
Het was een heel fijne boekvoorstelling, met veel mensen en getuigenissen. Lekker (gezond, duurzaam) voedsel, helpende handen, spelende kinderen, muziek om stil van te worden en heel veel energie van mensen die zich actief inzetten voor een mooiere wereld.
VRT journaal was er om onder andere in beeld te brengen hoe Mia Sampermans bushokjes poetst en Koen Dalinium met zijn rapteksten ons een geweten schopt. Of de reportage ook te zien zal zijn is altijd een beetje afwachten (in principe deze avond in het journaal van 19u).
Het mooiste is natuurlijk om te zien met welke projecten en plannen mensen overal bezig zijn. Ik heb niet met iedereen uitgebreid kunnen babbelen, maar toch enkele boeiende dingen die me bijgebleven zijn. Een aantal permacultuur aanhangers starten binnenkort een eigen tijdschrift, een Gentse burger plant een grote campagne voor eetbare geveltuinen, een jonge ondernemer wil een coöperatieve opstarten rond duurzame mobiliteit, Zonen09 pakt binnenkort uit met duurzame stoffen voor doe-het-zelf-klerenmakers. En… iemand wist me te vertellen dat de internationale internationale tafeltenniswereld duurzaam geproduceerde pingpong balletjes eist. Anders weigeren de spelers nog te spelen (dat laatste heb ik niet kunnen verifiëren, kan ook een grapje zijn)
In elk geval, de groep mensen die zich engageren voor een eerlijke en volhoudbare toekomst wordt elke dag groter.
Er was veel liefde… Ook al is dat soft, het is een belangrijke bron.
LikeLike
voor de specialisten de correctie pinpongbalinfo
Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft ermee gedreigd het tafeltennis van de olympische spelen te bannen als ze niet met balletjes gaan spelen die op een minder milieubelastende manier geproduceerd worden! Daarom hebben de fabrikanten van pingpongballetjes, uiteraard onder druk van de Internationale Tafeltennisfederatie (ITTF) die haar sport op de OS wil houden, nu plastic balletjes ontwikkeld en op de markt gebracht. Op de allergrootste toernooien zijn de plastic ballen ondertussen verplicht. De verwachting is dat ze op de duur de celluloid ballen op alle niveaus gaan verdringen. Om een of andere reden belasten plastic balletjes onze planeet minder dan celluloid balletjes. Het is dus jammer genoeg geen verandering door druk van onderuit en al helemaal geen staking van de spelers, maar het is een goed teken dat zelfs een organisatie als het IOC bekommerd is om het leefmilieu en de talrijke acties van groepen over de hele wereld dragen daar allicht toe bij.
Tip: je kan de plastic ballen herkennen aan het opschrift 40+ (de celluloid ballen hebben het opschrift 40). Denk eraan als je nog eens balletjes gaat kopen!
LikeLike
Ik vraag me af of er ook een duurzaam alternatief is voor tennisballen. Deze worden, vanaf dat ze iets minder veerkrachtig zijn, ook weggegooid. (Dat is vaak al na één match). Kunnen tennisballen gerecycled worden?
LikeLike
“Om een of andere reden belasten plastic balletjes onze planeet minder dan celluloid balletjes. ”
Is dat ook werkelijk zo. Levenscyclusanalyse is een moeilijke zaak en vaak is de conclusie ook afhankelijk van bepaalde veronderstellingen die gemaakt worden.
Ik sluit dus niet uit dat het klopt, maar neem het ook niet zonder meer als waar aan zonder mee informatie.
LikeLike