Stap 6: de hooikist


De hooikist wordt in de eerste aflevering met engelengezang ontvangen, maar dat lijkt me wat overdreven. Een goede snelkookpan zorgt voor eenzelfde energiebesparing en is toch iets handiger. Maar voor wie toch wil weten hoe de hooikist werkt, graag een toelichting.
dscf1496 Het principe is eenvoudig: zodra je aardappelen of rijst aan de kook zijn, hoef je geen extra energie toe te voegen. Door de kookpot in een zeer goed geïsoleerde doos of box te plaatsen gaat het kookproces nog een hele tijd door. In de kist laat je de tijd het werk doen in plaats van elektriciteit of gas. Bijvoorbeeld, je zet ’s morgens bij het ontbijt even de aardappelen op het vuur. Zodra ze aan de kook zijn, plaats je de pot in de hooikist. Als je ’s avonds thuiskomt na een zware werkdag, zijn de aardappelen klaar om te serveren.
Je kunt zelf een hooikist maken van een houten kist of een doos, op de foto het model van Jan Juffermans, gemaakt van een oud televisietoestel. Het belangrijkste is dat alle wanden (ook bodem en deksel) goed geïsoleerd zijn. Dat hoeft uiteraard niet met hooi, maar kan met ander isolatiemateriaal dat je nog hebt liggen. Met een lap stof kun je de binnenkant mooi afwerken. Wie alvorens aan het knutselen te slaan eerst een overtuigend bewijs wil hebben; draai je warme kookpot eens in enkele dekens en verstop hem gewoon in je bed. Het effect is hetzelfde. In Nederland zijn kant en klare hooikisten te koop (132,9 euro!), maar misschien is een zelfgemaakt exemplaar onder de kerstboom toch wel een bijzonder origineel kado.

12 reacties op ‘Stap 6: de hooikist

 1. Beste Steven,

  Ik heb de afgelopen 10-15 jaar ook al enkele pogingen gedaan om mijn impact te verminderen: ik heb een laagenergie strohuis gebouwd, koop mijn wekelijkse groentenmand bij de bioboer, rijd (zo weinig mogelijk) op gas, enz… Ik heb dan ook het allergrootste respect voor wat je doet (samen met nog heel wat anderen). Echt waar, klasse!

  Anderzijds besef ik dat je hierdoor de wereld jammer genoeg niet echt een gunst bewijst. Je bewijst met je actie immers vooral hoeveel pijn het doet en hoe ‘gek’ je moet zijn om je voetafdruk naar beneden te halen. Ik ben er zeker van dat jouw (in se erg lovenswaardige) acties, minstens 3 keer meer mensen hebben overtuigd om het al bij voorbaat op te geven, dan om er iets aan te doen. Menselijke psychologie werkt nu eenmaal niet zoals logica.

  Een tweede belangrijk punt is dat de ‘toegestane voetafdruk’ per aardbewoner wordt bepaald door de verhouding van de ‘beschikbare landoppervlakte’ tot het ‘aantal mensen’ . Het eerste is nagenoeg constant. Het tweede stijgt schrikbarend. Wat ook je inspanningen zijn en hoeveel mensen je ook kan overtuigen om mee te doen, de bevolkingsaangroei haal je niet in, integendeel.

  Ik denk dus dat we – naast onze morele plicht om spaarzaam om te springen met onze aarde (iets waarvan je nooit meer dan een klein deel van de bevolking zal kunnen overtuigen omdat het nu eenmaal de menselijke natuur/cultuur is) – niet anders gaan kunnen dan te focussen op het probleem ‘aantal mensen’.

  Low Impact Man is dus eigenlijk voor 90% Low Procreation Man.

  Verminder de wereldbevolking met 75% en je kan iedereen een leven garanderen mét chocolade 😉

  Zelf kan je hier natuurlijk maar weinig aan doen, maar het thema zou wel mee bovenaan de ecologische agenda moeten staan en daar ontbreekt het nu volledig.

  In elk geval nog heel veel succes met je persoonlijke queeste naar ‘anders gaan leven’.

  ik duim voor jou!

  Like

 2. Als je aardappelen aan de kook zijn in een gewone kookpot, en je zet het vuur af met deksel erop, zijn ze na drie kwartier ook gaar.
  Zijn die aardappelen niet enorm papperig na en hele dag in het water te hebben gestaan?

  Like

 3. Hoi,

  De vraag van de papperigheid zat ik me ook af te vragen.
  Wij gaan elk jaar koken op kamp met de jeugdbeweging. Onze voorgangster stond uren in een grote pot rijstpap te roeren. Wij brengen de rijst aan de kook en dan gaat het geheel in een dik pak handdoeken. Het resultaat is: heerlijk smeuïge rijstpap, perfect ingedikt, perfecte smaak.

  Like

 4. Hooikist gemaakt van frigobox en oude handdoeken.
  Je kan ook uitproberen hoelang bep. voedingswaren er in moeten. Ik gebruik hem meestal voor volkorenrijst te garen, dit duurt anders erg lang op het gasvuur.

  Like

 5. Op kot stop ik mijn eten graag in mijn bed (heel soms stop ik mezelf erbij met een bord en geniet van mijn warme hap en warme dekens). Af en toe echter gaart de rijst niet op de juiste wijze, maar wordt ze heel klef. Iemand tips?

  Like

 6. De hooikist had ik een tijd al niet over gehoord, en voor bonen gerechten is het prima, alleen de gewone rijst zou ik er niet indoen, beste is erbij blijven staan. Zo een kist is voor het nagaren. Kalki

  Like

 7. Je kunt pasta of rijst aan de kook ook even in bed zetten; in handdoek gewikkeld, beddegoed er dik overheen. Hoef je geen hooikist te timmeren.

  Like

 8. Ik gebruik nu al bijna een jaar een hooikist, met een beetje ervaring werkt het prima.
  Volgende stap zal ik met een zonneoven proberen koken, zeker in de zomer.
  LIM, heb je ook zin om dit een keer te proberen?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s