te ruimen. Ik had nooit maar dan ook nooit kunnen denken dat deze bescheiden actie zo’n kettingreactie in gang zou zetten… Ik organiseer intussen ook heel lokaal kleine opruimacties met sympathisanten om de mentale barrière langzaam te proberen doorbreken van :” de troep van een ander raak ik niet aan” … en blijft dus liggen. Langzaam groeide dit vreedzaam protest uit tot meer en meer bezieling… en dan is er plots geen weg meer terug :)) Als de bal al mega hard aan het rollen is, snap je maar ineens dat je middenin de omwenteling zit 🙂

Intussen ben ik nationaal team coördinator van een stel wereldverbeterende enthousiasmo’s en gaan we in navolging van het prachtige initiatief let’s do it! world dat ontstond in 2008 in Estland dit jaar op één dag België opruimen met zoveel mogelijk helpende handen en dit op zaterdag 22 september. Alle info op www.letsdoitbelgium.org en www.facebook.com/letsdoitbelgium


Dit is het filmpje van de oorspronkelijke actie in Estland.  Het concept was zo briljant in zijn eenvoud dat het intussen de wereld rond gaat en in 2012 nemen maar liefst 94 landen (!) deel in de periode tussen 24 maart en eind september. In België is het mijn team collega Jef geweest die keek op de lijst deelnemende landen en verbaasd constateerde : “huh? België staat er niet bij!” en zo ging het spreekwoordelijke dubbeltje rollen. De wereld is aan dappere, moedige zielen met een neiging tot zelfoverschattend idealisme 😉 Het mooie is dat het aanstekelijk werkt :))

Dus let’s do it! Belgium was geboren. Wij zijn een a-politieke vrijwilligersbeweging. Wij zijn geen officiële of erkende organisatie of zo. Wij werken onder de vleugels van let’s do it! world die alle mogelijke ondersteuning geven. De invulling van hoe het hier gaat gebeuren dat moeten we natuurlijk nog van scratch opbouwen. Daar zijn we intussen een aantal maanden mee bezig met een nationaal coordinatieteam van 9 personen die de landelijke taken onder zich hebben verdeeld.

Bovendien vormen we een sterk west-europees collectief met Frankrijk die op dezelfde dag opruimt (22/9) en Duitsland en Nederland die opruimen op 21/9. Dus deze synergieën versterken nog de drive…

Als dit geen goede reden is om alvast 22 september in je agenda te zetten. Trouwens in je agenda staat op 22 of 23 september ook al ‘Sing for the Climate’ een grote actie rond het klimaat. Dit valt trouwens prima te combineren, eerst opruimen en dan zingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s