Rampenplan (#6 – energie)


Net zoals bij water gaan we ervan uit dat elektriciteit (en gas) probleemloos en continu beschikbaar zijn. De kans is niet groot, maar ze bestaat, dat er op een dag (of meerdere dagen) plots een kink in de kabel komt. En dan gaat het licht uit. In 2014 was er een reeël risico op stroomtekorten en zijn de zogenaamde afschakelplannen opgesteld. Daarin is vastgelegd welke regio’s eerst in het donker worden gezet. Dit zijn de gevolgen (ik citeer even uit de site van de overheid).

Een plotse stroomonderbreking creëert een zekere wanorde, doordat apparatuur en infrastructuur onverwachts uitvallen. Als een onderbreking van de elektriciteitsbevoorrading op grote schaal plaatsvindt, kunnen er zich verschillende situaties voordoen zoals:

* personen die vastzitten in liften, achter gesloten deuren, …

* verkeersongevallen en opstoppingen door het uitvallen van de verkeersinfrastructuur, het automatisch sluiten van slagbomen, …

* een overbelasting van de hulpcentrales 100 en 112.

Bij het uitvallen van de stroom voor een langdurige periode, kunnen domino-effecten optreden in verschillende socio-economische sectoren. De beschikbare noodvoorzieningen laten toe om een periode te overbruggen van 2 uur tot meerdere dagen, naargelang de sector. Dit betekent evenwel dat vanaf een periode van 2 uur zonder stroom de gevolgen zich stapsgewijs laten voelen.

* de vaste telefonie is verstoord, net als de mobiele telefonie die stapsgewijs uitvalt;

* de verlichting werkt niet;

* elektrische apparatuur zoals frigo’s, diepvriezers, televisie, computers, … functioneren niet;

* het opladen van elektrische apparatuur is onmogelijk;

* verwarmingsketels vallen uit;

* liften en automatische garagepoorten werken niet;

* pompinstallaties om overstromingen te vermijden, vallen uit;

* de druk op het leidingwater kan verminderen. 

Niet alleen thuis, maar ook in de publieke ruimtes zijn de gevolgen van de stroomonderbreking sterk voelbaar.

* Tankstations werken niet in de betrokken regio.

* Sommige slagbomen van treinoverwegen worden uit veiligheid gesloten.

* Straatverlichting, verkeerslichten, enz. kunnen uitvallen.

* Trein-, tram- en metroverkeer kan stranden.

* De vaste en mobiele telefonienetwerken en de hulpcentrales 100 en 112 kunnen overbelast geraken.

* Geldautomaten werken niet.

De mobiliteit ondervindt vrij snel hinder en de kans op meer ongevallen en verkeerschaos is dan ook reëel. 

Samengevat: we bevinden ons plots midden een spannende serie zoals Black-out.

Geen nood, hier zijn we alweer met enkele tips ter voorbereiding.

Licht

Een goede zaklamp (bijvoorbeeld een opwindware) en enkele kaarsen zal iedereen toch in huis hebben hoop ik. Zelf heb ik enkele ‘little sun’ lichtjes, op te laden met de zon en behoorlijk effectief. Kampeerders hebben misschien nog een gaslamp in de garage staan. Vele jaren terug kocht ik een schattig olielampje, ik heb ook een tweetal liter lampolie in de kelder. Dit zijn alvast enkele manieren om een beetje licht te hebben. Wel voorzichtig zijn met binnenshuis verbranden, voldoende ventileren is noodzakelijk! Wat extra batterijen in huis hebben zal ook geen kwaad kunnen. (Batterijen zijn net als aanstekers en zeep een goed ruilmiddel mocht het geld wegvallen – daarover later meer.) Je kan ook nog proberen snel een energiefiets in elkaar te knutselen. Wat je ermee kan doen is hier te lezen.

Verwarming

Als je een open haard hebt of een kachel die zonder stroom werkt kan je je wel behelpen (al is het niet perse een goede zaak voor de luchtkwaliteit). Maar iedereen die verwarmt op elektriciteit, warmtepompen, gas of stookolie is er aan voor de moeite. Vergeet niet, zelfs al liggen er zonnepanelen op je dak, je zal geen stroom hebben bij een black-out, tenzij je ook over een thuisbatterij beschikt. Wie je kan helpen je huis off-grid te maken is Green Evelien.

Wat kan je concreet doen? Met zijn allen samen in de best geïsoleerde ruimte gaan zitten, dicht bij elkaar. Je goed aankleden (thermisch ondergoed!) wat bewegen (je zaklamp opwinden) en eventueel een paar kaarsjes aansteken. Het verhaal dat je met enkele theelichtjes en een bloempot je huis kan verwarmen moet ik helaas ontkrachten. Als je warm water kan maken is een warmwaterkruik zeker een goed idee. Een andere mogelijkheid kijken wie van je buren wat verwarming heeft en afspreken dat je je daar een keer per dag kan opwarmen.

Koken

Bij een stroompanne zal normaal gezien nog een tijdje gas beschikbaar zijn. Al die ecologische mensen (zoals ik) die ‘van het gas af willen’ en dus met inductie koken hebben pech. Desnoods moet het een paar dagen zonder warm eten, je kan rijst of pasta ook koud eten als je die een nachtje laat weken. Heb je nog een campingvuurtje staan dan lukt een warme maaltijd ook. Het kan dus een idee zijn om een paar reserve gasbidonnetjes in huis te hebben. Om energie te sparen kan je in dit geval je eigen hooikist improviseren. Heb je een tuin (of een voldoende groot balkon), dan is een klein vuurtje misschien nog mogelijk. Een rocket stove is handig (zoek maar zelf even op). Bij zonnige dagen zijn er zelfs zonne-ovens. Zelf heb ik een go sun model, een paar uur volle zon is voldoende om een potje te koken.

Toestellen

Een haardroger, een droogkast, een strijkijzer, een scheerapparaat of een stofzuiger. Je zal snel merken dat die niet echt levensnoodzakelijk zijn. Een koelkast en dievries zijn wel iets essentiëler (die moet je eerst leegeten als de stroom uitvalt). Ook vervelend is dat na een tijdje te telefoon, je radio en laptop het niet meer doen, ook internet zal het snel begeven. Zo waren de mensen bij de waterramp aan de Vesder niet bereikbaar en hadden ze geen info over de situatie. Tijdens rampen is goede informatie van groot belang. Dus misschien is het toch zinvol de aanschaf van een kleine radio op batterijen (of nog beter: opwindbaar) te overwegen.

Sommige mensen menen dat een draagbare stroomgroep (of generator) een goede optie is. Toch een paar bedenkingen. Zoiets kost behoorlijk wat en werkt met benzine. Die moet je dan ook in huis hebben. Je kan zo’n toestel omwille van CO intoxicatie enkel buiten gebruiken. Er zou dus wel wat volk kunnen op afkomen als iedereen zonder stroom zit en jij in een verlicht huis met zo’n lawaaimakend toestel voor de deur. Het gebruik van fossiele brandstoffen is ook geen goede zaak voor het klimaat en maakt bijkomende rampen nog waarschijnlijker.

Wat hebben we vandaag geleerd.

Ervaren kampeerders, mensen die zich wat voorbereiden en die geen grote energiegebruikers zijn zullen een dagje zonder stroom wel kunnen overleven. Als het wat langer duurt dan zal samenwerking dé oplossing zijn. Daarover komt later nog een stukje. Morgen hebben we het over voeding!

Een reactie op “Rampenplan (#6 – energie)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s