Plat Gantois, dag 2: 12 kilo pompoen


Voor ik ga ontbijten loop ik even naar de krantenwinkel, ik wil toch even zien wat er geschreven staat over Plat Gantois. Maar daar loopt het al fout, wegens dag van de klant krijg ik een doosje met zeevruchten-pralines mee. In andere gevallen zou ik die meteen proeven, maar gezien chocola niet kan zal ik het doosje een week lang moeten verstoppen. Ik had op voorhand ervoor gezorgd niet te veel verleidelijke producten zoals chocola in huis te hebben, maar ik ben er aan voor de moeite.

Het ontbijt zelf dan. Tja, ik heb yoghurt, appelen en honing, allen van Lovendegem. Dus dat zal het worden. Best lekker, maar toch heb ik nadien het gevoel dat ik niet écht ontbeten heb. De zak  met muesli mag de komende week niet geopend worden. Iets later in de voormiddag merk ik dat mijn maagdarm stelsels blijkbaar toch wat moet aanpassen aan het vezelarme voedsel. Ik maak me een beetje zorgen over de marathon van morgen. Zou ik morgenvroeg toch niet stiekem een portie pasta eten? Ik heb tenslotte 16 weken en meer dan 1000 kilometer getraind om de wedstrijd te lopen.

Ik hou op met piekeren en stap goedgemutst naar de boerenmarkt van Sint-Amandsberg. Helaas, dit is geen succesvolle onderneming. Ook hier staan geen landbouwers die voldoen aan de Plat Gantois criteria. Dan maar met de fiets naar het Hinkelspel. Ik weet dat de melk voor hun lekkere kazen afkomstig is uit het West-Vlaamse Lo-Renigne, maar ik wil toch zelf weten hoe de vork in de steel zit. Al fietsend valt me op hoeveel verleidingen er zijn waar ik nu niet kan op ingaan. Een bakker, een frituur, zelfs een café kan ik niet zomaar binnenwandelen deze week. Mijn hersenen beginnen terug te werken zoals mijn verre voorouders… waar kan ik iets te eten vinden?

Bij het Hinkelspel echter kan mijn geluk niet op. Ze hebben er lekkere kazen van geitenmelk uit Destelbergen. Ik neem een paar flinke stukken mee voor de volgende dagen, samen met een yoghurtdrankje van dezelfde producent (Le Larry) Wie weet kan ik daarmee de energie van een sportdrankje vervangen. Ik laat me uitleggen wat er nog in de winkel van het Hinkelspel haalbaar is, maar de confituren komen van de Ardennen, het brood – dat er zo aantrekkelijk uit zien – uit West-Vlaanderen. Ik neem wel nog een fles Lousberg bier mee. Gebrouwen in de proefbrouwerij in Lochristi. Ik besef dat wellicht niet alle ingrediënten ‘juist’ zullen zijn, maar na de marathon denk ik dat dit flesje bier wel zal smaken.

Mijn middageten bestaat uit pannenkoekjes van geraspte aardappelen, courget, geitenkaas en ei. Gebakken in boter van de Zwaluw, want mijn gewoonte om steeds olijfolie te gebruiken mag ik ook vergeten. Best een lekker receptje waarvan ik vermoed dat ik dit ook aan mijn kinderen kan serveren.

In de namiddag ga ik nog even langs de volkstuinen in Sint-Amandsberg. Ik wordt er hartelijk ontvangen, ze hebben daar ook gelezen waar ik mee bezig ben. Van Dave en Annick krijg ik een superpompoen cadeau. Daar kan ik wellicht een halve maand van eten. In de moestuintjes zie ik nog wel wat lekkernijen zoals tomaten, prei en spruitjes. Ik neem me voor hier een van de volgende dagen nog eens terug te komen. Het is niet simpel om het beest (van meer dan 12 kilogram) op de fiets naar huis te brengen.

Vanavond wordt het dus: puree van pompoen en aardappeltjes, gestoofde prei en geraspte rode biet. Volgens de voedingsdeskundigen niet te meest geschikte voorbereiding op een lange duurloop. De rest van de avond vermoed ik zal ik me bezighouden met het verwerken van deze pompoen. Wie wat pompoensoep wil, mag gerust langs komen (en liefst met een beetje Gents graan). Op de kaart zijn alvast weer enkele nieuwe punten aangegeven.

4 reacties op ‘Plat Gantois, dag 2: 12 kilo pompoen

 1. maak ook eens pompoenfrietjes, dat kan ook met pastinaak, wortel, rode biet… En ik maak me ook zorgen over het gebrek aan vezels. Ik heb nog niet kunnen kijken in verband met de bloem van de biobakker. Ik denk wel dat er zoete mais ergens groeit in de buurt en maismeel is een goede bron om ‘mexicaans’ brood te bakken. Ook een vorm van chapati zou moeten lukken… Er wordt ook vers gist gemaakt in Oost Vlaanderen, ik weet wel niet precies waar…

  Like

 2. yep : frietjes, maar dan gebakken in lokaal geteeld vet of olie (is zonnebloemolie of koolzaadolie bruikbaar ? misschien algen kweken in je regenwaterton en daar olie uit persen ?)

  Like

 3. phoewieee Lowimpactman, een marathon…..
  knap hoor! Ik zal alvast erg aan je denken, en hopelijk werken positieve gedachten even goed als pasta….
  Er zijn pompoenen die naaktzadig zijn, en uit die pitten kan je olie persen.
  En er moeten toch raapzaadvelden in de buurt zijn? Of niet???
  Enfin, Succes morgen, en eet ze (met alles wat je kan)!!!!!!
  Maman Verte

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s