het falen van het Europees leiderschap


De keuze van de Britten om de EU te verlaten zal grote gevolgen hebben. Misschien is het op zo’n moment eens goed na te denken waarom zoveel mensen de rug toekeren aan een in wezen positief project van politieke en economische samenwerking. Ik hoorde al in enkele eerste verklaringen dat het komt omdat mensen slecht geïnformeerd zijn (de media!), of dat het vooral slecht opgeleide mensen zijn die voor de Brexit kiezen. Deze reacties tonen meteen dat de boodschap niet is begrepen, en de verliezers hun arrogantie niet hebben verloren.

brexitZou het niet kunnen dat burgers zich meer en meer vragen stellen bij een unie in een blinde obsessie voor groei en concurrentie de verkeerde weg is ingeslagen? Is het niet normaal dat mensen zich vragen stellen bij het feit dat auto-constructeurs zelf de uitstootnormen bepalen en ze nog eens ongestraft overtreden? Dat de chemische industrie mee de teksten schrijft van de Europese richtlijnen rond pesticiden? Dat de door de EU opgelegde besparingspolitiek mensen in armoede duwt, terwijl het aantal miljonairs jaar na jaar blijft stijgen. Dat de banken ongestoord opnieuw risicovolle bubbles creëren, dat een TTIP verdrag door de strot geduwd moet worden en tegelijk kleine landbouw producenten uit de markt worden geduwd omdat ze niet aan de EU regels voldoen? En zo kunnen we nog even doorgaan.  Onze leiders bevestigen wat Jared Diamond schreef in zijn boek ‘Collapse’. Hoe meer een beschaving in crisis komt, hoe meer de leiders krampachtig vasthouden aan hun overtuigingen, waardoor het probleem alleen maar groter wordt.

De echte reden van de shit waar we vandaag inzitten is een falend politiek systeem en het gebrek aan leiderschap. Mochten de leiders als eens beginnen met mea culpa te slaan. Met nederig toegeven dat ze fouten gemaakt hebben, of dat ze het eigenlijk allemaal niet zo goed weten. Mochten ze eens echt luisteren naar de bekommernissen van burgers, wetenschappers, actiegroepen, coöperatieven en kleine ondernemers in plaats van in Davos dikke vriendjes te zijn met de economische elite.  Hoeveel geëngageerde politici die zich initieel oprecht willen inzetten voor de samenleving eindigen niet in raden van bestuur van grote bedrijven?

Nochtans hebben we veel meer samenwerking nodig, op Europees en nog beter mondiaal vlak. Om de klimaatverandering die elke dag zichtbaarder wordt aan te pakken. Om de veiligheid te garanderen, om herverdeling te organiseren, om ons landbouwmodel een bocht van 180 graden te laten maken, om vluchtelingen op te vangen, om de biodiversiteit te beschermen, om de armoede te bestrijden, om ontwikkelingslanden echt te steunen, en vooral om een nieuw economisch en financiële model uit te tekenen.  Eentje waar niet winst en groei het einddoel vormen, maar levenskwaliteit en volhoudbaarheid.

Laat vandaag dus niet de dag zijn waarop we onze rug afkeren van een falend politiek model, maar de dag waarop we ons engageren om mee te werken aan een ander Europa, een ander economische model en ander leiderschap.

6 reacties op ‘het falen van het Europees leiderschap

 1. De pijnpunten die je aanhaalt zijn niet specifiek voor de EU, maar gelden ook voor elk individueel land.
  Er zijn drie grote instellingen in de EU: De Raad, het Parlement en de Commissie.
  Het Europees parlement wordt rechtstreeks verkozen door alle burgers van de EU.
  De Raad bestaat uit de ministers van de lidstaten. Door de burgers verkozen.
  De Commissie. Die kan wat democratischer tot stand komen, maar bon, er is nog altijd het Parlement en de Raad.

  We moeten dus ook even naar onszelf kijken en naar wat we zelf willen.

  Like

 2. Mevrouw. U vergeet immigratie te noemen. De arbeiders van eu landen zijn blootgesteld aan xenofobe teksten in hun media. AUB een beetje evenwicht.

  Like

 3. Hoera! Blij te lezen dat jij ook de andere kant van de Brexit ziet, Steven. Ik heb ervoor gebeden dat de Britten dit signaal zouden geven aan het falend Europa. Het is een Economische Unie, geen echte unie van mensen en landen, maar van systemen en machten achter de schermen, onder controle van de puppeteers achter de grote multinationale bedrijven.
  Wat we nodig hebben is een Unie van Europeanen, mensen uit alle landen op dit continent die samenwerken om de issues die het lokale overstijgen samen aan te pakken, vrij van nationalisme en vol idealisme, gedreven door een ecologisch gedachtegoed. Want de Economie is een deel van de Economie, en zolang we de kar voor het paard spannen, kunnen we geen vooruitgang hebben.
  Uiteindelijk staat het Europa van vandaag vooral in dienst van het globalisme & kapitalisme. Toegegeven, er zijn ook wat positieve verhalen, maar dat ervaar ikzelf vooral als greenwashing en PR. Het échte beest heeft zich getoond in Griekenland, Portugal en Spanje, en de ‘voortrekkersrol’ in de klimaatdiscussie is vijgen na pasen – 2° verkopen als een succes terwijl we weten dat het kalf verdronken is: ref een ijsvrije noordpool dit jaar.
  Ik hoop van harte dat deze boodschap hard aankomt bij de Politici en hun poppenspelers, en dat dit voorbeeld gevolgd zal worden: Grexit, Spexit, Portxit, Belgxit! De macht om onze problemen lokaal aan te passen volgens onze eigen normen en middelen, en de vrijheid om internationaal samen te werken vrij van het juk van de _Economische_ Unie!

  Like

 4. Wat betreft het boek van Jared Diamond ; vooral het hoofdstuk over de ondergang van de Vikingen in Groenland zal mij nog lang bijblijven. Toen het kouder werd, werden de schaarse opbrengsten (ivoor, pelsen van ijsberen) ingeruild tegen … luxegoederen voor de kerk en de rijkste families, in plaats van hout en ijzer voor gereedschap.

  Like

 5. Je voelt het zo aan ,dit Europa is niet gemaakt om gewone mensen een aangenamer leven te bezorgen ,maar vooral om door een enorme schaalvergroting ,hen die het al goed hebben ,nog meer voordelen te bieden…
  Allez ,de sociale verworvenheden zouden ook moeten exploderen ,met zo veel mensen in hetzelfde project,maar wat doen de regeringen ?Bezuinigen ,alles duurder maken,mensen die het moeilijk hebben,vernederen,de Banken steunen ,die het niet nodig hebben,een elite van Euro Ambtenaren installeren , veel te veel betalen,waardoor ze gemakkelijk te manipuleren zijn …
  Wat horen we van hen ? Ontevredenheid over deze of gene verloning ,gesjoemel met kredieten ,ook en vooral,Lobyisten,die alles naar hun hand zetten ….
  Het lijkt wel alsof dit Europa allen maar dient om eigenbelang,winstbejag,en op een nooit geziene schaal,mensen te manipuleren is ontworpen …
  Dit kan nooit het idee zijn ,waarmee de grondleggers van de Europese Unie begeesterd waren ?….

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s