De energiefiets getest


Gisteren heb ik samen met de kinderen eens getest hoeveel energie we kunnen opwekken met onze eigen spierkracht. Op voorhand hadden we al een half uurtje gefietst op de energiefiets om de batterij wat op te laden. Dan ging de hoofdschakelaar van de stroom uit. Terwijl ik bleef fietsen hebben Adam en Marieke het ene na het andere apparaat aangeschakeld. We begonnen met twee spaarlampen (2 x 8 watt) en een laptop (28 watt). Dat verliep prima dus konden er nog 3 lampen en een tweede laptop op worden aangesloten. Ik voelde dat ik vanaf dan wel harder moest trappen om de nodige energie op te wekken, maar er kon nog wel iets bij. Dus ook een CD opgezet (zevende symfonie van Beethoven, daar kan je goed op fietsen). Om het geheel nog wat stemmiger te maken hebben we nog een kerstslinger aangesloten (18 watt). Tenslotte ook de koelkast, waarvan de deur even open stond en daarmee een lampje van 14 watt doet branden. Het totaal opgewekte vermogen was op dat moment 145 watt, maar daarvoor moest ik me wel in het zweet fietsen. (Wat als bijkomend voordeel heeft dat verwarming lager kan). Met die 145 watt scoor ik niet zo bijzonder, want een getrainde fietser zou 800 tot 900 watt kunnen opwekken. Volgende keer Tom Boonen uitnodigen dus.

De plannen om nog iets te doen met het energiefiets concept worden ondertussen concreter. De bedoeling is om iedereen die een vergelijkbare fiets heeft ontworpen uit te nodigen voor een Belgisch kampioenschap. Zo komen we misschien tot een zeer efficiënt model dat kan gebruikt worden voor home-trainers, fitnesszalen en mensen die thuis op rollen fietsen. Niet dat we daarmee zelf alle energie kunnen opwekken, maar het kan toch zinvol zijn om bijvoorbeeld een gsm of laptop op te laden. Ik wil zeker Joëlle Milquet uitnodigen om mee te komen fietsen. Misschien kunnen de kerncentrales dan toch dicht in 2015.

59 reacties op ‘De energiefiets getest

 1. Vergeet het: ooit heb ik zelf een pracht energiefiets uitgetekend met het comfort en de efficiëntie van een ligfiets, een efficiënt laadsysteem en een heftruck-batterij (een gewone auto-batterij levert alleen piekstromen). Maar alle berekeningen en alle documentatie komen maar aan een realistich cijfer van 150 Watt. Als ik mijn stroomverbruik (1250 kWh per jaar) deel door 0.150 kWh per uur fietsen kom ik aan 23 uur trappen per dag….
  800 Watt? Kilos EPO, en dan nog 4,5 uur per dag! Toch maar beter zon en wind (en Ecopower) inschakelen en Moeder Natuur haar werk laten doen, de individuele mens is een klein stipje op deze planeet!

  Like

  1. Zeer leuk initiatief!!! Ik maak iets van dezelfde aard, voor fysica 🙂
   Ik verkies toch de vijfde symfonie van beethoven om op te fiets !!

   Like

 2. Je zult het energieverbruik van een gezin natuurlijk nooit met zo’n fiets kunnen opvangen, da’s duidelijk.
  Ik heb al waarden gehoord van rond de 400 wat voor professionele wielrenners, maar 800 lijkt me toch wel erg veel. Misschien als kortstondige piek (bij spurters)?

  Maar wat je misschien wel als signaal kan meegeven is dat die fietsverlichting op batterijen, die zoveel gebruikt wordt, helemaal nergens voor nodig is. Je kunt gerust dat klein beetje elektriciteit (3 a 4 watt?) met je benen leveren.
  Natuurlijk is het wel zo dat de fietsfabrikanten dan fatsoenlijke dynamo’s (naafdynamo’s) moeten installeren, die na een jaar ook nog bij regenweer werken. en de kabeltjes voldoende stevig maken zodat ze niet op 1-2-3 kapot zijn. Ook de fietsrekken mogen gerust wat breder gemaakt worden, dan blijf je minder rap haperen.

  Fietsen aan de macht! 😉

  Like

 3. volgens een recent nieuws item doe best een hartmassage aan en 100 beats per minute en is de song ‘staying alive’ van de Beagees ideaal qua ritme en toepasselijkheid.

  per fiets rij je aan het hoogste rendement (minste input voor hoogste output) aan een 90 à 100 rpm, welk lied zou daarvoor het toepasselijkst zijn ?

  best flinkt hoor, elke avond 150W leveren gedurende een paar uur : hoed af !

  Like

 4. @ Wonke, die 800 watt kan gedurende relatief lange termijn (een tijdrit oif zo) door een proffesionele wielrenner gehaald worden. In sprint halen ze nog veel meer. Die 400 watt zal correct zijn voor lange ritten.

