verandering van onderuit


Deze week doken een aantal interessante berichten op die aantonen dat de oude politieke cultuur het steeds moeilijker heeft om zijn wil op te dringen. Burgers die zich organiseren slagen er meer en meer in hun stem te laten horen. En dat is maar goed ook.

Wat het Oosterweel dossier betreft is er een duidelijk standpunt van de Vlaamse Ombudsman die aangeeft welke fouten de Vlaamse regering in dit dossier heeft gemaakt. De actiegroepen die aangeven dat de alternatieven nooit degelijk zijn bestudeerd krijgen hier gelijk. Als de Vlaamse regering hiermee doorgaat is al duidelijk dat de procedureslag die erop zal volgen veel kans maakt in het voordeel van de actiegroepen uit te draaien.

In een ander dossier, dat van het Saeftingedok, blijkt de auditeur van de raad van State de actiegroep Doel 2020 te volgen. Ook hier zijn een heleboel fouten gemaakt in een poging om dit megalomaan project erdoor te drukken. Ondanks het feit dat er in reeds een zeer grote overcapaciteit is voor Containerdokken wil men perse deze grote havenuitbreiding erdoor duwen. Als de raad van staten het arrest volgt dat zit de Vlaamse regering met een dik probleem.

Tenslotte is het symbooldossier bij uitstek Uplace ook flink aan het wankelen, nu bekend gemaakt is dat de studie op basis waarvan minister tegen Leefmilieu Schauvliege groen licht vol fouten en oude cijfers staat. Een publiek draagvlak voor dit project is er nooit geweest, en stilaan lijkt ook het politiek draagvlak te verdwijnen.

Vandaag nog hoorde ik op de radio Manu Claeys van Straten Generaal (en auteur van het schitterende boek Stilstand) dat de actiegroepen duidelijk de systeemfouten van het politiek model blootleggen. Ze komen met becijferende alternatieven, ze slagen er in draagvlak te creëren en proberen een andere invulling te geven aan het begrip vooruitgang. Want daar zit het nog helemaal fout met de huidige machtshebbers. Die geloven nog steeds dat vooruitgang beteken nog meer wegen, infrastructuur, groei en steeds grotere projecten. Hierover is dit pittige standpunt van Lieven De Cauter zeker lezenswaardig.

Deze evoluties zijn in elk geval een hart onder de riem voor de vele lokale groepen (zoals RIP the Loop in Gent).  Samen met burgers de samenleving vorm geven en indien nodig oude beslissingen bijstellen op basis van voortschrijdend inzicht. Zou dat geen moderne invulling van democratie kunnen zijn?

Een reactie op “verandering van onderuit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s