de grote getallen


Ik weet niet of u het al gemerkt hebt maar ondertussen zijn er meer dan 50 000 mensen die deelnemen aan Dagen Zonder Vlees. Je kan nog steeds inschrijven, de vasten duurt nog enkele weken. Ook de coöperatieve burgerbank New-B heeft bijna 50 000 aandeelhouders, ook hier kan je nog toetreden. Al 7 000 mensen hebben zich als mede-eiser opgegeven voor de klimaatzaak, zij dagen onze regeringen uit omwille van hun falend klimaatbeleid. Wat hernieuwbare energie betreft telt Ecopower ondertussen ruim 50 000 coöperanten, andere energie coöperatieven zoals Energent en Beauvent doen er samen nog duizenden bij. Meer dan 8 000 gezinnen houden hun meterstanden bij met EnergieID. De Facebook groep van Freecycle Gent telt ruimt 42 000 leden. Er zijn in Vlaanderen een 40 tal Letsgroepen gaande van reparicafestientallen tot honderden leden. Het aantal repaircafé’s is gewoon niet meer te tellen. Cambio telt meer dan 20 000 gebruikers, en via andere deelsystemen zijn er minstens nog evenveel auto-delers. De deelsite Peerby kent heeft in een jaar tijd ruim 10 000 leden.

En zo zou ik wellicht nog even kunnen door gaan met cijfers over volkstuinen, co-housers, mensen die actief zijn in buurtgroepen, die hun gevels vergroenen, vrijwilligers bij vele vormen van zorg en activisme, consumenten van fair trade en bioproducten, leden van voedselteams en Velt, van de fietsersbond en Natuurpunt, mensen die vlinderstruiken planten en hun buurt opruimen.

Het gaat niet meer over een minderheid van enkele geëngageerde groene jongens en meisjes. Het gaat over een snel groeiende groep mensen die ervan overtuigd is dat er wel een alternatief is. En er meteen ook zelf werk van maken. Welkom bij de club!

Een reactie op “de grote getallen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s