  Ik heb geen slechte maar ook geen bijzonder goede conditie en haal in sprint tot 750 watt en kan een uur ongeveer 200-250 watt leveren. (Dan geef ik wel alles.)

  Mijn ‘kritiek’ op de energiefiets blijft echter hetzelfde. Het is natuurlijk leuk om te doen en voor b.v. fitnesscentra kan het interessant zijn, maar de energie die voor de productie van de installatie (batterij, bekabeling, …) nodig is, is waarschijnlijk veel hoger dan de energie die zo’n fiets in huis- tuin en keukengebruik ooit bespaart.

  Like

 5. De meeste hometrainers hebben een magneet aan het vliegwiel. Die magneet draait voorbij een aantal spoelen die electriciteit opwekken. Deze electriciteit wordt dan gewoon domweg opgestookt in een weerstand (warmte) om de “weerstand” die de fietser voelt te regelen.

  Het enige wat wolgens mij nodig is, is een toestelletje om die energie terug in het net te stoppen (zoals bijvoorbeeld bij zonnepalenen gebruikt wordt.

  Dus misschien beter om een deftige hometrainer te kopen en een beetje aan te passen ipv een wat in elkaar gekunstelte energiefiets.

  Wel rekening houden met hoeveel tijd (of kWh) je moet fietsen eer de hoeveelheid energie die nodig was om de hometrainer te fabriceren teruigverdiend is.

  Like

 6. ‘k Heb het niet berekend (en beschik niet over de gegevens om het te bereken), maar gezien het heel hoge energieverbruik dat de productie en verwerking van veel materialen vraagt en het relatief lage potentiële energieproductie via zulke systemen schat ik dat men vele duizenden uren moet fietsen voor het rendabel is. Ik blijf er bij, het is een leuk experiment maar volgens mij vanuit ecologisch oogpunt enkel interessant om toe te passen in b.v. fitnesscentra of als men toch sowieso een hometrainer gebruikt.

  Like

 7. Dit is inderdaad een mogelijkheid : als je toch een hometrainer koopt, kan met een kleine meerprijs een beetje van je zweet in electriciteit omgezet worden.

  Ik weet niet of dit al in de handel verkrijgbaar is.

  Als je hoedanook geen hometrainer nodig hebt, hou je het waarschijnlijk toch niet vol om dagelijks te fietsen om je frigo koel te houden.

  Stefaan

  Like

 8. Ik droom er al jaren van om zo’n energiefiets te installeren. Kan iemand helpen met de technische details (hometrainer-systeem/heftruckbatterij, aansluiting op het net ?,..) ??
  Ik ben het niet eens met “dan moet ik 23 uur per dag trappen…” en wel om volgende reden ;
  Ten eerste, ik heb zes kinderen en een vrouw… Niet dat iedereen vanaf nu in slavenarbeid zou moeten trappen om die 23u per dag vol te krijgen :-).. Maar het is mijn droom om 2 of zelfs 3 energiefietsen te installeren, en als fitnessprogramma de gewoonte te kweken om elke dag een uurtje te trappen. In plaats van languit in de zetel te liggen kijken naar TV ? Trappend zitten kijken naar TV !
  Ten tweede, Ik vind het niet noodzakelijk om alle energie op die manier op te wekken. Stel, dat we met de energiefiets(en) 5 of 10% van onze energie opwekken. Prachtig, toch ?
  En ten derde, en voor mij is dit een zéér belangrijk argument ; Als mijn kinderen “aan den lijve ondervinden” (en ikzelf trouwens ook), hoeveel moeite het kost om een aantal Watt te produceren, dan zullen ze onvermijdelijk op een andere manier met energie beginnen omgaan. En is dàt niet een éven belangrijke opdracht ? Naast het ecologisch opwekken van energie, “beter en spaarzamer omgaan met energie” !! Iedereen met tiener-kinderen zal weten hoe moeilijk die boodschap over te brengen is. Mijn overtuiging ; als ze regelmatig zélf de energie opwekken krijgen ze er zowieso veel meer respect voor en gaan ze vanzelf zuiniger omspringen met energie !

  Dus om af te sluiten ; wil je me aub de technische details laten weten om dit te verwezenlijken ?

  Like

  1. Helemaal met alle punten eens!!
   Zelf wil ik dit ook, en zit ook met dezelfde vragen…maar beetje bij beetje komen ze wel, de juiste sites vinden en er gewoon zelf aan beginnen, al is het maar met de fiets constructie…
   Success met het project.
   JM

   Like

 9. Hey Kris,

  Ik heb een gelijkaardig plan. Ik zou graag een generator op een roeitoestel aansluiten. Dat levert volgens mij nog meer energie.

  Ik ben ontwerper van opleiding, maar mis nog wat technische achtergrond om hem volledig uit te bouwen.
  Misschien kunnen we de handen ineen slaan en samen een prototype bouwen?

  Nog iemand interesse?

