Lampiris: 100% oplichters


Straf toch, eerst jarenlang klanten ronselen met een verhaal van 100% hernieuwbaar en 100% Belgisch en dan jezelf verkopen aan een van de grootste oliebedrijven ter wereld! Ik geef het toe, ik heb heel vaak bij lezingen een pleidooi gehouden voor Lampiris als mogelijk alternatief (na de burgercoöperatieven zoals Ecowoper). Zeker voor gas leek me dat een te verdedigen optie. Maar kijk, de oprichters die een frisse wind wilden laten waaien door het energielandschap zijn gezwicht voor het grote geld. Het is voor hun blijkbaar de enige optie om te kunnen blijven groeien in een moeilijke energiemarkt.

greensashZelfs al doet Total een en ander rond hernieuwbare energie. Het Franse bedrijf is een van de grootste oliebedrijven ter wereld, betrokken bij onder andere de exploitatie van teerzandolie in Canada. Ze beweren dan wel 0,5 miljard dollar per jaar te investeren in hernieuwbare energie, ten opzichte van de 23 miljard investering in fossiele energie blijft dat peanuts. De overname van Lampiris past natuurlijk in het groene imago waar de Total groep naar op zoek is.

Het hele verhaal is nog maar eens een bewijs dat in onze ‘vrije markt’ economie de ondernemers, zelfs al beweren ze groen te zijn, vaak toch geld boven principes zullen kiezen. Het is tevens een pleidooi om nog meer in te zetten op het coöperatieve model. Ecopower, Beavent en anderen zullen nooit in handen komen van een buitenlandse investeerder, omdat tienduizenden burgers eigenaar zijn van de coöperatieven, en niet twee zakenjongens zoals bij Lampiris.

Ik zal dus mijn grote tiplied moeten aanpassen en naast Electrabel ook Lampiris vermelden als absoluut te vermijden. Ik hoop dat Natuurpunt, Dranouter en anderen snel op zoek gaan naar een andere sponsor. Want als we de klimaatcrisis onder controle willen krijgen dan moeten we zo snel mogelijk het pad van de fossiele brandstoffen verlaten.

En verder hoop ik dat we met zijn allen ons contracten met Lampiris opzeggen, dit luid en duidelijk verkondigen, en overstappen naar coöperatieve energieleveranciers.

16 reacties op ‘Lampiris: 100% oplichters

 1. dan kan je nu best voor Elegant gaan, scoren goed voor groene stroom, zijn Belgisch en bij Gas bij de goedkoopste: zie vreg.be

  Like

  1. De “groene” stroom van Elegant komt grotendeels uit de verbranding van steenkool … zie de Greenpeace ranking. Op hun website ook geen spoor meer van “groene stroom” in de communicatie, enkel van “zuivere energie”.

   Like

 2. Ik meende ook dat zij mee waren in het groene verhaal. Helaas dus niet meer, blijkbaar. Spijtig. Gelukkig was ik al voor mijn elektriciteit bij een coöperatieve leverancier. Nu nog een andere gasleverancier vinden.

  EKEM lijkt volgens Greenpeace biogasinstallaties te plannen, maar daar kan ik niets over terugvinden op hun website. Dus dat zal op de tekentafel gebleven zijn.

  Elegant lijkt inderdaad ook een redelijk groen en lokaal alternatief te zijn qua gasleverancier.

  Like

  1. Elegant is helaas niet zo groen als ik dacht toen ik klant werd. In Greenpeace ranking net boven de middelmaat, vooral doordat hun stroom uit steenkoolcentrales komt. Ben er ondertussen ook weer weg.

   Like

 3. Het hele verhaal doet mij denken aan de overname van City Power door Luminus … Toen voelde ik mij ook enorm bedrogen. Groene (en goedkope) energie werd schaamteloos vervangen door grijze (en dure) elektriciteit. Sindsdien ben ik Ecopower coöperant. Enkel voor gas is het moeilijker kiezen (voorlopig EBEM).

  Gr

  Tim Roggeman

  Like

 4. Elegant is blijkbaar wel stukken goedkoper dan Ecopower (elek) en Ebem (gas)
  Elektriciteit is 100% Belgisch en 100% groen…

  Like

 5. Over hoe energie groen gekleurd wordt schreef Apache.be vandaag een verhelderend artikel…. Blij met mijn keuze van Ecopower voor elektriciteit. Afgaand op de score van Greenpeace heb ik Eneco genomen voor gas. Zeer tevreden van service en klantvriendelijkheid bij beide leveranciers.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s