en nu voor de papa’s


Met dank aan de toffe bende van Netwerk Bewust Verbruiken: tips voor vaderdag (als ik er nog eentje mag aan toe voegen, geef hem enkele grote bloempotten kado voor de parkeermoestuin – ik hoop dat mijn kinderen dit ook lezen natuurlijk)

10 duurzame cadeautips voor Vaderdag

Dat vader de beste is, kunnen we bewijzen op zondag 10 juni. Dan halen we weer massaal onze Vaderdag-cadeaus uit de schuif. Kies deze keer niet voor een lelijke das of een energieverslindend gadget, maar ga op zoek naar een duurzaam doch stoer alternatief. We zetten je graag op weg met onderstaande cadeautips.

1. Stuur hem de natuur in
Een echte man kan vuur maken en overleven in het bos. Toch niet? Doe vader dan een workshop survival, eetbare planten zoeken of oriëntatielopen bij Outdoorschool of Bushcraft cadeau. Vader en zoon organiseert zelfs weekends en vakanties die helemaal gericht zijn op quality time tussen vader en zoon. Minder avontuurlijk maar minstens zo interessant zijn de natuur(beheer)-cursussen van CVN of Inverde.

2. Geef een gerecycleerde men’s bag
Freitag maakt schoudertassen uit oude vrachtwagenzeilen, autogordels, postzakken en fietsbanden. De Firehose-lijn van Elvis & Kresse is dan weer gerecupereerd uit gebruikte brandweerslangen. De helft van de opbrengst gaat naar een Brits liefdadigheidsfonds voor de brandweer, en twee projecten om koffieboeren te ondersteunen.

3. Cadeaus voor eco-Bob-de-Bouwers
Is vader een lustige doe-het-zelver? Maak hem dan lid van VIBE, het Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch Bouwen en Wonen. Leden kunnen gratis infosessies volgen en ontvangen vier keer per jaar de magazines Wonen met de Natuur en Beter Bouwen en Verbouwen. Nog een wipzaag of tegelsnijder nodig? Misschien vind je ze wel via een van deze tweedehandskanalen.

4. Organiseer een vegetarische BBQ
Delhaize verkoopt sinds kort de veggie barbecue mix van Greenway, een pakket bestaande uit 2 merguez worsten, 2 curryworsten en 2 hamburgers. Je vindt ze bij het BBQ assortiment in de beenhouwerij-afdeling. Voor meer veggie BBQ-ideeën (spiesjes en slaatjes) kan je terecht op de website van EVA.

5. Steek hem in ondergoed van hennep of bamboe
Lotika bewijst dat eco-ondergoed best sexy kan zijn. De webwinkel verdeelt kleurrijke Pants for Poverty, boxershorts van biologisch katoen, geproduceerd met het Max Havelaar keurmerk. Bij Hempmade in Leuven vind je ondergoed gemaakt uit hennep; voor de Best Bamboo Basics for men moet je bij Green Daddy zijn.

6. Ontkurk een fles van zijn Fairwine wijnabonnement
Webwinkel Fairwine selecteert in heel Europa biologische en bio-dynamische wijnen van lokale producenten, en verkoopt ze onder andere via wijnabonnementen. Voor 100 euro krijg je een seizoensselectie van 12 flessen (6 X 2 stuks) aan huis geleverd.

7. Maak zelf een cadeau
Everything Etsy verzamelde maar liefst 101 handleidingen voor zelfmaak-cadeaus ‘voor hem’, van zelfgemaakte iPad-covers, gepersonaliseerde machetteknopen en urban hangmatten. Bij Recyclart ontdek je wat je allemaal kan maken uit recuperatiemateriaal.

8. Een present voor de tuinvent
Met een presentje voor de tuin doe je meteen ook jezelf een plezier, want niets zo leuk als verse groenten uit de hof of het uitzicht op een kleurrijk bloementapijt. Tweedehands tuingereedschap vind je op de zoekertjespagina van Velt of op websites als 2dehands.be en Kapaza. Deze Tuinkalender vertelt alvast wat er de komende maanden nog moet gebeuren in de tuin.

9. Trakteer hem op een zomers uitje
Schenk een ticket voor zijn favoriete festival (check www.musicinfo.be voor een uitgebreide festivallijst), boek een circusvoorstelling bij de Zomer van Antwerpen of organiseer een fietstocht mét diner. Op www.wattedoen.be en www.uitinvlaanderen.be kan je opzoeken wat er deze zomer overal te doen is.

10. Investeer in zijn gezondheid
Ga voor een gezonde geest in een gezond lichaam en investeer in zijn lichaamsbeweging. Een balletje trappen kan met de voetballen van Ethletic. Ze zijn gemaakt uit rubber met een FSC-keurmerk, en de rubbertappers en de fabrieksarbeiders krijgen een eerlijk loon. Doe een Bike Assist-abonnement cadeau, waarmee vader gedepanneerd wordt als hij fietspech heeft. Dan is er geen excuus meer om de fiets aan de kant te laten staan.

Een reactie op “en nu voor de papa’s

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s