  Je kan me contacteren via m’n site, waar al m’n contactgegevens opstaan: http://lowimpact.rymenams.be/

  Groetjes,
  Wolf

  Like

 10. Hallo iedereen,
  ik ben ook van plan om een energiefiets te bouwen en zo mijn energie op te wekken, alsook een windmolen. Ik ben elektricien van opleiding en ook ontwerper (AutoCad). Goede raad is altijd welkom, alsook voorstellen tot het bouwen van een fiets die wel de nodige energie levert zodat een middelmatig huis toch kan gebruik maken van de energiefiets. Ik fiets dagelijks zo’n 40 minuten op de hometrainer. Als ik er nu 1 uur van maak moet ik toch genoeg energie kunnen opwekken voor enkele uren, of niet ?
  Goede raad en bouwplannen welkom.
  Bedankt en groene groeten, Johan “Joda” (kunstenaarsnaam)

  Like

 11. Goh, zoveel negatieve reacties.. jammer, je kan bvb fietsen en terwijl je tvke van energie voorzien (zo helpen ze in amerika de obestitaskinderen trouwens :D)

  het hoeft niet meteen ‘kweeniewa’ te zijn he, alle beetjes helpen!

  Like

 12. Waar zie jij al die negatieve reacties?

  Een nuchtere en doordachte reactie waarin aan wordt gegeven dat het vanuit ecologisch standpunt geen zoden aan de dijk zet maar wel leuk is als experiment is niet negatief.

  Like

  1. Inderdaad, negatieve reacties…in plaats van te kijken hoe de ideeën van mensen kunnen werken zijn de ‘nuchteren’ en de ‘doordachten’ eerder een ballast dan een hulp.

   Ik heb al veel goede wil en goede ideeën gezien van mensen hier, laat jullie vooral niet ontmoedigen door de ‘nuchteren’ want dat stopt gewoon de inspiratie van je hoger zelf.
   Juan

   Like

   1. Dat jij het weergeven van de feiten interpreteert als een negatieve reactie doet niets af aan de correctheid van die reactie. Blijkbaar vind jij vorm belangrijker dan inhoud.

    Er zijn duizenden producten op de markt die zogezegd ‘milieuvriendelijk’ zijn, maar die dat in werkelijkheid niet zijn (denk maar aan al die gadgets die op zonne-energie of een dynamo werken). Jij vindt de goede wil van de kopers/ontwikkelaars blijkbaar belangrijker dan het gegeven of het werkt. Mag ik dat vreemd vinden en wat is er negatief om er op te wijzen dat ‘zogezegd’ milieuvriendelijk nog niet hetzelfde is als echt milieuvriendelijk?

    Als je trouwens de voorgaande posts goed zou hebben gelezen en begrepen, dan zou je merken dat ik (want laten we wel wezen, met die ‘negatieve reacties’ worden mijn reacties bedoeld) evengoed hebt gezegd dat het wel een leuk experiment is en dat het wel degelijk nuttig kan zijn in b.v fitnesscentra. Dat jij dus ‘negatieve reacties’ leest, zegt meer over jouw negativisme dan over het mijne. (En ja, ik ben er mij bewust van dat dit wel mijn eerste echt negatieve reactie op dit onderwerp is, maar als mensen mij ‘op mijn plaats willen zetten’, dan moet er wel een goede reden zijn om dat te doen.)

    Like

 13. Ik wil hier toch even op reageren. Wij hebben onlangs twee energiefietsen gebouwd. We hebben even gezocht welk principe we gingen hanteren, vooral de mechanische koppeling tussen trappen en motor baarde ons zorgen.
  Er zijn momenteel elektrische fietsen op de markt die mensen die te weinig energie in de benen hebben , een beetje helpen om de berg op te geraken.
  De motor die daarvoor gebruikt wordt zit in het wiel en werkt met permanente magneten. De aansturing is een driefasig systeem, waarover we hier niet verder gaan uitwijden. Aangezien deze motoren met permanente magneten werkt kan die als generator dienen. Deze generator levert ons dus een driefasige wisselspanning. Wij hebben alles zo simpel mogelijk gehouden.
  Er komen dus drie draden uit de motor. Wij hebben slechts twee draden daarvan gebruikt en die rechtstreeks op een regelbare transfo aangesloten. Weliswaar een zwaar type aangezien de stromen wel kunnen oplopen, de spanning is immers relatief laag. Bij gewoon doorsteken kregen we uit de motor een wisselspanning van een 50Volt en een goeie 50Hertz, perfekt dus voor onze transfo!!

