Negen bewonersgroepen uit zeven verschillende Gentse wijken gaan via innoverende projecten aan de slag gaan om te werken rond ‘Duurzame wijken’. Dit nieuwe model past in het klimaatplan van de stad Gent en wil een stap verder gaan dan de reeds ingevoerde steun voor individuele energierenovaties. Bij een eerste oproep zijn er 9 projecten goedgekeurd, die samen zo’n 87 000 euro krijgen.
Een overzichtje van de projecten, waar toch enkele originele ideeën tussen zitten.
In de wijk Macharius-Heirnis wil vzw Buren van de Abdij, samen met de energiecoöperatie EnerGent en middenveldorganisaties, buurtbewoners overtuigen om hun woning beter te isoleren (dak, gevels, spouw, superisolerend glas) en energiezuiniger te verwarmen (betere stookinstallatie). Het samen aanpakken van huizen uit de buurt maakt de renovatie ook laagdrempeliger en minder stresserend voor de verbouwers. Een bewonersgroep uit de buurt van de Papegaaistraat in het centrum van Gent (vzw Papegay) zal buurtbewoners stimuleren om energie te besparen door te kiezen voor LED-verlichting en andere LED-oplossingen, zoals beeldschermen. Door zogenaamde LED CO2ncerten en andere activiteiten op verschillende locaties in de wijk (bijvoorbeeld in huiskamers of ateliers) te organiseren, zal vzw Papegay buurtbewoners warm maken voor LED-oplossingen. De buren van de nieuwe wijk Rietedries in Wondelgem willen hun buurt zo ‘groen’ mogelijk maken, en willen daarom met buurtbewoners een groendak aanleggen op 32 garageboxen. De groep zal zijn aanpak en resultaten van dit project neerschrijven in een draaiboek zodat ook andere buurten hiermee aan de slag kunnen.Twee co-housing projecten kunnen dank zij deze steun op zoek gaan naar een collectieve duurzame energiesysteem. Zo zal een experiment worden opgezet rond een lage-temperatuur warmtenet voor cohousing woonwijk met 15 huizen. Verder krijgt ook het spilvarken mogelijkheden om verder te werken aan verruiming van de pilootprojecten om varkens en kippen als afvalverwerker in de buurt in te zetten. Stadscollectief gURBS werkt aan een ‘leefboulevard’ een experiment waarbij bewoners, handelaars en passanten van de Land van Waaslaan hun straat onder handen nemen en ombouwen tot hun droomboulevard: zowel op het vlak van leefmilieu als op het vlak van samenleven. Met de subsidie wil Community Land Trust (CLT) Gent een nieuw financieel model uitwerken voor de prefinanciering van energiezuinige renovaties bij kwetsbare bewoners. Zowel huurders als noodkopers zullen hier een beroep op kunnen doen. Daarvoor wordt een rollend fonds gecreëerd. Tenslotte is er het ambitieuze project Living Lab ‘duurzaam bouwen’ om een experimenteerplek op te starten waar kan gewerkt worden aan de ontwikkeling van compacte, duurzame, betaalbare woningen.
De volgende ronde voor duurzame wijkprojecten sluit af op 30 september 2015. Buurtbewoners met ideeën kunnen die vooraf aftoetsen bij de Dienst Milieu en Klimaat en hier de nodige info vinden.