Ohne, de echte belevingswinkel!


Het is me nog niet vaak overkomen, maar deze week stond ik te popelen om naar een nieuwe winkel te kunnen gaan. Ohne, de verpakkingsarme winkel is al enkele maanden geleden aangekondigd, maar deze dinsdag ging de winkel open. Zodra ik het berichtje (op facebook) vernam ben ik er meteen naartoe gefietst.

2015-05-13 10.50.58Precies omdat het verminderen van de afvalzak geen makkelijke opgave is ben ik bijzonder blij met dit initiatief waar de kwestie van bij de bron wordt aangepakt. Het principe is heel eenvoudig. Je komt naar de winkel met je eigen verpakkingsmateriaal; bokale, papieren zakken, tuperware doosjes, flessen, oude sokken, wat je zelf maar wenst. Je gaat je verpakking wegen en krijgt een klein stickertje om op de verpakking te hangen. Dan vul je de verpakking met de hoeveelheid die je zelf wenst, en bij het afrekenen maakt de slimme kassa onderscheid tussen de inhoud en de verpakking.

Het aanbod is behoorlijk uitgebreid. Heel wat droge voeding (granen, noten, bonen, gedroogd fruit, pasta,…) maar ook verse groenten, brood, vleesvervangers, olijven, olie en poetsproducten, shampoo en nog veel meer. Het grootste deel van het aanbod is bio, en waar mogelijk ook lokaal.

De winkel is elke dag open (behalve op zondag) en is te vinden in de Steendam 59 (niet zo ver van Station Dampoort). Dus een warme aanbeveling voor al die mensen die ontgoocheld zijn dat een uitstapje naar shoppingcentrum Uplace voorlopig nog niet kan. Verzamel je leeggoed en neem de trein naar Gent voor een uitgebreid bezoek aan Ohne. Er staan zelfs proevertjes te wachten, en geef toe, je eigen fles olijfolie vullen, dat is pas een beleving!

2 reacties op ‘Ohne, de echte belevingswinkel!

  1. Als ik in de verpakkingsloze winkel kom in Antwerpen ben ik steeds blij vast te stellen dat ze – afgaande op het aantal klanten – best wel goede zaken doen.

    Wel hebben ze hier en daar wat water bij de wijn gedaan om aan de ene kant aan de vraag van de klanten te voldoen en het aan de andere kant niet (commercieel) mogelijk bleek bepaalde producten verpakkingsloos te blijven aanbieden. Zo verkopen ze tegenwoordig melk en fruitsap in statiegeldflessen (het melkautomaat bleek onvoldoende om te zetten) en zaken als seitan, tofu, tempeh in verpakking. Dat neemt niet weg dat +90% van wat ze verkopen nog effectief verpakkingsloos wordt verkocht.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s