  Dan hebben we op onze secundaire lampen en een mixer aangesloten,
  alles werkte goed. Bij dit systeem krijg je natuurlijk geen zuivere stabiele 220/50Hz, maar voor een motor en voor lampen is dit geen enkel probleem, als de spanning maar niet over de 240Volt gaat.
  Wij hebben aangesloten :
  een blender van 250Watt
  2 lampen van 100Watt
  1 lamp van 200 Watt
  dit alles parallel
  dan hebben we getrapt, en de transfo zo geregeld dat we bij hard steken 220 op de uitgang kregen, dus 220 Volt over onze verbruikers. Toen was het wel echt hard trappen, maar het lukte!! 650Watt.
  De fiets was helemaal niet optimaal, zo ook mijn conditie niet. Er kan nog heel wat geoptimaliseerd worden, in de eerste plaats aan de fiets zelf, dat je een perfekte houding kan aannnemen, en eventueel met versnellingen, zodat je het steken ook een tijdje kan volhouden.

  Ook elektrisch kan er nog veel gebeuren, wat vooral belangrijk is , is dat met zo’n motor echt wel stevig energie opgewekt kan worden!!
  In principe zouden we de transfo kunnen weglaten, de driefasen die uit de motor komen gelijkrichten en daarmee een batterij laden.
  Eenmaal je 12 of 24 Volt hebt van een batterij kan je dan met een omvormer naar 220 gaan, eventueel zelfs netgekoppeld. Voor een fitnesscentrum lijkt me dit dus echt wel de moeite!!
  Maar als je nu door een uurtje rustig te fietsen 500Wh kan opslaan,
  daar kan je toch al wat mee!!! 5 u 5 lampen van 20Watt laten branden….
  Als er mensen zijn die echt zo een fiets willen bouwen dan wil ik wel assisteren. Ik ben elektronicus en vind dit wel een uitdaging, voila,

  Groeten,
  Ben

  Like

 14. @ Hans,

  de meeste fietsers hebben een vermogen (gedurende een uur) dat de 250 W niet overtreft. 500 W trappen gedurende een uur is iets dat slechts een klein percentage mensen haalt, en zelf voor die mensen (op de profrenners na) is dat zeker niet ‘rustig fietsen’.

  Like

 15. Beste,
  Misschien moeten we voor een langdurige opbrengst deze goede cijfers
  relativeren. Toch ben ik niet overtuigd. Ik vind overal andere info over
  het vermogen dat de mens kan produceren. Waar haalt u uw informatie?
  Ik kan alleen vaststellen dat met onze fiets een kind 400Watt kan steken
  gedurende 2 minuten . Een langdurige test hebben we nog niet gedaan.
  Ik ben ondertussen van plan om zelf een goede fiets te bouwen om
  ens echt te weten te komen wat we eruit kunnen halen. Het zal nog even duren voor die klaar is,
  maar van zodra dit het geval is zal ik er mij een uurke op zetten steken!
  Benieuwd wat we eruithalen!

  Groeten,
  Be

  Like

  1. @ Ben,

   er zijn verschillende mogelijke verklaringen voor de cijfers die je vindt.

   – meetfouten
   – een onterechte extrapolatie van het sprintvermogen (twee minuten) naar een duurvermogen
   – een uitzonderlijk goede conditie van de getesten personen
   – die lampen, blender, … zullen gewerkt hebben, maar niet op het volle vermogen

   Ik weet wel waar ik het over heb en gedurende een uur 500 W trappen is totaal onrealistisch. Als je dat – ongetraind haalt – stel ik voor dat je een loopbaan in de wielersport voor.

   Maar je hoeft mij niet te geloven, ik geef je hierbij een overzicht van totaal uiteenlopende bronnen (de ene bron al wat wetenschappelijker dan de andere) waarin sprake is van het vermogen van fietsers.
   (Blijkbaar kan ik de links op dit ogenblik niet posten, die volgen dus later.-

   Ontbrekende links.

   Eindconclusie :
   de meeste fietsers halen gedurende een uur een vermogen van 100-250 W en hebben een piekvermogen dat de 600-700 W zelden overschrijdt.
   Enkel toprenners halen een duurvermogen van 700-900 W met pieken tot ongeveer 1500 W.

   Je zal dus met zo’n systeem – verliezen meegerekend – nooit gedurende lange tijd een vermogen halen van meer dan 200 W, en dat zal al een hele inspanning zijn. Als je daarbij nog rekening houdt met de energie die de productie van zo’n systemen kosten is het energetische eindresultaat zelden positief. Niet dat het geen leuke experiment is, maar zij die denken dat een energiefiets een reële bijdrage kan leveren in een normaal huishouden, bedriegen zichzelf.

   Like

   1. Het zou me heel erg verbazen als hij ergens staat. Hij heeft ook in 2011 niet gereageerd om mijn vraag naar de stand van zaken. Maar gezien zijn uitgangspunten totaal onrealistisch waren vermoed ik dat hij niet meer zal reageren.

    Like

   2. Ook na vier jaar blijft het natuurlijk doodstil van zijn kant. Hij zal niet willen toegeven dat de door hem gebruikte vermogens totaal onrealistisch zijn.

    Like

 16. Hmm, ik heb 14 links naar diverse bronnen over het vermogen van fietsers, maar ik kan die hier blijkbaar slechts één voor één posten.

