Dag 1 : Plat Gantois. In de pattaten


Ik begin de dag met de officiële weging. Bij de start van Plat Gantois weeg ik precies 80,2 kilogram, droog aan de haak zoals ze dat noemen. Aangezien het project start om 11u begin ik de dag met een ongewoon ontbijt. Een bord pasta met oersuiker. De belangrijkste reden is dat ik overmorgen de marathon van Gent wil lopen, en je dus in de dagen ervoor zoveel mogelijk pasta moet eten. En het ziet er niet naar uit dat ik deegwaren zal vinden gemaakt van Gents graan.

Voor de persconferentie fiets ik nog even langs de Groentenmarkt waar elke vrijdag een biomarktje plaatsvindt. Ik ga er van uit dat ik daar alvast wat lokale producten zal vinden. Jammer genoeg komt het groentekraam (met een heel mooi aanbod) van Sijsele toch een pak verder dan 10 kilometer. De verkoper van het biologisch brood van de Biobakkers heeft geen flauw idee vanwaar de bloem komt. Achteraf zie ik op de site ook geen informatie hierover. Dus vaarwel lekkere boterham.

Dan valt mijn oog op het vleeshuis! De plek voor streekproducten. Ik ga binnen en vraag de jongedame of ze me iets kunnen aanbieden dat echt van Gent is.  Het eerste voorstel is ambachtelijke chocolade. Als ik informeer of de cacaobonen dan ook van hier zijn, krijg ik geen antwoord. Verder stellen ze me nog Roomer voor en Tierenteyn Mosterd.

Nog steeds met een lege boodschappentas stap ik aan de overkant van het plein de mooie winkel van Tierenteyn binnen. Alle soorten mosterd zijn er te krijgen, en allen ‘made in Ghent’. Maar wie weet waar Abraham de mosterdzaadjes haalt? Tja, het gaat om een selectie van uitgelezen zaden die uit heel de wereld afkomstig zijn.  Maar goed, een week zonder mosterd zal ik wel overleven.

Ik kan het niet laten om even te stoppen bij een van de twee ‘neuzenkraampjes’ op het plein. Waar ze gemaakt worden? In Eeklo, meneer. En wat zijn de ingrediënten? Wel frambozen, aardbeien en natuurlijk echte Arabische gom. Deze gom wordt gemaakt van schors van bomen uit … Sudan. Daar gaat mijn illusie dat de Gentse neuzen een lokaal product zijn.

Na deze eerste rondvraag slaat de schrik me al een beetje om het hart. Waar ben ik nu aan begonnen. Zal ik een week moeten overleven met pompoen en aardappelen, aangevuld met wat appelen en een ei?

Gelukkig is er Murielle van De Avonden, ze ontvangt me hartelijk in haar gezellig restaurant en vertelt honderduit over de ingrediënten die ze bij elkaar heeft gezocht. De aardappelen van Merelbeke, de groenten uit Sint-Amandsberg en de eend uit Lovendegem. Eend! Blijkbaar was er niet doorgegeven dat ik vegetariër ben. We bespreken uitgebreid de levensloop van de bewuste  eend. Ze is opgegroeid in het wild (de brousse van Lovendegem), at enkel lokaal voedsel en is geschoten door een boer op rust (met jachtvergunning). Lovendegem valt net binnen de perimeter van 10 kilometer, dus besluit ik toch een stukje te proeven. Niet slecht, al is het volgens mij vooral de heerlijke saus van vlierbessen die het zo lekker maakt.

Wat drank betreft kan ik kiezen uit Gruut, het Gentse bier, of Roomer, het Gentse aperitief. Het is twijfelachtig of alle ingrediënten van beide dranken passen in de Plat Gantois straal, maar ik neem toch een glas Roomer.  De maaltijd smaakt voortreffelijk, al blijkt dat het toch niet helemaal volgens de regels verloopt. Zo blijkt het zout op de aardappeltjes uit Zuid-Frankrijk te komen, en hebben de vliesbessen een jaar lang in Franse wijn gelegen (vandaar dat ze zo lekker zijn).

Mijn eerste middagmaal was in elk geval in orde, al vraag ik me af wat ik vanavond zal eten. Door omstandigheden heb ik geen bestelling geplaatst bij het voedselteam, dus neem ik mijn fiets voor een ritje van 12 kilometer naar Lovendegem. Aha, hoor ik u al denken, dat is een kilometer te veel! Maar de bioboerderij De Zwaluw ligt volgens Google maps op 10,2 kilometer van mijn huis. De rit loont de moeite want ik kan terugfietsen met een flinke voorraad groenten, rauwe melk, boter, yohurt en zelfs honing.  Bij de terugkeer merk ik echter dat de fietspaden langs de N9 er ook altijd niet even goed bij liggen. Een flinke bubbel zorgt ervoor dat de zak met aardappelen openscheurt. Kan ik meteen stoppen om ze opnieuw te oogsten…

Maar goed, eind goed al goed, straks eet ik een lekker stoofpotje met veel groenten. Morgen ga dan maar op zoek naar een of ander vorm van eiwitten.

Op deze kaart kan je in elk geval de speurtocht volgen…

4 reacties op ‘Dag 1 : Plat Gantois. In de pattaten

 1. Ik zal bij Ward de biobakker eens goed zoeken naar de herkomst van de bloem, misschien valt het nog wel mee? En er is een clubje van molenaars ergens, herinner ik, ter folklore. Ik herinner me een werkende molen ergens in de polders van West Vlaanderen en eentje in Vlaams Brabant… Dat is weliswaar te ver volgens de regels, maar in tweede lijn is het zover nog niet,hé.
  Zeker noten eten, ze zijn een goede bron van bepaalde nurtriciënten (ik weet niet juist dewelke) en ze vallen van de bomen in het Gentse. Er zijn veel kweeperen, maar die moet je wel koken en er gelei en/of moes van maken. Er zijn al potjesvan mijn peren in omloop via lets, denk ik.
  Voeding, eten en drinken, is een belangrijk thema in mijn leven en daarom ook leef ik erg mee met dit experiment. Dat je bovengemiddeld in gezond bent als westerling en vijftiger, helpt natuurlijk ook 🙂

  Like

 2. Je hebt als Gentenaar het geluk om op wekelijkse boerenmarkten rechtstreeks van de hoeveproducent te kunnen kopen. Niet echt vàn Gent, maar toch uit de omliggende regio. Zondagmorgen op het Charles de l’Epéepleintje vind je echt een zondags menu bij elkaar, en je kan er je voorraad voor de week inslaan.

  Like

 3. Ik ontdekte laatst via eten in gent (www.eteningent.be) een molen in Merelbeke waar enkel graan uit België gemalen wordt (of zo heb ik het toch begrepen) … Dus misschien is dat wel iets voor je boterhammetjes en pasta en co! Hieronder de link!
  http://www.schelderomolen.be/
  Groetjes
  Annaïs

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s