lastige keuzes op het bord


Zo ik ben net terug van de persconferentie van Plat Gantois. Behoorlijk wat belangstelling voor iemand die een week enkel voedsel wil eten uit een straal van 10 kilometer. Het verslagje van de eerste dag zal je morgen kunnen lezen op Gentblogt, het Gents milieufront en hier.

Wel kan ik melden dat er zich meteen een lastig dilemma stelde. Restaurant  De Avonden had de uitdaging op zich genomen om voor de start van Plat Gantois een eerste lokale maaltijd klaar te maken. Jammer genoeg was er niet doorgegeven dat ik vegetariër ben. En dus had Muriëlle (de kok) haar best gedaan om vlees te vinden uit de afgesproken perimeter. Met name  een eend uit Lovendegem. Het beestje is in het wild geschoten (geheel op legale wijze). Ik mag aannemen dat de eend een goed leven heeft gehad (behalve de laatste minuten) en ook steeds lokaal voedsel heeft gebruikt. Dus voldoet ze wel aan de regels van Plat Gantois.

Dus, en misschien zullen enkele lezers nu geshockeerd zijn, heb ik een paar hapjes van de eend genomen.  De saus was gemaakt van vlierbessen, verder waren er wortelen en pastikaak uit Sint-Amandsberg, aardappeltjes uit Merelbeke, appeltjes en walnoten uit de tuin en een snuifje zeezout uit Zuid-Frankrijk. Wat meteen duidelijk maakt dat het niet zo makkelijke is om 100% de regels van Plat Gantois te volgen. Het was in elk geval zeer lekker…benieuwd wat ik deze week nog op mijn bord zal krijgen

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s