  @Steven, is daar een oplossing voor?

  Like

   1. @ Thomas,

    is bij deze gebeurt, al gaat het hier slechts om een verzameling links die aantonen dat de vermogens waarvan Ben denkt dat fietsers ze leveren niet reëel zijn.

    Like

 17. Ik kijk uit naar de andere links want voorlopig blijf ik op mijn honger zitten!hoe is dit vermogen vastgesteld? Hoe hebben ze dit gemeten? Was de proefopstelling daarvoor representatief? Of berust dit alles enkel op gissingen?
  Ik kan u alleszins melden dat mijn metingen correct zijn verlopen. Al mijn verbruikers stonden parallel. En
  over die verbruikers hebben we 230V/50Hz gemeten tijdens het trappen met een fluke multimeter. Dus hebben we er wel degelijk het volle vermogen uitgehaald. De 400Watt was zelfs heel goed te steken. het zwaarste apparaat dat ik erop heb aangesloten was een warmeluchtblazer van 1500 Watt die ik heel goed warm gekregen heb, maar ik geraakte niet tot 220 Volt, dus 1500Watt kon ik er niet uithalen, maar we hebben wel degelijk met een belasting van 650Watt 220V over de verbruikers gemeten. Dit zijn dingen die voor mij vaststaan en dus trek ik uw commentaar nog steeds in twijfel. een boost om dan toch aan de bouw van de fiets te beginnen! Die 650Watt moet enerzijds gerelativeerd worden aangezien het eerder om een piekvermogen gaat, dat niet constant kan volgehouden worden. Anderzijds was de fiets helemaal niet optimaal, geen perfekte houding mogelijk, geen versnellingen.

  Laten we er voorlopig niet meer verder over discusieren, ik beloof dat ik de fiets zal bouwen, en van deze keer zal ik niet werken met een transfo. Ik zal alles zoveel mogelijk elektronisch regelbaar maken, en met batterijen werken die op hun beurt de opgewekte energie zullen omzetten naar 220V.
  Ik durf geen zware uitspraken meer doen over wat we er uiteindelijk met langdurig trappen zullen uitkrijgen, maar ik geloof dat het resultaat goed zal zijn, na de tests en metingen die we al hebben gedaan.
  Ik neem ondertussen aan dat als we er 250W effectief bruikbaar vermogen uithalen gedurende een uur we van een goed resultaat mogen spreken.
  Maar ik hoop echt voor meer!!
  U hoort ervan zodra de fiets klaar is (dit zal pas binnen enkele maanden zijn vrees ik)

  Stel u voor dat je een motor op een staander hebt , waar je elke fiets met een snelkoppeling op het wiel in kan klikken, dan kan je je koersfiets gebruiken om stroom op te wekken. je gaat op vakantie en hebt overal stroom.
  Je maakt een overbrenging voor een roeitoestel,
  Ook een overbrenging voor een soort gewichtheffen zonder gewicht moet wel lukken,…
  Dit type motoren zijn ze nu ook aan het toepassen in kleine windmolens met vertikale as…

  Like

 18. @ Ben,

  ik heb die url’s aan Thomas bezorgt. Maar als je enkele minuten de inspanning zou doen om op internet te zoeken op vermogens van fietsers, zou je ondertussen ook al moeten beseffen dat ik niet uit mijn nek lul maar dat duurvermogens van 250 W voor ‘gewone’ fietsers in goede conditie al veel zijn.

  Boardman leverde bij zijn werelduurrecordpoging in 1996 een vermogen van 462 W. Als je geen truck hebt gevonden om de huidige natuurkundige wetten te overwinnen, dan zijn je verwachtingen – euh – naïef. De 1500 W, daar ga je niet eens in de buurt zijn gekomen, want dat is een vermogen dat zelf toprenners maar enkele seconden kunnen leveren.

  Like

 19. Beste Renaat,

  ik heb nooit beweerd dat u uit uw nek lult, voel u toch aub niet aangevallen,
  maar ik ben echt benieuwd naar die cijfers, meetmethodes,… De wetenschap heeft al zo vaak gefaald, geloof toch niet dat we alles al weten. Ik wil hier zelfs graag nog aan toevoegen dat u hoogstwaarschijnlijjk wel gelijk zult hebben,
  maar wat ik gezien en gemeten heb is gene zever! Wees maar zeker dat ik al enkele minuten de inspanning genomen heb om het internet af te stomen. juist omdat ik het zelf zo moeilijk kon geloven. Daar is zoveel foutieve info te vinden, het is toch niet zo makkelijk om de correcte info eruit te halen?,toch?En omdat ik het zelf heb gezien, gemeten en bewonderd wil ik dit verder uitzoeken, en met jullie delen.

  het is zo fijn te dromen, en misschien, heel misschien blijft het daar niet bij…

  Dan vraag ik mij alweer af : waar haalt men die waarde van 462 W. Ik ben pas tevreden als het helemaal duidelijk is, meetmethode, ….
  Ik ben dan ook een wetenschapper.
  We kunnen zoveel vertellen, schrijven,…
  Alles zomaar geloven is eveneeens naief, niet?

