10 juli 2016: van powerdare naar powermatching


De tiende juli is steeds het tijdstip om mijn elektriciteitsverbruik te evalueren. De reden daarvan is dat ik op 10 juli 2010 een zonnepaneel op mijn dak heb geplaatst en sindsdien probeer mijn verbruik te beperken tot datgene wat het paneel kan opbrengen. Het eerste jaar(2010-2011) is het net niet gelukt, met een totale opbrengst van 208 kWh en een verbruik van 210 kWh. Ik weet dat ik toen nog zo hard mijn best deed om het te doen lukken dat ik zelfs een tijdlang mijn koelkast heb uitgezet. Achteraf gezien een beetje belachelijk natuurlijk.

Toch zijn de pogingen die ik toendertijd gedaan heb om het met minder energie te doen wel zinvol. De prijzen voor elektriciteit liggen bijna twee maal hoger dan in 2010, ondanks het feit dat het verbruik al enkele jaren zakt (door de verminderde economische activiteit). Doel 1 en 2 zijn dichtgegaan in 2015, mede door de succesvolle ‘strijk Doel dicht’ campagne. De centrale 1 van Tighange is zelfs al gesloten in 2012 na de Europese stresstest. Autosnelwegen worden al jarenlang niet meer verlicht.

Het feit dat we nu regelmatig met stroompannes te maken hebben heeft niks te maken met een eventueel tekort aan de produktiekant. Het probleem is vooral de distributie van de stroom omdat het stroomnet niet is aangepast is aan de toenemende hoeveelheid hernieuwbare energie. De nalatigheid van de toenmalige bewindvoeders betalen we nu cash.

De voorbije jaren waren er heel wat campagnes om mensen te laten over schakelen naar groene stroom (o.a. de samen aankoop en Powerdare acties). Recent komen nieuwe initiatieven van de grond onder de noemer Powermachting. Het gaat om straten of wijken die zelf energie opwekken en onderling uitwisselen naargelang de behoefte. De (zuinige) woningen hebben zonnepanelen, slimme energiemeters, warmtepompen en er is meestal een kleine windturbine aangesloten. De gezinnen vormen samen een autonoom energiesysteem, waarbij op de meeste momenten voldoende energie is. Als de opbrengst te laag is worden een aantal apparaten automatisch tijdelijk uitgeschakeld (diepvries bijvoorbeeld) of moeten sommige activiteiten worden uitgesteld (wasmachine). Het grote voordeel is dat deze mensen geen last hebben van de pannes en zelf de prijs van hun elektriciteit bepalen.

In Vlaanderen zijn er nu een tiental van dit soort groepen gestart met een grootte van 12 tot 58 woningen. Omdat het initiële systeem vrij duur is zijn een aantal groepen gestart om op eigen houtje vergelijkbare modellen te ontwikkelen. In Gent zal een co-housing project met strohuizen wellicht het eerste zijn met een goedkoop en autonoom energiesysteem. Er is wel een voorwaarde, namelijk dat de bewoners niet meer dan 400 kWH per persoon en per jaar mogen verbruiken.

Wat mij betreft geen probleem, want dit zijn de resultaten van het voorbije jaar: opbrengst van het paneel 204 kWh, verbruik 169 kWh. Wie nog 35 kWh nodig heeft mag ze hier komen halen…

 

4 reacties op ‘10 juli 2016: van powerdare naar powermatching

 1. geweldige reeks LIM!! IK kijk er elke ochtend naar uit. Ik moet toegeven dat ik in het begin wat angstig was. Ik vind dat we het ons niet kunnen permitteren om pessimistisch te zijn op klimaatvlak, maar de realiteit dwingt me er soms toe. En dan zakt de moed me in de schoenen. Maaarrrrr
  in jouw verhalen is er een grote optimistische noot! Goed hoor! Want als we écht allemaal willen, lukt het ons, gemakkelijk zelfs.
  En: in de situatie waarin jij het beschrijft, zie ik pv wél zitten. Iedereen wordt gedwongen om energiezuinig en energierationeel te leven. Er komt geen geldgewin aan te pas, maar men wil enkel voldoende stroom opwekken voor eigen gebruik. Mss zit samengebruik van toestellen er dan ook in? Stom dat elk gezin een stofzuiger moet hebben, terwijl je die toch echt niet constant gebruikt.( is maar een vb hé, een borstel is nog beter 😉 )
  Erg bedankt voor deze prachtige reeks!!
  Maman Verte

  Like

 2. Dit dagboekfragment wekt mijn bijzondere interesse. Ik plaatste nl zelf zonnepanelen. Nee, niet om het geld maar om in mijn eigen gebruik te voorzien.Dat lukt! Vorig jaar ging de meter 321 Kwh onder 0. ik had toen ook nog een nachtteller die er echter voor zorgde dat ik toch 311 Kwh moest betalen. Die meter is nu weg dus zou ik dit jaar volledig in mijn eigen verbruik moeten kunnen voorzien. Hier ben ik best trots op want ik heb “slechts” 12 panelen, goed voor mijn verbruik van ongeveer 1800 Kwh, dat trouwens al 4 jaar op rij daalde, ook al woon ik in een vrij grote open bewouwing en heb ik 2 kinderen.
  Laatst was ik wel een beetje “boos”. In de gemeente was er een stroompanne…en ik zat ook een paar uur zonder stroom, ondanks 7 zonnen in de lucht en mijn panelen op het dak…Dit zou niet mogen kunnen, vind ik.op zo’n moment zou mijn systeem volledig onafhankelijk moeten werken. Toekomstmuziek zeker?
  Doe zo verder met de dagboekfragmenten, ik kijk er naar uit!
  Marianne

  Like

 3. Als we in plaats van doemdenken en ruzie maken: gebroederlijk rond de tafel zouden zitten. Zouden we veel van elkaar kunnen leren.Zo zijn ze met de bouw bezig met groene woningen : bv isolatie van papiersnippers en op een plaats in nederland krijg je een boete als je flyers verdeeld of rookt op straat. gezien op tv.
  Zelf gebruik IK groene stroom en inductieplaat, en maak ik wel eens risotto in een victoribox.Tuin bemesten met urine zie ik niet zitten wanneer ik ongesteld ben of medicatie ineen.

  Like

 4. Dag Steven,

  proficiat met je zonnepaneel,mss moet uitkijken naar een 2de paneel om je koelkast echt te gebruiken.

  succes

  kurt

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s