de aardappelen


De aardappelkwestie is terug. Het proces tegen 11 van de actievoerders is gisteren gestart, en dat is wellicht een goede reden om nog wat aandacht te geven aan de GGO kwestie.  Deze namiddag is er alvast een wandeling rond het thema:

Wandeling in GGO-land: op onderzoek in de geboortestreek van de GGOs, de Biotech Valley te Zwijnaarde

Woensdagmiddag 9 mei organiseren de sympathisanten van het FLM een
wandeling / burgerinspectie op de terreinen van de Ghent Biotech Valley.
De Universiteit van Gent huist daar samen met grote biotech bedrijven.
Enkel gewapend met scherpe vragen (zie verder), volgen we op 9 mei een
ludiek en informatief parcours in het TechnoPark «Ardoyen » ardoyen.be te
Zwijnaarde. Het park bevindt zich nabij het treinstation Gent-St-Pieters
(op 1,5 km).

Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) bevindt zich in het hart van
het park en speelt er een belangrijke rol in de interactie tussen de
wetenschap en de biotech bedrijven. Bovendien is het VIB een vurige
pleitbezorger van biotechnologie. Als het ware de spin in het web van de
Biotech Valley en de belangen rondom GGOs.

Deze wandeling in GGO-land gaat langs de instituten die ze promoten en de
bedrijven die de winst opstrijken. We staan stil bij de rampzalige gevolgen
van de biotechnologie voor de landbouw: een vlucht vooruit in het failliete
model van de intensieve landbouw. Samen met de GGOs verspreiden zich
giftige en chemische bestrijdingsmiddelen van dezelfde firma’s. Dood en
verderf voor de bijen, de lokale boeren en het klimaat zijn het gevolg. Wij
willen alle spelers aanspreken op hun verantwoordelijkheid, bedrijf of
overheid. In de biotech valley komen belangrijke investeringen met publieke
gelden ten goede aan grote bedrijven via kenniscentra, incubatie en
innovatie-centra, technologische transfer, onderzoeksprojecten. In plaats
van aan publiek onderzoek ten dienste van de maatschappij. De vrienden van
het FLM nodigen iedereen uit om hen te vergezellen tijdens de zoektocht. De
samenkomst biedt ook een gelegenheid om oplossingen en alternatieven voor
te stellen, als kleine stappen op weg naar voedselsoevereiniteit.

Praktische info:
De geleide wandeling gaat door op woensdagnamiddag 9 mei. Vanaf 14u is er
een kleine markt met producten en infostands, naast de hoofdingang van het
park. Tussen 14u30 en 17u maken we een wandeling met verschillende
tussenstops. Gidsen zullen informatie verschaffen over de bedrijven die
daar gevestigd zijn en wat zij doen. Na de wandeling is er tijd voor
uitwisseling en discussie.

Meer info op de site van het FLM en die van de ontslagen Barbara Van Dijck.

 

7 reacties op ‘de aardappelen

 1. Wat mij altijd stoort in de GGO-debatten is het feit dat met het werktuig met de vinger wijst, en niet het doel waarvoor het gebruikt wordt. In mijn ogen is dat schieten op de pianist omdat je het liedje niet mooi vind.
  Ik heb in een vorig leven biotechnologie gestudeerd (nooit een job in gehad) en milieuwetenschappen. Dat zal mijn kijk op de hele situatie wel wat kleuren, maar ik zou het appreciëren dat mijn betoog niet zomaar onder de mat geveegd wordt.
  Je kunt met biotechnologie fantastische dingen realiseren, maar ook verderfelijke praktijken gaan ondersteunen. En dat laatste is wat er nu gebeurt bij de producten die door monsanto en dergelijke worden gefinancierd. Er worden planten gemaakt die resistent zijn tegen hun pesticide, en dat heeft als enige nut om nog meer van dat pesticide te kunnen gebruiken. Heeft geen enkele meerwaarde voor de maatschappij (eerder integendeel).
  Je zou ook biotechnologie (of DNA-manipulatie) kunnen gebruiken om droogte-resistente (landbouw)planten te maken die een goeie opbrengst opleveren. Maar dan moet er natuurlijk eerst iemand (veel) geld er willen in stoppen….. En daar wringt het schoentje……
  Zij die veel geld hebben misbruiken de technologie om nog meer geld te kunnen verwerven, …… Volgens mij is dit dus eerder een uitwas van het economische systeem (“greed is good”), niet de schuld van de gebruikte technologie.
  Dus wat ik wil vragen is…. Stop AUB met de gentechnologie de blaam te geven voor zo’n verkeerde gebruik. Misschien moet er gepleit worden om het aanwezige potentieel in onze regio aan te wenden voor maatschappelijk nuttige doelen…..

  Like

  1. Wel… het gebruik van herbicide-resistente planten heeft wel degelijk enkele economische en milieuvoordelen: omdat er niet meer geploegd moet worden om het onkruid te verwijderen is er minder brandstof nodig en is er ook minder erosie. De vraag is natuurlijk of dat de negatieve impact van de herbicides op het bodem- en waterleven goedpraat…
   En verder wordt er via genetische manipulatie wel degelijk gewerkt aan droogteresistente planten of planten die bijvoorbeeld efficiënter omgaan met meststoffen. Die traits zitten echter zo complex in elkaar dat het de vraag is of die planten ooit op de markt zullen komen…

   Like

   1. Maar verder ben ik trouwens akkoord met je standpunt mbt. gentechnologie. Er zou een soort van onafhankelijke ethische commissie moeten zijn, die zijn goedkeuring uitspreekt over dergelijke onderzoeken. Al denk ik dat dit voor een deel al gebeurt via de Raad voor Bioveiligheid.

    Like

 2. ja, alleen blijkt die Raad voor Bioveiligheid als puntje bij paaltje komt gepasseerd te worden door de ministers die blijkbaar andere belangen op de eerste plaats zetten (zie o.a. het proefveld met maïs).

  Like

 3. Het volledige advies van de Raad voor Bioveiligheid vind je hier terug : http://www.bio-raad.be/docs/BAC_2012_0313_CONSOLIDE.pdf.
  Opvallend : een aantal leden distantieert zich van het advies én het dossier staat vol vraagtekens (over het soort zaden dat gezaaid zal worden, over de duurtijd van de proef, … en ga zo maar door).
  Ik ben een complete leek in deze materie, maar kan wel zien dat de aanvraag minstens onvolledig én onzorgvuldig gebeurd is. Een normale reactie van de overheid zou dan zijn om te vragen om het huiswerk minstens opnieuw te maken (aan het bedrijf dat de aanvraag indient) ipv een adviescommissie straal te negeren en dit goed te keuren.
  Het is dit soort werkwijze die mensen tegen de borst stuit. Als GMO/GGO’s vandaag een slechte reputatie hebben, dan komt dat vooral door de bedrijven zelf die zaken op deze manier aanpakken en minstens de indruk wekken dat ze geen open kaart spelen (tot : er dingen doorduwen die niet koosjer zijn).

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s