  Ik heb ook nooit beweerd dat ik zeker 500Watt gedurende een uur zou kunnen opwekken?toch? Anderzijds kan ik dat wel geloven!
  Ik zal het parcours dat ik wil bewandelen bij deze dan ook maar een naam geven om alle verwarring uit de wereld te helpen:
  ‘het proefondervindelijk vaststellen van het menselijke fietsvermogen, gemeten gedurende één uur.’ Verdere specificaties omtrent deze test worden vermeld na het afwerken van de testfiets.

  algemene verwachtingen : 200Watt??
  voor mij zou dit eerlijk gezegd een kleine ontgoocheling zijn,
  zo ben ik graag naief!
  Maar dan
  dan zal ik het echt weten!

  nog een klein truukje voor Renaat:
  het gebeurde, dus het is gebeurd,
  hij bezorgde, dus hij heeft bezorgd,
  grapje,

  toch hartelijke dank voor uw repliek,
  vele groeten,
  Ben

  Like

  1. @ Ben,

   en, hoe ver ben je geraakt met het bouwen van je energiefiets en hoeveel energie brengt het nu in het echt op?

   Vorige week is mijn conditie gemeten op de fitbus: http://www.provant.be/vrije_tijd/sport/jeugdsportfonds_cami/sensibiliserende_eve/fitbus/testen/index.jsp

   Ik scoorde behoorlijk goed (namelijk score van 7 op een schaal van 1 t.e.m 7). Toch kon ik het gewenste trapritme van minimum 70 toeren/minuut niet meer bolwerken op het moment dat het vermogen was gestegen tot 316 W, de meeste van mijn collega’s hebben de 250 W niet gehaald.
   M.a.w nogmaals een bewijs dat een duurvermogen van 200 W best al veel is, bovendien moet je sowieso nog rekening houden met allerlei verliezen.

   Like

 20. Even opmerken: een gewone (stads)fietser aan een rustig tempo genereert ruim 100 watt. Wat hier nog niet ter sprake is gekomen is het brandstofverbruik van de fietser. Een gewoon dieet is pakweg 2000 kcal/dag. Omgerekend is dat ruim 8 miljoen wattseconden (1 cal=4,2 wattseconden), of pakweg 2,5 kilowattuur. Als je dus op je fiets 2,5 kwh bijeenfietst per dag (verondersteld met een effici”entie van 100 %) moet je dubbel zoveel eten als gewoonlijk. Dit is een ruwe schatting, maar je voetafdruk gaat hoe dan ook vergroten als je je elektriciteit uit een fiets haalt in plaats van uit een fossiele centrale. Maar leerrijk is het wel: als je het volhoudt om zo’n hoeveelheid energie op te wekken met een fiets krijg je honger (en ja, wielrenners eten gigantische hoeveelheden voedsel).

  Like

 21. hallo,
  wij zijn leerlingen uit het derde middelbaar in Koninklijk Atheneum Diest.
  wij zijn bezig met een project duurzame ontwikkeling.
  wij zouden graag meer weten over de energiefiets die u gemaakt heeft.
  En ofdat u misschien uw energiefiets ter beschikking stelt??
  om hem te komen tonen aan onze school.
  want we zouden een energiefiets nodig hebben op onze opendeurdag van het school.
  we zouden het heel fijn vinden moest u hierop op antwoorden.
  met vriendelijke groeten Kris en Elke.

  Like

 22. Renaat, dat kan wel zo zijn maar een sportschool zou juist heel goed stroom kunnen gaan opwekken wat nu verloren gaat tijdens het trainen(sporten doet men toch wel)
  En er zijn veel sportscholen dus er kan best veel worden opgewekt zonder dat dit extra eten zou moeten kosten.(dat was nml door het sporten zelf toch al zo)

  Mooi zou ook zijn als de energie die je al fietsend opwekt gelijk wordt ingezet voor de electrische fiets die dan niet meer opgeladen hoeft te worden.(was dat eerst ook niet zo????) of voor oplaadbare accu’s en dergelijken.

  Like

  1. @ Bibje,

   zoals ik in de door mij eerder geschreven reacties duidelijk staat zijn sportscholen/fitnesscentra zowat de enige locatie waar een systeem van ‘energiefietsen’ mogelijk nut heeft.
   Bovendien mis je een belangrijk punt van het artikel waar ik naar verwijs. Het gaat hier niet enkel op de energie voor het eten, er kruipt ook heel veel energie in de systemen om de energie om te zetten en te gebruiken (de dynamos, batterijen, elektronica, …) De productie van zulke technologie kost immers gigantisch veel energie.
   Mag ik je adviseren het artikel waar ik naar verwijs en mijn voorgaande opmerkingen eerst te lezen?

