groenten bij nacht


Deze week had ik een nachtlezing. In Brussel op de vroegmarkt om 01 uur ’s nacht. Voor een groep studenten die een artistiek project gaan 2015-03-05 23.25.53uitwerken na een onderdompeling in het nachtleven van groenten en fruit. Ik mocht daar wat toelichting geven over ons mondiaal voedselsysteem, de gevolgen ervan en mogelijke alternatieven.  Een boeiend gesprek (waarbij ondanks het nachtelijk uur niemand in slaap is gevallen) voor geïnteresseerde jongeren.

Maar dus ook een uitgelezen kans om eens rond te lopen op het gigantische terrein vol parkeerplaatsen en loodsen. Ruim honderd jaar geleden had de vroegmarkt plaats op de grote markt van Brussel. Het principe was eenvoudig, landbouwers uit de regio kwamen er in het holst van de nacht hun groenten en fruit aanbieden. De klanten waren vooral restaurants, scholen, instellingen, kloosters en lokale winkels. Een behoorlijk korte keten aanpak trouwens, want de aanbieders kwamen vooral uit de eigen provincie.

Vandaag ziet er het al wat anders uit. Er is op de vroegmarkt nog slechts één producent die er zelf producten komt aanbieden. Voor de rest zijn het tussenhandelaren die elke nacht met vrachtwagens de loodsen komen vullen. En daar zitten heel veel buitenlandse nummerplaten tussen: Spanje, Portugal, Turkije, Polen om er maar enkele te noemen. De klanten zijn wel nog min of meer dezelfde; restaurants en grootkeukens, marktkramers en kruideniers.

Hoewel dit om een van de grootste vroegmarkten in zijn soort gaat is dit nog klein bier met de grote veilingen en distributiecentra van de supermarkten. Wie weet komt er een dag dat de klassieke vroegmarkt terug komt. Waarbij vooral lokale boeren hun producten komen aanbieden. En stad Gent heeft in al zijn voorzienigheid daarvoor al een plek voorzien: de stadshal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s