23 februari 2017: art for food


Gisterenavond was er de eerste ‘art for food’ voorstelling in het NTG, een nieuw concept dat tegemoet wil komen aan een paar actuele problemen. Zo is het theaterbezoek al een tijdje aan het verminderen, wat logisch is gezien voor veel gezinnen zorgen voor voldoende voedsel en energie de hoofdzaak is, en kunst eerder bekeken wordt als een luxe bezigheid. Anderzijds is er in deze harde tijden meer dan ooit behoefte aan verhalen, aan mooie muziek en dromen.

Tegelijk hebben de kunstinstellingen het steeds moeilijker om financieel rond te komen. De subsidies zijn jaar na jaar ‘met de kaasschaaf’  aangepakt en bedragen nu nog ongeveer 40% van het bedrag van 2011. De richtlijn dat deze huizen middelen moeten vinden via sponsoring is helemaal potsierlijk tijdens een economische crisis zonder voorgaande. Op hetzelfde moment haken de toeschouwers af en verminderen ook de inkomsten van ticketverkoop. Verschillende gezelschappen hebben dus heel wat van hun mensen moeten ontslaan of zijn er gewoon mee gestopt.

Met het “art for food” project probeert het NTG een nieuwe piste uit. Hoe werkt het? Je kan naar de voorstelling komen kijken in ruil voor een voedselpakket. Op voorhand was een soort van prijslijst samengesteld: voor de beste plaatsen (parterre) gaat het over 4 kilogram rijst of graan of 1 kilogram vlees. Voor de minder goede plaatsen volstaat 2 kilogram verse groenten of fruit mee te brengen. Al stond er in kleine lettertjes bij dat ook andere ‘eetbare goederen konden geaccepteerd worden’.

Ik ben zelf naar het Sint-Baafsplein gefietst met 1 kilogram courgettes, 2 grote pompoenen en twee potjes confituur van bos-aardbeien.  Voor de ingang stonden verschillende grote tenten waar je de voeding kon afgeven en je een ticketje kon krijgen. Het was wel even aanschuiven en hier en daar was er wat discussie. Bijvoorbeeld een dame die vond dat ze recht had op een verhoging van rang omdat ze zelf vond dat haar prei buitengewoon lekker is. De toeloop was in elk geval enorm en de zaal zat helemaal vol – en rook een beetje naar de boerenmarkt.

Het stuk dat we gezien hebben was een nieuwe voorstelling geschreven door Wim Opbroeck, een bewerking van de film ‘The Age of Stupid‘ uit 2009. Een indrukwekkend verhaal, prachtig gebracht en met een nieuw slot waarin een beeld wordt geschetst van hoe de wereld toch nog op een positieve manier zou kunnen evolueren, ondanks de huidige crisis. Ik was net als vele toeschouwers erg onder de indruk, het applaus na afloop was dan ook overweldigend.

Met de binnengeleverde voedingsmiddelen hebben alle medewerkers én acteurs een pakket mogen uitkiezen voor een week. Dan nog was er behoorlijk wat over, zo bleken er onevenredig veel ajuinen te zijn binnengebracht. Daarom heeft het NTG beslist om de overschotten ter beschikking te stellen van de voedselkomitees die actief zijn in de stad. Er komt vanaf nu wekelijks minstens 1 ‘art for food’ voorstelling, en er is heel wat interesse in het concept vanuit andere hoeken. Het Smak overweegt een actie ‘boter bij de vis’ tentoonstelling en in de Bibliotheek kan je de uitleentermijn van een boek binnenkort verlengen met wortelen. Aangezien ik nog een behoorlijke voorraad pompoenen heb zal ik nog wat voorstellingen kunnen bekijken de volgende maanden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s