   Het zou ook wel volkomen bizar zijn om energie op te wekken via een heel verlieslatende energiefiets om dat te gebruiken om ‘ondersteuning’ te krijgen bij het fietsen door middel van een elektrische fiets. Koop dat gewoon geen elektrische fiets en span je wat meer in op een gewone fiets.

   (Ik citeer mijzelf: Het is natuurlijk leuk om te doen en voor b.v. fitnesscentra kan het interessant zijn, maar de energie die voor de productie van de installatie (batterij, bekabeling, …) nodig is, is waarschijnlijk veel hoger dan de energie die zo’n fiets in huis- tuin en keukengebruik ooit bespaart.)

   Like

   1. @ Renaat,

    Stel: ik zit op mijn hometrainer voor mijn laptop een DVD te bekijken.

    Kost de productie van de onderdelen die ik nodig heb om mijn hometrainer om te bouwen zodat hij de batterij van mijn laptop kan opladen dan meer energie dan ik ooit kan genereren?

    Like

 23. Het zou leuk zijn moest de energie fiets gewoon te koop zijn en een TV
  kunnen aanvoeren, mijn kinderen zouden zoveel tv mogen kijken als ze
  willen. Dit lijkt me de ultieme motivatie om de jeugdige kijkers in
  beweging te krijgen en te houden 🙂

  Like

 24. Zou het mogelijk zijn een dergelijk systeem op een normale fiets aan te sluiten? Dat de energie in een accu wordt opgeslagen die thuis op het energienet wordt aangesloten en zo een besparing kan opleveren? De besparing zal minimaal zijn, maar op jaarbasis toch wat opleveren?

  Like

  1. Bestaan er misschien al systemen die dit doen? Het is mij bekend dat er een soortgelijk systeem in Parijs werd/wordt toegepast. Weet iemand hier iets meer over?

   Like

   1. Ik heb er in het centrale station van Antwerpen gisteren 3 zien staan :).
    Best cool.
    Een hometrainer met een bureautafeltje een stopcontact eraan.

    Like

  2. Het is eerder ‘symbolisch’, want de totale energiebalans van een energiefiets is niet echt goed. Windenergie (en in mindere mate zonne-energie) hebben een veel betere balans, zeker voor de productie van stroom. Het grote probleem is overigens dat we stroom met lage spanning produceren, dat afgeven op een hoogspanningsnet en dat vervolgens in laagspanning terug kopen. Dat is dus een probleem.
   Elektriciteit is een secundaire energiebron, waarvoor we primaire energie gebruiken. De grootste winst zit in de daling van de behoefte aan primaire energie, voornamelijk vanwege de nood aan warmte. Hernieuwbare energie is een must maar op individueel niveau kan je je energie het best richten op verminderen van behoefte aan warmte en aan het vermijden van elektriciteit als bron voor warmte.
   Zonnepanelen en een kleine windmolen moeten het mogelijk maken alle elektronica en lampen te laten werken ‘off the grid’, bij voorkeur zelfs op een 12-15 volt circuit. Dat is het meest efficiënte. Maar wettelijk kan het (nog) niet, denk ik.

   Like

 25. ik pak het energieopwekkend principe van een hometrainer/ergometer persoonlijk een beetje vanuit een ander , zéér eenvoudig vertrekpunt aan…pas dit al meer dan 10 jaar toe….

  de herfst/winterdagen dat ik thuis ben /zin heb om (binnen) te bewegen fiets ik telkens een vijf a tien minuten (terwijl de binnentemperatuur bvb rond de 15 graden is) , tot ik het binnenin mijn lichaam warm krijg (net voor het zweten stoppen !!)…een extra fleece helpen daarna om die warmte toch minimaal 1 a 2 uur vast te houden….met een keer of 7a9/dag zo’n 10 minuten trappen is dat anderhalf uurtje per dag …dus de perfecte training ..
  enkele voordelen :
  – je conditie gaat vooruit…= interval dus extra positief :)) ..
  – je fietst je niet in het zweet…en je fietst op elk moment zo snel of traag als je wil
  – je hoeft dus ook telkens geen sportkledij aan voor die korte sessies
  – je hebt een veel aangenamer/gezonder gevoel door de dag dan als je het te warm moet stoken (interne warmte versus externe warmte !!)
  – je kan je op elk moment verwarmen als je een kouwelijke aanleg hebt
  – dit betekent een zéér aanzienlijke stookkost-energiebesparing op winterbasis !! immers, je kan zo de hele dag 15 graden in huis hebben en toch warmer hebben dan bij bvb 22 graden ….
  – je kan ondertussen een boek lezen (doe ik altijd…)

  succes ermee !! :))

  Like

 26. Met het meeste ben ik het eens, maar dat:
  ” interval dus extra positief 🙂 ) ..” is wel erg kort door de bocht.

  Intervaltraining kan nuttig zijn, maar is zeker niet de meest efficiënte training voor b.v. uithoudingsvermogen. Bovendien kenmerkt intervaltraining zich door kort behoorlijk ‘diep’ te gaan. Als je dat doet dan ben je al heel snel aan het zweten.

  Dus wat jij beschrijft is zonder twijfel goed voor de conditie, maar het is geen intervaltraining en nog de meest efficiënte training.

  Like

  1. ik schrijf nergens dat dit het “meest efficient” is !!
   maar ’t is zeker wél interval, want extensieve intervaltraining is ook intervaltraining !! het moet niet allemaal intensief zijn hoor om interval te heten of zinvol te zijn olee….
   bvb : 15 jaar geleden liep ik marathons met zware intensieve intervalschemas…nu loop ik méér en sneller zonder echte training : ik loop immers enkel nog een paar keer per week op het gevoel , dus hier en daar wat extensieve intervals, los uit de pols…en guess: ik loop evensnel ) ..op de koersfiets idem….
   ….en er trouwens zijn massa studies die uitwijzen dat een training (in dit geval een voor mij vrij lichte training ok) opdelen in meerdere stukken, op welke manier dan ook, véél meer resultaat heeft dan één lange sessie….dat bedoel ik met “extra” positief !
   en : als ikzelf een paar minuten (zeer) snel doortrapt zweet ik zeker nog niet…. maar krijg ik het wel net warm…
   en daar ging het mij hier gewoon om : warmte genereren op een zo leuk mogelijke manier …
   uw coach :))

   Like

 27. Hallo allen,

  Wij zijn een vriendengroep die per kwartaal bijeenkomt voor een leuke activiteit. Om wat geld in ons laatje te brengen, dachten wij een fundraiser te organiseren met zo’n energiefiets.

  We dachten aan een marathonsessie van 48u, waarin minstens 5 fietsen continu bemand zouden worden, met pieken tot 10 fietsen. Wij zijn met 12 dus er kan gerust en afgewisseld worden, maar uiteraard zal dit voor dergelijke inspanning aan normaal tempo zijn. Met deze energie hoopten wij iets te produceren, bvb. roomijs en dit dan per fiets rond te brengen naar wie het besteld had. Dergelijke taxifietsen komen momenteel aan de oppervlakte in Gent dus da’s perfect mogelijk.

  Mijn vraag – want ik heb van fysica geen kaas gegeten en de cijfers en eenheden vliegen hier in het rond: wat kan je aandrijven met 5 x 48u fietsen? Dan denk ik aan frigo’s, licht, misschien wat muziek,… Het lijkt me wat onrealistisch na wat ik her en der gelezen heb maar misschien kan er iemand zijn/haar licht over laten schijnen.

  Dit is een allereerste gedacht, maar het leek ons zoveel origineler dan een feest organiseren waarbij je je gasten overcharged op hun drankjes voor je eigen portefeuille. 😉

  Groeten en bedankt.

  Like

 28. Wij hebben geen hometrainer nodig, want geen auto, en we fietsen en wandelen overal naar toe.
  Zonder auto = geen hometrainer nodig, geen auto nodig,geen benzine nodig, veel energie uitgespaard (oa voor de productie van de auto, benzineverbruik tijdens heel de levensduur).
  Met auto = hometrainer nodig (om de uitgespaarde calorieën van de autorit er af te werken, en toch iéts aan de conditie te doen), auto nodig, benzine nodig.
  Wat geef het meest energievriendelijke netto-resultaat denk je?
  Wat is de meest korte, meest milieuvriendelijke weg naar een laag energieverbruik, een goede conditie, een gezond en fit leven denk je? Wat is voor onze gezondheidszorg de goedkoopste, meest efficiënte oplossing?
  Wat maken we het onszelf toch moeilijk…..
  Maar dit terzijde : leuke discussie,puur als denkoefening dan ;-)!

  Like

  1. Grotendeels met eens. Alleen is de uitspraak dat een goede conditie en een gezond en fit leven het goedkoopste is voor de gezondheidszorg mogelijk waar, maar geeft het geen totaal kostenplaatje.
   Iemand die ongezond leeft zal vaak veel meer kosten aan de gezondheidszorg, maar zal gemiddeld ook veel sneller dood gaan. En alle jaren dat iemand pensioen trekt is ook een zeer kostelijke zaak voor de overheid.

   Het goedkoopste voor de overheid is iemand die niet te veel ongezonde jaren heeft voor het pensioen (en dus niet te veel kost aan de gezondheidszorg, niet te vaak afwezig is op het werk), maar daarna zo snel mogelijk het loodje legt.

   Ik veronderstel (zonder echter cijfermatige onderbouwing) dat bepaalde ongezonde gedragingen (roken?) vanuit overheidsoogpunt op lange termijn wel eens goedkoper zou kunnen zijn.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s